Doen en zien in Turkije

Van de schitterende bergketens in Cappadocië tot het bruisende Istanbul tot de ontspanning van de Middellandse Zee; weinig landen zijn zo veelzijdig als Turkije.

Hier kun je na een heerlijke kumpir genieten van een kopje Turkse koffie. Je bezoekt er bijzondere historische sites, zoals de Romeinse baden in Efeze of de oudste tempel ter wereld, Göbekli Tepe, die 11.500 jaar geleden werd gebouwd. En bij Antalya kun je 's morgens op de latten staan in de sneeuw, terwijl je 's middags uw handdoek uitspreidt op het strand.

Kies hieronder het onderwerp waar je meer over wil weten en we geven je de allerleukste tips over wat er te doen én te zien is in Turkije!

Istanbul en Antalya zijn dé grote festivalsteden. Istanbul heeft het filmfestival in april, het theaterfestival in mei-juni, het muziekfestival in juni-juli en het jazzfestival in juli. Hier treden ook veel internationale artiesten op. Bij het Atatürk Cultuur Centrum koop je de kaarten. Hier zijn het hele jaar door optredens. Antalya heeft ook een goede naam opgebouwd met het film- en kunstfestival in het najaar. In die periode is er ook een muziekfestival. Sommige antieke theaters, zoals Efese en Aspendos, zijn het gelegenheidsdecor voor grote internationale sterren. Zo'n show zul je niet snel vergeten.

Onze tips als je in Turkije bent

1. Aquaparken

Bij grote toeristenplaatsen zoals Antalya, Bodrum, Kemer en Kusadasi zijn grote aquaparken met zwembaden, tunnels, glijbanen en kunstmatige rivieren.

2. Dierentuinen

Grote steden zoals Antalya, Ankara, Bursa, Gaziantep, Istanbul en Izmir hebben dierentuinen, die heel leuk zijn voor kinderen.

3. Concerten en festivals

Elk jaar worden er vele festivals georganiseerd. Voor de internationale festivals moet u in steden zijn, zoals Istanbul, Ankara, Izmir en Antalya. In de antieke theaters van Efeze en Aspendos zijn regelmatig voorstellingen. www.gototurkey.co.uk.

4. Zwemmen met dolfijnen

Verschillende toeristische plaatsen hebben een dolfinarium met shows van dolfijnen en zeeleeuwen. Soms kan er ook met de dolfijnen gezwommen worden. www.tuimelaardolfijnen.nl.

5. Boottochten

Vanuit bijna alle toeristische plaatsen aan de kust kun je een leuke boottocht maken, waarbij je vaak een (archeologische) bezienswaardigheid aandoet. In zee wordt er dan een zwempauze ingelast.

6. Zandkastelen

Miniaturk in Istanbul en Adaland bij Kusadasi zijn heel leuk voor het jonge publiek. Veel andere grote kinderattracties zijn er niet. Wel heeft bijna elke badplaats een aquapark. En natuurlijk wemelt het langs de stranden van de watersport. In de luxe badhotels kun je soms ook een oppas inhuren of er is dagopvang mogelijk. Kinderen vinden Turkije erg leuk. Zon, zee en strand is immers in ruime mate aanwezig. En de Turken zijn erg aardig voor de jonge gasten.

De Grieken, Romeinen, Byzantijnen en andere volkeren hebben een enorme hoeveelheid kunstschatten achtergelaten. Daarvoor moet je naar de archeologische musea. In de antieke steden herken je de theaters en de fundamenten van andere belangrijke gebouwen. Efese is gedeeltelijk weer opgebouwd. Het is zeer indrukwekkend om door deze duizenden jaren oude stad te lopen. Ook andere antieke steden trekken veel bezoekers. In Istanbul kun je grote paleizen bezichtigen en je vergapen aan de rijkdom van de sultans. Helemaal in het oosten imponeert het Isak Pasapaleis ondanks dat het is vervallen tot ruïne.

Onze tips als je in Turkije bent

1. Mausoleum van Atatürk

Veel Turken, maar ook talrijke toeristen, brengen een bezoek aan de laaste rustplaats van Atatürk in Ankara. De man die het land compleet veranderde, wordt nog steeds gezien als de 'held' van de maatschappij.

2. Antiek Sardes

In de omgeving van het dorp Sartmustafa liggen de indrukwekkende overblijfselen van Sardes, de hoofdstad van het oude koninkrijk Lydië.

3. Nemrut Dagi

De begraafplaats van Antiochos I is een van de meest ambitieuze bouwwerken in de hellenistische periode. De beelden rond de top van de berg tonen de versmelting van zowel Griekse als Perzische legendes.

4. Efeze

Bijzonder aan het opgravingsterrein van Efeze is dat er redelijk wat gebouwen (gedeeltelijk) overeind staan en zo een indrukwekkend beeld geven hoe het er vroeger uit gezien heeft. Het bekendste voorbeeld is de Celcusbibliotheek.

5. Aya Sofia Istanbul

Bijna 1000 jaar lang was de Byzantijnse kerk het grootste gebouw ter wereld. De sultans maakten er een moskee van met minaretten en schilden.

Istanbul bekoort bijna elke vakantieganger. Weken kun je hier ronddwalen en nog steeds je ogen uitkijken. Hier is ook zoveel te zien en beleven. Andere Turkse steden kunnen niet met Istanbul concurreren. Toch zijn de middeleeuws aandoende steden in het zuidoosten ook echt een belevenis. Elke stad heeft zijn eeuwenoude moskeeën en vaak ook een leuke bazaar. De vriendelijke dorpen zijn vooral een bezoek waard vanwege de bewoners. Je wordt vaak gastvrij ontvangen. De mensen zijn hier vaak arm. Een geschenk na afloop wordt daarom gewaardeerd.


