Gouden tips als je kind ziek wordt op vakantie
We gaan er allemaal vanuit dat we goed verzekerd op reis gaan. Maar weet jij precies wat je moet doen als je kind plots ziek wordt op vakantie of een ongelukje krijgt? En hoe je wellicht ook medische klachten kunt voorkomen?
Tip 1: Neem altijd basismedicijnen mee
Neem altijd koorts- en diarreeremmers mee op vakantie. Ook zakjes ORS tegen uitdroging zijn een waardevolle toevoeging aan de bagage. Met name kleine kinderen lopen een verhoogd risico op uitdroging. Houd vervelende muggen op afstand met anti-muggenmiddelen en zorg voor reisziektetabletten indien iemand gevoelig is voor wagen- of zeeziekte. Vergeet niet om de EHBO-set mee te nemen. In sommige Europese landen is het zelfs verplicht om deze bij je te hebben.
Tip 2: Let op het eten en drinken
Zorg ervoor dat de kinderen voldoende drinken en op gezette tijden eten. Vermijd (onhygiënisch ogende) eetstalletjes op straat en controleer voor vertrek of je het kraanwater op je vakantieadres kunt drinken. Dat kan bijvoorbeeld via kraanwaterbedrijf Vitens.
Als je het kraanwater niet kunt drinken, wees dan ook voorzichtig met producten die met kraanwater gewassen kunnen zijn, zoals salades en ijsblokjes in limonade. Kijk ook uit voor risicoproducten, zoals rauwe vis en vlees of onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht.
Tip 3: Voorkom een zonnesteek
Kinderen en baby's zijn kwetsbaarder voor een zonnesteek dan volwassenen. Bij een zonnesteek kun je de warmte niet kwijtraken, waardoor je lichaamstemperatuur tot gevaarlijke hoogte stijgt. Zorg op warme dagen dan ook dat je kind genoeg drinkt en een pet of zonnehoedje draagt. En blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
Tip 4: Neem de juiste documenten mee
Sla het telefoonnummer van je zorg- en reisverzekering op in je telefoon en ook het nummer van de ANWB Alarmcentrale, als je een ANWB Reisverzekering hebt. Neem verzekeringspapieren en -pasjes mee op reis en e-mail kopieën naar jezelf voor het geval je ze kwijtraakt, ook van je paspoort. Neem, afhankelijk van je vakantiebestemming, ook de European Health Insurance Card (EHIC) of een E-111 document mee. Deze Europese zorgpas is voor hulpverleners in het buitenland een teken dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Neem ook voor je kinderen de EHIC mee.
Tip 5: Laat je adviseren over de terugreis
In sommige gevallen kan je kind niet op de geplande manier terugreizen naar huis. Zo mag je bij een oorontsteking is sommige gevallen niet met het vliegtuig. De ANWB Alarmcentrale helpt je om de juist oplossing te vinden. Als dat betekent dat er een vlucht uitgesteld moet worden dan wordt dat door de Alarmcentrale geregeld en door de reisverzekering vergoed. Er mag altijd één ouder met het zieke kind mee naar huis reizen.
Extra tip: Bel de ANWB Vakantiedokter
Heb je een ANWB Reisverzekering? Dan kun je op vakantie bellen met de ANWB Vakantiedokter als je kind ziek wordt en wellicht medische hulp nodig hebt. Zo voorkom je een onnodig ziekenhuisbezoek. Je kunt telefonisch je medische vragen – in het Nederlands - stellen aan een adviseur. Bel in noodgevallen uiteraard altijd direct met 1-1-2.
Goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering
Met de ANWB Reisverzekering mét dekking medische kosten zorg je ervoor dat jij en je gezin goed verzekerd zijn op reis. De reisverzekering kun je daarnaast uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen, zoals bagage of annulering. Bekijk in één oogopslag wat de premie is:
Deel deze pagina