Veelgestelde vragen Woonverzekering
Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Woonverzekering.
Algemeen
Nee, dat hoeft niet. Glas is al standaard verzekerd met onze Opstalverzekering. Heb je een huurhuis? Dan is glas verzekerd via onze Inboedelverzekering.
Ja, de meeste ongelukjes die je zelf per ongeluk veroorzaakt zijn ook meeverzekerd. We hebben een zogenaamde allrisk dekking, waarbij alle van buitenkomende onheilen zijn verzekerd. Dus ook eigen ongelukjes. Alleen schade aan mobiele telefoons en tablets zijn niet standaard meeverzekerd. Deze kun je aanvullend meeverzekeren met de Smartphone- en tabletdekking.
Nee, het is bij de ANWB niet mogelijk om huizen met een rieten dak te verzekeren.
Nee, het is bij de ANWB niet mogelijk om houten huizen te verzekeren.
Nee, het is bij de ANWB niet mogelijk om een monumentaal pand te verzekeren.
Die hoef je niet zelf te zoeken. Als jij schade bij ons meldt, zorgen wij dat er een aangesloten hersteller bij je langs komt.
Ja, omdat onze producten en de polisvoorwaarden worden steeds duurzamer worden zijn in de ANWB Woonverzekering zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen standaard verzekerd.
Wij zetten in op duurzaam herstel van de schades die klanten bij ons melden. Want herstellen is beter dan vervangen. Met duurzaam schadeherstel repareren wij wat er kapot is, zodat je geen nieuwe producten of spullen nodig hebt. Lees meer over duurzaam herstel.
Inboedelverzekering
Het is mogelijk om bij jouw Inboedelverzekering een aanvullende dekking af te sluiten. Met een buitenshuisdekking is jouw inboedel ook buiten de deur verzekerd. Met uitzondering van mobiele telefoons en tablets. Wil je deze ook meeverzekeren? Sluit dan de mobiele Smartphone- en tablet dekking af.
Nee, het is niet mogelijk om jouw vakantiehuis in Nederland bij ANWB te verzekeren. Woon je tijdelijk in een vakantiewoning? Dan kun je jouw inboedel voor maximaal 1 jaar verzekeren met de ANWB Inboedelverzekering. De woning moet aan de acceptatiecriteria voldoen.
Ja, bij de ANWB Inboedelverzekering zijn ook de spullen in jouw tuinhuis of schuur meeverzekerd. Lees meer over de dekking van de Inboedelverzekering.
Als jij zelf niet aansprakelijk bent voor schade aan jouw inboedel dan kan diegene die de schade heeft veroorzaakt een beroep doen op zijn Aansprakelijkheidsverzekering. In sommige gevallen is het verstandiger om de schade te claimen op je eigen inboedelverzekering.
De inboedelverzekering vergoedt vaak de nieuwwaarde van spullen, terwijl de aansprakelijkheidsverzekering de dagwaarde van spullen vergoedt. Je krijgt in dergelijke schadegevallen dus meer vergoeding via je eigen inboedelverzekering dan via de aansprakelijkheidsverzekering van de ander.
Als antwoord op de toenemende hoeveelheid Cybercriminaliteit delen wij niet alleen informatie over het voorkomen van incidenten, we bieden ook verschillende diensten aan. Samen vormen deze de ANWB Cyberhulp:
Cyber APK
Bescherm je laptop of computer tegen cybercriminaliteit met onze Cyber APK. Speciaal ontwikkeld voor de ANWB in samenwerking met onze deskundige partner Studentaanhuis.
CyberHelpdesk
Met de ANWB Inboedelverzekering met cyberdekking krijg je toegang tot onze CyberHelpdesk. Wij helpen je als je (vermoedelijk) slachtoffer bent van cybercriminaliteit, zoals een hack, phishing of online identiteitsdiefstal.
Cyberdekking
Wil je goed verzekerd zijn in het geval van cybercrime? Breid je ANWB Inboedelverzekering dan uit de met de Cyberdekking.
Opstalverzekering
Nee, standaard heb je geen eigen risico. Mits je de schade laat herstellen door een schadehersteller die bij ons aangesloten is.
Er gelden een paar uitzonderingen:
- Bij schade ontstaan door storm is het eigen risico € 250.
- Bij schade die je laat herstellen door een niet-aangesloten hersteller is het eigen risico € 250.
Je bent direct verzekerd als je online of telefonisch de verzekering aanvraagt.
Je kunt de meest recente polisvoorwaarden van de ANWB Opstalverzekering hier vinden.
De schade wordt zo snel mogelijk uitbetaald. Nadat wij alle noodzakelijke gegevens van jou hebben ontvangen, beoordelen wij jouw aanvraag en gaan wij over tot uitbetaling.
Een woning is voor veel mensen een kostbaar bezit. Met de ANWB Opstalverzekering heb je een complete dekking voor jouw huis. Maar ook jouw tuin, garage en alles wat vast zit aan jouw woning, is meeverzekerd.
Je kunt de dekking op jouw ANWB Opstalverzekering op ieder willekeurig moment wijzigen.
Nee, de verhuurder van je woning is de eigenaar en moet zorgen voor een Opstalverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering
Met een Aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schade die toegebracht wordt aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een bal door de ruit van de buren. De kosten kunnen soms behoorlijk oplopen. De ANWB Aansprakelijkheidsverzekering neemt deze financiële risico's voor jou weg.
Nee, alleenwonenden betalen minder premie dan gezinnen.
Ja, met de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering is jouw hele gezin, inclusief huisdieren, verzekerd voor schade die jij of jouw gezinsleden hebben toegebracht aan anderen. Dit geldt zowel voor materiële schade als letselschade.
Je hebt met de ANWB Aansprakelijkheidsverzekering werelddekking. Je bent dus overal ter wereld verzekerd.
Ja, het is mogelijk om zelf de ingangsdatum van jouw ANWB Aansprakelijkheidsverzekering te kiezen. Als je bijvoorbeeld nog elders verzekerd bent dan kun je aangeven wanneer jouw nieuwe ANWB verzekering in moet gaan.
Verplichting rookmelder per 1 juli 2022
Rookmelders redden levens. De meeste slachtoffers vallen 's nachts door het inademen van rook. Als je slaapt, werkt je reukvermogen niet. Rookmelders merken rook wel op en kunnen je op tijd alarmeren. Het doel van deze verplichting is om jouw woning veiliger te maken en je op tijd te waarschuwen. Met rookmelders heb je meer tijd om te vluchten.
Dit geldt voor koop- en huurwoningen én voor bestaande en nieuwbouwwoningen. Nieuwbouwwoningen gebouwd na 2003 hebben vaak standaard een rookmelder.
Rookmelders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Let op: controleer rookmelders op dit keurmerk die goedkoop of van een onbekend merk zijn. De Brandweer adviseert daarnaast om te kiezen voor rookmelders met 10-jarige batterij- en levensduur.
Hang op iedere verdieping in de hal en gangen tenminste één rookmelder op. Voor jouw veiligheid hang je rookmelders in alle slaapkamers en in iedere ruimte waar brand kan ontstaan. Zoals in ruimtes waar een wasmachine of oven staat. Hang de rookmelder aan het plafond, want rook stijgt namelijk op.
Nee, dit is niet van invloed op de hoogte van je premie of op het uitkeren van een schadebedrag.
Op de website van de Brandweer lees je meer over de verschillende soorten rookmelders én waar je ze het beste kunt ophangen.
Deel deze pagina