Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met laagstaande zon

Tips om veilig te rijden bij laagstaande zon

Bij zonsopkomst en -ondergang staat de zon laag. Daardoor gebeuren er meer ongelukken. Wat kun je doen om toch veilig te rijden met laagstaande zon?

1. Wees je bewust van verminderd zicht

Fietsers op de weg voor je, kruisend verkeer, verkeersborden en verkeerslichten: bij laagstaande zon zie je ze gemakkelijk over het hoofd. Kijk je tegen de zon in? Pas je snelheid en rijstijl aan. Wees je ervan bewust dat je minder ziet en neem geen risico’s.

2. Draag een zonnebril

Leg standaard een zonnebril in de auto, voor het geval dat. Bij voorkeur een met gepolariseerde glazen. Die beschermen je ogen beter tegen reflecterend licht en schitteringen. Heb je er een met oranjebruine glazen, dan zit je helemaal goed: deze glazen verhogen het contrast waardoor je beter ziet.

3. Zorg voor schone ruiten

Bij laagstaande zon zijn vieze ruiten vervelend. Viezigheid beperkt het zicht sowieso al, maar helemaal als je tegen de zon in kijkt. Maak de ruiten daarom een keer extra schoon en zorg dat je de ruitenwisservloeistof geregeld bijvult. Controleer regelmatig de ruitenwissers op slijtage om strepen op de voor- en achterruit te voorkomen. En vergeet ook niet de binnenkant van de ruiten schoon te maken.

4. Let op tegenliggers

Last van laagstaande zon in de achteruitkijkspiegel? Dan hebben tegenliggers daar nog meer last van, want zij kijken tegen de zon in. Houd hier rekening mee. Rijd voorspelbaar en doe geen onverwachte dingen. Rijd met aangepaste snelheid, zeker in de buurt van kruisingen en op andere onoverzichtelijke plekken.

5. Gebruik de zonnekleppen

Handig, die zonnekleppen bij de voorruit. Draai ze gerust naar beneden met laagstaande zon, maar zorg er wel voor dat je ver vooruit kunt kijken. Zo voorkom je onverwachte gevaarlijke situaties, zoals te laat zien dat er een file is.

6. Zet je dimlichten aan

Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. Vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken.

Heb je een kapotte lamp? Met Wegenwacht® is de beste hulp altijd dichtbij. Ook bij een kapotte koplamp of andere problemen.

Voorkom vertraging

Vertraging op de weg door drukte of weersomstandigheden is lastig en vervelend. Voor een deel is het te voorkomen door je vooraf en onderweg goed te laten informeren. Bekijk voor vertrek de verkeersverwachting en gebruik tijdens de reis de ANWB Onderweg app voor actuele verkeersinformatie.

Vertraging oplopen door pech kun je verminderen wanneer je pechhulp van de Wegenwacht afsluit. Met 900 wegenwachten zijn we altijd in de buurt en helpen we je zo snel mogelijk weer op weg.

Nightvision of zonnebril kopen? 

Verbeter je zicht tijdens het rijden. Ontdek de collectie (overzet) zonnebrillen of nightvision brillen in de webwinkel.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.