Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervelende thuiskomst na vakantie: inbraakschade aan je woning

‘Ons hele huis was overhoopgehaald’

Na een periode van ziekte geniet Erik Pruijt (60) uit Schiedam samen met zijn vrouw van een onbezorgde vakantie in de Achterhoek. Helaas is die onbezorgdheid van korte duur. Al na vier dagen krijgen ze slecht nieuws: er is ingebroken in hun huis.

“Onze dochter ontdekte de inbraak toen ze de post wilde opruimen,” vertelt Erik. “Ze zag dat de voordeur openstond en heeft de buurman gewaarschuwd. Samen zijn ze naar binnengegaan. Het was direct duidelijk dat er was ingebroken, want het hele huis lag overhoop, tot de zolder aan toe.”

Schrikken

“Als je dat te horen krijgt, is dat flink schrikken. Het is een heel naar idee dat vreemden in je huis zijn geweest en aan je spullen hebben gezeten. Toch zijn we gebleven. Het kwaad was al geschied en thuis zouden we niet veel kunnen doen. De technische recherche moest nog op onderzoek uit en de lijst met vermiste spullen mochten we later doorgeven. Wel is er meteen een slotenmaker gekomen, die achteraf onbetrouwbaar bleek en te veel geld vroeg. Je kunt daarom beter de plaatselijke slotenmaker inschakelen.”

Emotionele schade

“Eenmaal thuis zagen we dat er van alles is meegenomen. Veel elektronica, maar ook spullen met emotionele waarde, zoals het zakhorloge van mijn opa en jubileumspeldjes van mijn werk. De emotionele schade plus de impact die het heeft op je veiligheidsgevoel is niet te dekken met een opstal- en inboedelverzekering.”

Caravan

“Van de politie – die heel behulpzaam was – hoorden we dat inbrekers altijd een manier vinden om binnen te komen als ze willen. Wij hadden goede sloten en rolluiken, maar toch hebben ze de voordeur weten te forceren. Waarschijnlijk hebben ze gezien hoe we de caravan hebben ingeladen en wisten ze toen die niet meer voor de deur stond, dat we met vakantie waren. We hebben nu camera’s opgehangen en hopen dit nooit meer mee te maken.’

Voorkom schade in huis tijdens je vakantie

Ga je op vakantie en wil je weten wat je kan doen om schade aan je huis te voorkomen? Bekijk dan onze checklist met tips tegen woningschade. Als je je zorgen maakt over inbraak, kan je er ook voor kiezen je waardevolle spullen veilig buitenshuis op te bergen. Bijvoorbeeld in een kluis van De Nederlandse Kluis. Lees meer over De Nederlandse Kluis.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Neem van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur contact op met een van onze collega’s. Wij helpen u graag.