Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat vergoedt je reisverzekering als je je koffer kwijt bent?

Als je op vakantie gaat ontkom je er niet aan om bagage mee te nemen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je koffer, tas of backpack kwijt raakt. Wat krijg je vergoed door je verzekering en wat moet je doen? We vertellen je er graag alles over.

Waarom je bagage verzekeren?

Diefstal of verlies van jouw bagage is heel vervelend. Laat daarom weinig aan het toeval over en neem altijd de best mogelijke maatregelen. Waar je ook bent of naar toe gaat. Maar mocht het toch gebeuren dat je jouw bagage kwijtraakt, is het natuurlijk wel fijn dat je niet helemaal met lege handen komt te staan en jouw schade en verlies wordt vergoed. Met de aanvullende bagagedekking zijn de spullen die je meeneemt op vakantie goed verzekerd. ANWB biedt één van de ruimste vergoeding voor bagage, waarbij je tot € 4.100 ,- verzekerd bent per persoon.

Wist je dat er gemiddeld per vlucht 1 passagier zijn of haar koffer kwijt raakt? 
bron: EuClaim/Sita Aero

Wat wordt er vergoed door jouw verzekeraar?

Zodra je een verzekering afsluit, kan je vaak zelf kiezen wat het eigen risico wordt per schadeclaim. Dit is bij de ANWB standaard € 0,-, maar je kan er ook voor kiezen om dit te verhogen naar € 50,-. Hoeveel jouw eigen risico is, staat op het polisblad. Wat de verzekeraar vergoedt, hangt af van de afgesloten dekking. Bij het afsluiten van een reisverzekering is de bagage niet standaard meeverzekerd, hiervoor zal je een aanvullende bagagedekking moeten afsluiten.  

Om te zien welk bedrag per item wordt vergoed bij de ANWB-bagageverzekering, kan je de bagagedekking tabel raadplegen om te zien welk bedrag bij schade of diefstal maximaal wordt vergoed. De dekking ‘geld’ en ‘hobby-/sportuitrusting’ dien je nog apart te verzekeren. 

Kosten voor vervangende kleding en toiletartikelen als de bagage langer dan 24 uur vermist of vertraagd was en de kosten van de aanschaf of nasturen van nieuwe sleutels en/of nieuwe sloten worden ook vergoed met de basisdekking.  

Wanneer is je bagage niet verzekerd?

Als je niet zorgvuldig en voorzichtig met jouw bagage bent omgegaan, of als de opgelopen schade alleen bestaat uit krassen, schrammen, vlekken en dergelijke wordt er geen vergoeding uitgekeerd, tenzij je deze spullen niet meer kunt gebruiken.  

Tips: Wat moet je zeker doen met jouw bagage?

  • Ga altijd zorgvuldig en voorzichtig met jouw bagage om.
  • Zorg dat je bagage nooit in het zicht ligt als je deze achterlaat in je verblijf of in de auto. Gebruik een goed af te sluiten dakkoffer of bagageruimte. Maar laat je bagage daarin niet te lang achter.
  • Houd je bagage altijd dicht bij je, vooral als dit dure spullen zijn. Zorg er ook voor dat je op drukke plekken je bagage en kostbare spullen dicht bij je lichaam draagt of niet uit het oog verliest. Denk hierbij aan een vliegveld, treinstation, parkeerplaats, hotellobby, strand of een andere drukke plek bent. 
  • Zorg ervoor dat jij jouw bagage niet alleen of zonder direct toezicht achterlaat. 
  • Maak altijd gebruik van kluisjes of andere beveiligde bewaarplaatsen, als deze aanwezig zijn. 

Tips: Wat kun je beter niet doen met je bagage? 

  • Bagage in de auto afdekken met een laken of deken terwijl je het voorwerp ook uit het zicht in een kofferbak kunt leggen. Om diefstal te voorkomen is het belangrijk dat een dief je bagage of de contouren daarvan niet kan zien. 
  • Je waardevolle spullen als ruimbagage laten vervoeren wanneer je met het vliegtuig of het openbaar vervoer reist, de kans is altijd groter dat je het kwijtraakt dan dat je het bij je draagt.
  • Je auto met bagage onbeheerd achterlaten. Als het kan, kies dan altijd voor een bewaakte parkeergelegenheid. Het is belangrijk dat jij steeds goed nadenkt over wat jij kunt doen om de kans op schade aan of diefstal van jouw bagage zo klein mogelijk te maken. Mocht jou toch iets overkomen, dan bekijkt de verzekeraar bij de beoordeling van de schade altijd naar jouw individuele situatie. 
  • Waardevolle items zoals verlovingsringen of geld in je koffer doen die opgeborgen worden in het luchtruim van een vliegtuig.  

Wat moet je doen bij schade, verlies of diefstal van jouw bagage?

Geef diefstal of vermissing van bagage direct aan bij de politie van de locatie waar je verblijft. Zorg er altijd voor dat je een kopie van het proces-verbaal krijgt. Dit is niet alleen nodig om je schade te kunnen verhalen, maar ook om jouw spullen op te sporen of terug te sturen als ze worden gevonden. 

Is je bagage beschadigd? Bewaar de beschadigde bagage en maak er foto's van. Is je bagage verloren op een luchthaven/vliegveld? Laat jouw luchtvaartmaatschappij dan een zogenoemd PIR-document opmaken (PIR staat voor Property Irregularity Report). 

In geval van (totaal)verlies of diefstal vergoedt de verzekeraar de dagwaarde. Als jouw spullen te repareren zijn, dan vergoeden zij de herstelkosten tot maximaal de dagwaarde. Zie voor de maximale vergoedingen het vergoedingenoverzicht

Voor een sportuitrusting voor wintersport en andere bijzondere sporten gelden andere voorwaarden, hiervoor sluit je je de aanvullende dekking Wintersport en Bijzondere sporten af.   

Waar moet ik mijn schade melden of claim indienen?

Je kan 24 uur per dag je schade melden bij de ANWB. Vertel ons wat er is gebeurd en wanneer het plaats vond. Zo kunnen wij controleren of jouw verzekering de schade dekt. Is je schade gedekt? Na een paar aanvullende vragen nemen wij de schade zo snel mogelijk in behandeling. Wil je liever na je vakantie schade melden, dan kan dat natuurlijk ook! Lees hier alles over online schade melden.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.