Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De verschillen tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering

Als je een reisverzekering afsluit, heb je twee opties: kortlopend of doorlopend. Beiden hebben zo hun eigen kenmerken. Maar welke past nou het beste bij jou? Om deze keuze makkelijker te maken, hebben we een overzicht gemaakt met de verschillen tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering.

Verschillen doorlopende en kortlopende reisverzekering in looptijd

Als je kiest voor een ANWB Doorlopende Reisverzekering dan sluit je die voor minstens één jaar af. Gedurende de looptijd ben je verzekerd voor alle reizen en stedentrips die je maakt, in zowel binnen- als buitenland. Na het eerste jaar is de reisverzekering dagelijks per direct opzegbaar.

Bij een ANWB Kortlopende Reisverzekering ben je gedurende één specifieke vakantie verzekerd. Bij het afsluiten van de verzekering geef je direct de datum van vertrek én terugkomst aan. Ga je later nog een keer op vakantie? Dan moet je hiervoor opnieuw een reisverzekering afsluiten.

Kosten voor de premie

Voor een Doorlopende Reisverzekering betaal je een vast bedrag per maand of jaar. Hoeveel je precies betaalt, hangt onder andere af van het aantal personen in het gezin, de bestemming (alleen Europa of elders in de wereld) en eventuele aanvullende dekkingen die je neemt. Kies je voor een jaarlijkse betaling dan krijg je daarvoor korting. Direct voor een heel jaar afrekenen is dus voordeliger.

Bij de premieberekening van een Kortlopende Reisverzekering spelen aantal personen, bestemming en extra dekkingen ook een rol. Verder worden de kosten net anders berekend, namelijk op basis van het aantal dagen dat je op vakantie gaat.

Dekkingen

Een ANWB Reisverzekering bestaat uit een basisdekking die je kunt uitbreiden met aanvullende dekkingen. De basisdekking en de opties voor aanvullende dekkingen zijn bij de Kortlopende en Doorlopende Reisverzekering gelijk. Er is echter wel een verschil in de Annuleringsverzekering die je bij je reisverzekering kunt afsluiten.

Annuleringsverzekering

Bij de ANWB Doorlopende Reisverzekering profiteer je van een combikorting van 5% als je er een ANWB Doorlopende Annuleringsverzekering bijsluit. Deze Annuleringsverzekering komt overigens ook goed van pas bij andere leuke uitjes die wellicht op je agenda staan. Ook concerten en theatervoorstellingen die je onverhoopt moet annuleren zijn namelijk verzekerd.

Voor de ANWB Kortlopende Annuleringsverzekering geldt dit voordeel niet. Je sluit dan gedurende één vakantie een Annuleringsverzekering af op basis van de reissom. Dit zijn de totale kosten voor de boekingen en reserveringen van het vervoer en/of verblijf voor je vakantie.

Flexibiliteit bij wijziging reisplannen

Je kunt met een Doorlopende Reisverzekering op ieder moment op vakantie gaan zonder dat je aan je verzekering hoeft te denken. Ook op reis zelf heb je veel vrijheid. Besluit je toch nog een paar dagen langer op je vakantiebestemming te blijven? Dan is dit geen probleem en ben je gewoon verzekerd van de beste hulp.

Het enige waar je wel even op moet letten is of de verlenging binnen de 60 of 180 dagen dekking valt. Dit heeft betrekking op het maximaal aantal aaneengesloten dagen dat je je in het buitenland bevindt. Ook moet je bij een Europadekking checken of de onverwachte bestemming nog wel gedekt wordt.

Bij een Kortlopende Reisverzekering kies je tijdens het afsluiten al hoelang je op vakantie gaat. Wil je pas later teruggaan naar huis? Dan ben je na de oorspronkelijke datum van terugkomst niet meer verzekerd.

Flexibiliteit bij wijziging dekkingen

Het is belangrijk dat je Doorlopende Reisverzekering bij jouw plannen past. Wil je daarom tijdens de looptijd van de verzekering een dekking toevoegen aan je polis? Dan is dit geen probleem. Je kunt je polis dagelijks wijzigen. Een toegevoegde dekking moet wel minimaal één jaar lopen. Wil je tijdelijk een dekking toevoegen, bijvoorbeeld voor een paar dagen wintersport? Dan kun je deze ook kortlopend toevoegen. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.

Bij een Kortlopende Reisverzekering zit dit anders. Je kiest namelijk bij het afsluiten van je verzekering al welke aanvullende dekkingen je wilt en hoelang je op reis gaat. Alleen op de dag van afsluiten kun je je verzekering nog aanpassen. Doe je dit later, moet er een nieuwe polis opgemaakt worden.

Aanpassingen tijdens de vakantie

Let er trouwens wel op dat een aanvullende dekking die je tijdens je vakantie afsluit pas de volgende dag ingaat. Een uitzondering hierop is de Annuleringsverzekering. Dit moet je voor of vlak na het boeken van de vakantie geregeld hebben.

Welke reisverzekering past bij mij?

De belangrijkste verschillen tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering weet je nu. Wil je checken welke optie voor jou het voordeligste is? Dat kan met onze keuzehulp. Vul jouw reisplannen in en je ziet direct een premieberekening.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Hobby en sport verzekerd 

Besteed jij je vrije tijd voor een hobby of sport? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. Bekijk onze handige informatie.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.