Naar artikel

Vervelende thuiskomst na vakantie: inbraakschade aan je woning

‘Ons hele huis was overhoopgehaald’

Na een periode van ziekte geniet Erik Pruijt (60) uit Schiedam samen met zijn vrouw van een onbezorgde vakantie in de Achterhoek. Helaas is die onbezorgdheid van korte duur. Al na vier dagen krijgen ze slecht nieuws: er is ingebroken in hun huis.

“Onze dochter ontdekte de inbraak toen ze de post wilde opruimen,” vertelt Erik. “Ze zag dat de voordeur openstond en heeft de buurman gewaarschuwd. Samen zijn ze naar binnengegaan. Het was direct duidelijk dat er was ingebroken, want het hele huis lag overhoop, tot de zolder aan toe.”

Schrikken

“Als je dat te horen krijgt, is dat flink schrikken. Het is een heel naar idee dat vreemden in je huis zijn geweest en aan je spullen hebben gezeten. Toch zijn we gebleven. Het kwaad was al geschied en thuis zouden we niet veel kunnen doen. De technische recherche moest nog op onderzoek uit en de lijst met vermiste spullen mochten we later doorgeven. Wel is er meteen een slotenmaker gekomen, die achteraf onbetrouwbaar bleek en te veel geld vroeg. Je kunt daarom beter de plaatselijke slotenmaker inschakelen.”

Emotionele schade

“Eenmaal thuis zagen we dat er van alles is meegenomen. Veel elektronica, maar ook spullen met emotionele waarde, zoals het zakhorloge van mijn opa en jubileumspeldjes van mijn werk. De emotionele schade plus de impact die het heeft op je veiligheidsgevoel is niet te dekken met een opstal- en inboedelverzekering.”

Caravan

“Van de politie – die heel behulpzaam was – hoorden we dat inbrekers altijd een manier vinden om binnen te komen als ze willen. Wij hadden goede sloten en rolluiken, maar toch hebben ze de voordeur weten te forceren. Waarschijnlijk hebben ze gezien hoe we de caravan hebben ingeladen en wisten ze toen die niet meer voor de deur stond, dat we met vakantie waren. We hebben nu camera’s opgehangen en hopen dit nooit meer mee te maken.’

Ga je op vakantie en wil je weten wat je móét doen om schade aan je huis te voorkomen? Bekijk dan onze checklist.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.