De leukste wijken van Praag

Hieronder de vijf leukste wijken van Praag.

Staré Město is het historische centrum van Praag en bestaat uit een netwerk van kronkelige straatjes, geflankeerd door prachtige gotische en barokke bouwwerken en tal van horecagelegenheden. Dit kloppende hart van Praag behoort tot de mooiste stadswijken van Europa en is een absoluut hoogtepunt voor elke bezoeker.

Wat is er te doen in Staré Město?

De belangrijkste toeristentrekker is het Oude Stadsplein. Hordes toeristen vergapen zich hier dagelijks aan de pracht en praal op en rondom dit 9000 m² grote plein. Het Raadhuis van de Oude Stad met de Astronomische Klok van Praag, de gotische Týnkerk, met zijn scherpe puntdaken, en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Samen met de prachtige handelspanden en de vele terrasjes maken ze het Oude Stadsplein tot het mooiste en gezelligste plein van de Tsjechische hoofdstad, en een van de mooiste ter wereld. De wereldberoemde Karelsbrug verbindt de Oude Stad met Malá Strana.

Naast typisch Tsjechische restaurants, tref je in Staré Město vooral toeristische eetgelegenheden, zoals pizza- en pastarestaurants en Argentijnse steakhouses. De prijzen liggen hier wat hoger dan elders in de stad. Twee aanraders: Crazy Cow en Mama Lucy. Het Oude Stadsplein barst van de terrassen en ook in de pivnice (biertuin) kun je gezellig pivo (bier) drinken. In dit toeristische centrum kun je tot in de kleine uurtjes feesten.

Natuurlijk is het in de Oude Stad ook prima shoppen. Tussen Staré Město en Nové Město ligt Na Příkopě, min of meer de hoofdwinkelstraat van Praag. Alle bekende winkelketens zijn hier vertegenwoordigd en er heerst altijd een drukte van belang. De Oude Stad leent zich verder uitstekend voor antiekshoppen (bric-à-brac!), maar modern winkelen in het overdekte shoppingparadijs Palladium kan ook. De bijna geheel autovrije winkelstraten Karlova en Celetna zijn zeer populair en bieden een overvloedige keuze aan kristal, houten speelgoed en aardewerk. Handig: in het toeristische centrum zijn de meeste winkels 7 dagen per week zonder middagpauze vanaf 9 of 10 tot zeker 19 uur open.

Hoe kom je in Staré Město?

Staré Město is voor het merendeel voetgangersgebied. Metrostations en tramhaltes vind je aan de rand van dit stadsdeel. Staroměstská (lijn A) en Náměstí Republiky (lijn B) zijn de twee metrostations voor dit gebied. Op 1 km afstand van de oude stad ligt (internationaal) treinstation Hlavní nádraží. Trams rijden niet kriskras door Staré Město, maar volgen de Moldau. Tram 17 en 18 stoppen voor de Karelsbrug.

In het hart van Praag ligt Josefov, ooit de Joodse wijk van de stad. Gedurende de Tweede Wereldoorlog had Adolf Hitler het misdadige plan om van Praag een soort museum voor het uitgestorven Joodse volk te maken. Daarnaast telt de wijk veel sfeervolle restaurants en hippe winkeltjes. Josefov trekt zo’n 100.000 bezoekers per jaar.

Wat is er te doen in Josefov?

Belangrijkste attracties van Josefov zijn het Joodse Museum, de synagogen, de Oude Joodse begraafplaats, het geboortehuis van Franz Kafka en het Joodse raadhuis. De wijk ademt een bijzondere sfeer. Je kunt hier kennismaken met een tragisch, maar fascinerend verleden.

Wie meer wil weten over de Joodse geschiedenis moet Josefov beslist bezoeken. In deze wijk vestigden zich al ruim 1000 jaar geleden Joden. Het Joodse Museum, verspreid over meerdere locaties, omvat een indrukwekkende collectie van waardevolle Joodse (kunst)voorwerpen. Op de karakteristieke Oude Joodse begraafplaats, met zijn dicht op elkaar staande, schots en scheve grafstenen, ligt onder meer de befaamde rabbi Ben Löw begraven.

In Josefov ligt ook Pařížská, de duurste winkelstraat van Praag. In deze deftige modestraat tref je vestigingen van alle grote internationale ontwerpers: van Gucci tot Prada en van Armani tot Dolce & Gabbana. De brede winkelstraat heet voluit Pařížská Třída (Parijse boulevard) en is een aangename plek om doorheen te wandelen. ‘Kijken, niet kopen’, is voor mensen met een gemiddelde beurs een goed advies.

Josefov is een trendy wijk in Praag en trekt een jong publiek. In de elegante winkelstraat Pařížská vind je vele stijlvolle restaurants en bars. Voor een laat ontbijt of brunch kun je terecht bij Pravda, waar de young & beautiful people elkaar ontmoeten. Lunchtip: Café Barock, dat anders dan de naam suggereert zeer modern is ingericht. Vanaf de muren word je hier, via zwart-witfoto’s, aangestaard door fotomodellen. ’s Zomers op het terras kun je er van achter je onbetaalbare Caesar Salad de fine fleur van Praag voorbij zien flaneren. Ga voor het avondeten naar Pasta Caffé (Vězeňská 1)

Hoe kom je in Josefov?