Onze tips als je in Turkije bent

1. Istanbul

Het historische centrum van Istanbul heeft de afgelopen 2000 jaar veel belangrijke religieuze en kunstzinnige gebeurtenissen mogen meemaken. In deze periode verrezen meesterwerken, zoals het Hippodroom, de Aya Sofia en de Süleyman Cami. 

2. Safranbolu

De stad is een mooi voorbeeld van een Ottomaanse handelstad. Meer dan duizend gebouwen hebben de status van beschermd historisch bouwwerk.

3. Bursa

Van 1326 tot 1367 was Bursa hoofdstad van het Osmaanse rijk. De schilderachtige houten huizen, talrijke bedesten, karavanserais (nu in gebruik als bazaar) en minerale bronnen maken het zeker een bezoek waard.

4. Urfa

De heilige stad Urfa en het nabijgelegen Harran werden al in de bijbel beschreven. Talloze bedevaartgangers bezoeken hier de geboortegrot van Abraham en de heilige visvijver. 

5. Mardin

De lage, zandgeel gekleurde stenen huizen van middeleeuws Mardin zijn tegen de heuvel aangebouwd. Het uitzicht vanaf het bergplateau over de laaggelegen Syrische vlakte is schitterend. 

Veel restaurants serveren een beperkt aantal bekende gerechten. Zoals gevulde paprika, tot sigaren opgerolde bladerdeegrolletjes, schapenvlees van het spit en gehaktballetjes. De keuze aan voor- en nagerechten is wel groot. Alles ziet er even lekker uit. Voorgerechten zijn er zowel koud als warm. De desserts zijn vaak erg zoet. Houdt u daar niet van, dan is er ook ijs, amandelpudding of yoghurt.


Tips als het gaat om eten en drinken in Turkije

1. Raki

De populaire anijsdrank raki wordt uit druiven gedestilleerd en heeft een alcoholpercentage van 40 tot 50 procent.

2. Dolma

Dolma zijn gevulde groentes, bijvoorbeeld met vlees of een rijstmix. Biber dolmasi zijn met rijst en gehakt gevulde paprika's of aubergines.

3. Çay

De nationale drank is thee (çay) en deze wordt met een paar klontjes suiker geserveerd in kleine glaasjes. Op markten krijg je vaak thee aangeboden in de hoop dat je iets gaat kopen.

4. Turks fruit

Turks fruit is gesuikerd en geparfumeerd snoepgoed, dat is gemaakt van de knolletjes van de orchis, die zorgt voor de kleverigheid.

5. Theetuinen

In elke plaats zijn de theetuinen favoriete ontmoetingsplaatsen voor families. Je kunt er alleen thee en frisdrank bestellen.

Zon is er in overvloed een groot deel van het jaar. In het vroege voor- en late najaar kun je aan de zuidkust nog steeds genieten van de zon. Aan de populaire zuid- en westkust ontdek je talloze badplaatsen, elk met een eigen charme. Er zijn grote badplaatsen met alle mogelijke voorzieningen en gezellige kleine badplaatsen. Overigens heeft niet elke badplaats een eigen zandstrand. De meeste zandstranden liggen aan de zuidkust. Sommige hotels hebben een privé strand. De Zwarte-Zeekust wordt vooral bezocht door Turkse vakantiegangers.


Onze tips 

1. Schildpaddenstrand

De broedplaatsen van de enorme schildpadden bevinden zich bij 17 stranden tussen Dalyan en Anamur. Van mei tot oktober mogen mensen vanaf zonsondergang tot zonsopgang niet op deze stranden komen.

2. Patara

Het 20 km lange en brede zandstrand van Patara is ongetwijfeld het mooiste van het land. Veel voorzieningen zijn er niet, omdat het een beschermd gebied is.

3. Raften en kajakken

Talloze rivieren lenen zich om met een raft of kano doorheen te varen, waaronder de Alara, de Manavgat, de Dalaman en de legendarisch Çoruh. www.tourismturkey.org.

4. Windsurfen

De wind in de baaien rond Çesme, Bodrum en Datça leent zich uitstekend voor windsurfen. Antalya is ook redelijk geschikt. www.tourismturkey.org.

5. Blauwe vlag

Een groot aantal stranden mag de naam Blauwe Vlag dragen. Dit betekent dat het strand voldoet aan de normen van de Europese Unie. Het is er schoon en je kunt er veilig zwemmen. www.blueflag.org.

Naar Turkije met ledenvoordeel

Wist je dat de ANWB de allermooiste reizen heeft naar Turkije? Of je nu zoekt naar een camping, een volledig verzorgde rondreis of een actieve vakantie, je vindt het bij de ANWB! Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan krijg je als ANWB-lid gratis extra's bij je vakantie! Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt!

Bekijk de actuele aanbiedingen van ANWB Ledenreizen

Ga je naar Turkije op vakantie? Bereid je reis dan goed voor met onze praktische informatie en tips. Of je nu wilt weten hoeveel tol je onderweg kwijt bent, wat de maximumsnelheden zijn of wat er verplicht mee moet in de auto, je vindt het bij ons.

Bekijk onze praktische tips en informatie

Je ziet: in Turkije is er meer dan genoeg te beleven. We wensen je een hele fijne vakantie!


Populaire artikelen over een vakantie naar Turkije:

Speciaal voor jou geselecteerd