Ziek tijdens vakantie

Gouden tips als je kind ziek wordt op vakantie

We gaan er allemaal vanuit dat we goed verzekerd op reis gaan. Maar weet jij precies wat je moet doen als je kind plots ziek wordt op vakantie of een ongelukje krijgt? Wat vergoedt de zorgverzekering en waarvoor heb je een reisverzekering nodig?

Ongeluk zit in een klein hoekje

Eindelijk is het zover: de vakantie is begonnen! De tijd van lekker weer, heerlijk eten en quality time met het gezin is aangebroken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan zomaar gebeuren dat jouw kind ziek wordt. Een nét niet vers visje in die gezellige kustplaats of een onhandige val bij het zwembad kan al een dokter- of ziekenhuisbezoek tot gevolg hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat ze in dat geval moeten doen. En ze weten al helemaal niet wat er door de verzekering wordt vergoed. Wij helpen je graag op weg!

Zes veel gestelde vragen als je kind ziek wordt op vakantie:

Als er op vakantie onverhoopt wat gebeurt, bijvoorbeeld een kind dat ziek wordt, bel dan eerst de Alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij weten precies wat de handigste stappen zijn om te ondernemen en welke ziekenhuizen in de buurt van jouw vakantiebestemming goed aangeschreven staan. Dat scheelt je een hoop tijd en moeite. In het geval van nood bel je natuurlijk altijd eerst het noodnummer van het land waar je op vakantie bent. Het alarmnummer 1-1-2 werkt in de hele EU.

Bel altijd de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij bieden hulp en geven advies. Medische kosten worden eerst vergoed via de zorgverzekering en eventuele resterende kosten worden vergoed via de reisverzekeraar..

De medische kosten die je tijdens vakantie maakt worden in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekering. Het moet dan wel gaan om een situatie waar acute medische zorg noodzakelijk is. Je zorgverzekeraar vergoedt maximaal 100% van het Nederlandse tarief (met aftrek van het eigen risico). In veel landen is een vergoeding naar Nederlands tarief ruim voldoende. Maar ga je naar landen als bijvoorbeeld Turkije, Zwitserland of Amerika of kom je (per ongeluk) in een dure privékliniek terecht dan moet je deze extra kosten zelf bijbetalen. Dit bedrag kan behoorlijk oplopen. Een reisverzekering met dekking medische kosten dekt deze kosten veelal wel.

Zorg dat je tijdens je vakantie in Europa de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar en is voor hulpverleners in het buitenland een teken dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Je hoeft de rekening dan niet zelf voor te schieten. De pas is geldig in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. In alle overige landen heb je een E-111 formulier nodig om te kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Ook dit verzekeringsbewijs vraag je aan bij je zorgverzekeraar.

De alarmcentrale helpt je om de juist oplossing te vinden, ook als je kind niet in staat is om op de geplande manier terug naar huis te reizen. Als dat betekent dat er een vlucht geregeld moet worden dan wordt dat door de  alarmcentrale geregeld en door de reisverzekering vergoed. Er mag altijd één ouder met het zieke kind mee naar huis reizen.

Als je kind ernstig ziek wordt, waardoor de vakantie niet door kan gaan dan kun je kosteloos annuleren als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Indien je kind voor vertrek ziek wordt dan kan alleen familie in de 1e en 2e graad annuleren. Je hebt hiervoor wel een verklaring van een arts nodig waarin vermeld staat dat het kind niet in staat is om te reizen.

Vier handige tips als je met kinderen op vakantie gaat:

Neem altijd koorts- en diarreeremmers mee op vakantie. Ook zakjes ORS tegen uitdroging zijn een waardevolle toevoeging aan de bagage. Met name kleine kinderen lopen een verhoogd risico op uitdroging. Houd vervelende muggen op afstand met anti-muggenmiddelen en zorg voor reisziektetabletten indien iemand gevoelig is voor wagen- of zeeziekte. Vergeet niet om de EHBO-set mee te nemen. In sommige Europese landen is het zelfs verplicht om deze bij je te hebben.

Zorg ervoor dat de kinderen voldoende drinken en op gezette tijden eten. Vermijd (onhygiënisch ogende) eetstalletjes op straat en controleer voor vertrek of je het kraanwater op je vakantieadres kunt drinken. Dat kan bijvoorbeeld via deze app van kraanwaterbedrijf Vitens. Als je het kraanwater niet kunt drinken, wees dan ook voorzichtig met producten die met kraanwater gewassen kunnen zijn, zoals salades en ijsblokjes in limonade. Kijk ook uit voor risicoproducten, zoals rauwe vis en vlees of onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht.

Bekijk de Water Advisor app

Sla het telefoonnummer van je zorg- en reisverzekering, paspoort en het nummer van de alarmcentrale op in je telefoon. Neem verzekeringspapieren en -pasjes mee op reis en e-mail kopieën naar jezelf voor het geval je ze kwijt raakt. Neem, afhankelijk van je vakantiebestemming, ook de European Health Insurance Card of een E-111 document mee.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en ‘bagage’ is de kans dat je vakantie wordt ‘verziekt’ al enorm verkleind. Vergeet dus vooral het allerbelangrijkste ingrediënt voor een geslaagde trip niet: geniet van een prachtige reis en bovenal van elkaar. Wij wensen je alvast een hele fijne vakantie!


Goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering

Met de ANWB Reisverzekering zorg je ervoor dat jij en je gezin goed verzekerd zijn op reis. De reisverzekering kun je daarnaast uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen, zoals bagage of medische kosten. Bekijk in één oogopslag wat de premie is.



Reisverzekering

Bereken je premie