Naar artikel

Wintersport: ski-ongeval op de piste

Hoe zit het met de verzekering?

Stel, je krijgt een ski-ongeval waardoor je niet meer zelfstandig de piste af kunt komen. Met de banaan daal je de berg af en je moet naar het ziekenhuis voor behandeling. Misschien zijn je ski's ook wel beschadigd en niet meer bruikbaar. Hoe is dit dan geregeld met je verzekering?

Krijg ik mijn medische kosten vergoed?

Medische kosten door een ski-ongeval moet je in eerste instantie indienen bij je zorgverzekeraar. De kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed, kun je verhalen op je reisverzekering. Maar dan moet je wel de aanvullende dekkingen, medische kosten en wintersport, hebben afgesloten. Anders betaal je de kosten namelijk zelf. Het verplicht eigen risico van je zorgverzekering wordt ook vergoed door de reisverzekering indien je de aanvullende dekking Medische kosten hebt meeverzekerd.

Ben ik aansprakelijk voor de schade?

Is er door jou een andere skiër betrokken bij het ongeluk? Dan kunnen de medische kosten van de persoon die je hebt aangeskied op jou worden verhaald. Hiervoor heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze kosten worden niet vergoed als er sprake is van roekeloos gedrag of van skiën onder invloed van alcohol of drugs.

Ga je skiën in Italië? Dan gelden aanvullende eisen vanuit de Italiaanse overheid. Per 1 januari 2022 is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verplicht op de skipistes. De AVP van de ANWB voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn in Italië. Advies is om je polis (digitaal) mee te nemen op reis, zo kun je aantonen dat je de juiste verzekering hebt als de autoriteiten daarom vragen.  

Heb je geen juiste aansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je ervoor kiezen om bij aanschaf van een skipas ter plaatse een verzekering af te sluiten. De kosten bedragen ongeveer € 3,- per dag. Ga je onverzekerd de piste op, dan riskeer je bij controle een boete van € 150,- en wordt je skipas ingenomen.  

Krijg ik een vergoeding voor mijn ski’s?

Zijn je ski’s of snowboard kapot gegaan door een ongeluk, maar kun je nog wel de piste op? Dan kun je ervoor kiezen om ter plekke nieuwe te kopen. Als je een bagagedekkingbij je reisverzekering hebt, kun je deze kosten declareren. Je krijgt dan de dagwaarde van de oude ski’s vergoed. Een andere optie is het huren van ski's voor de laatste dagen van je vakantie. Ook deze huurkosten kun declareren bij je reisverzekering. 

ANWB Reisverzekering

Met de ANWB Reisverzekering ga je goed verzekerd de piste af. Bekijk hier meer informatie over deze verzekering.

Meer over de ANWB Reisverzekering
Schade en diefstal voorkomen

Schade en diefstal voorkomen

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.
Goed verzekerd op vakantie

Goed verzekerd op vakantie

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.
Hobby en sport verzekerd

Hobby en sport verzekerd

Besteed jij je vrije tijd voor een hobby of sport? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. Bekijk onze handige informatie.
Thuis goed verzekerd

Thuis goed verzekerd

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.