Josefov bevindt zich tussen de Oude Stad en de Moldau. De wijk is dan ook eenvoudig te voet te bereiken. Beste vertrekpunt: het Raadhuis van de Oude Stad. De metro nemen kan ook: lijn A, uitstappen bij station. Een andere optie is de tram (lijnen 17, 18 en 53) naar de tramhalte die eveneens Staroměstská heet.

De Praagse Burcht en zijn onmiddellijke omgeving is een wijk op zich. Iedereen die Praag bezoekt, gaat – geheel terecht – ook naar Hradčany, met als gevolg dat het hier altijd druk is. 

De imposante wijk is rijk aan historische bezienswaardigheden en is bovendien schitterend op een heuvel gelegen, zodat je vanuit hier een indrukwekkend uitzicht hebt op de stad. Wandelend naar Hradčany, passeer je onderweg prachtige tuinen en paviljoens.

Wat is er te doen in Hradčany?

De Praagse Burcht is de populairste toeristenattractie van Hradčany. Dit ruim 1000 jaar oude kastelencomplex beslaat 7,5 hectare en is daarmee het grootste ter wereld. Zowel van binnen als van buiten is het van een imposante schoonheid. Aan het Hradčanyplein liggen tal van stadspaleizen, waaronder het Schwarzenbergpaleis het Sternbergpaleis. In de Praagse Burcht liggen vele kerken, waarvan de Sint-Vituskathedraal de bekendste en mooiste is. De wisseling van de wacht, elk uur bij de hoofdingang, trekt ook veel bekijks. Vergeet ook niet het Strahovklooster met de imposante bibliotheken.

In Hradčany is het bovendien heel aangenaam wandelen. De weelderige tuinen, de prachtige paleizen en kerken, de maan die weerspiegelt in de Moldau en de schittering van lichtjes in de verte: Praag op haar mooist! Tot de beroemdste plekken in het Burchtcomplex behoort het zogeheten Gouden Straatje, een smal steegje waar ooit goudsmeden en alchemisten naast elkaar woonden. Hier vind tal van souvenirshops, waarbij geldt: hoe dichter bij de burcht, hoe duurder.

Hoe kom je in Hradčany?

De handigste metrostations zijn Malostranská of Hradčanská via lijn A. Een andere optie is is tramlijn 22: uitstappen bij Pražský hrad. Veel mooier is het om naar de burchtwijk van Praag te wandelen. Het is een beetje een klim, maar je krijgt er een fenomenaal uitzicht over het stadscentrum voor terug.

In Malá Strana wisselen nauwe steegjes, met kinderhoofdjes geplaveide straten, schilderachtige trappen, stille pleintjes, weelderige tuinen en gezellige terrasjes elkaar in harmonie af. Wie vanaf de Oude Stad de Karelsbrug oversteekt verruilt dan ook het drukke, toeristische Praag voor een puur en pittoresk Praag. In deze wijk barst het verder van de paleizen, ambassades en heb je prachtige uitkijkpunten over de stad.

Wat is er te doen in Malá Strana?

Malá Strana is een schitterende wijk vol barokke architectuur, paleistuinen en uitkijkpunten over de stad. Het beroemdst is wel de Sint-Nicolaaskerk. Ook de diverse paleizen in Malá Strana zijn zeer de moeite waard, zoals het Wallensteinpaleis en Paleis Lobkowicz. In de wijk staat tevens de Petřín-uitkijktoren, een 60m hoge televisietoren die sterk lijkt op de Eiffeltoren.

De romantische wijk biedt een ruime keuze uit restaurants en cafés. De prijzen liggen hier een stuk lager dan in de Oude Stad. Tip: Villa Richter, een complex uit het classicisme waar je tussen de wijnranken kunt genieten van een heerlijke maaltijd. En ga lunchen in eetcafé Cukrkávalimonáda, waar heerlijk eten wordt gecombineerd met een vriendelijke bediening.

Hoe kom je in Malá Strana?

Aanrader: wandel vanuit de Oude Stad via de Karelsbrug naar Malá Strana. De wandeling voert je langs een heel mooi stuk Praag. Maar natuurlijk kun je Malá Strana ook met het openbaar vervoer bereiken. Neem metrolijn A en stap uit bij station Malostranská. Het gelijknamige tramstation wordt door diverse tramlijnen aangedaan.

De wijk Nové Město is een vrij grote wijk in het centrum van Praag en staat bekend als zakendistrict en uitgaanscentrum van de stad. Ook op cultureel gebied valt er hier genoeg te ontdekken. De buurt is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en daardoor een ideaal startpunt om de rest van Praag te verkennen.

Wat is er te doen in Nové Město?

Het Wenceslasplein, het Dansende Huis, het Nationaal Museum en het Nationaal Theater vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van Nové Město. Vooral het Wenceslasplein, met een lengte van 750 meter een van de grootste pleinen in Europa, trekt vele toeristen. Het Dansende Huis (Rašínovo nábřeží 80) is een prachtig staaltje moderne architectuur, dat door de vorm doet denken aan een dansend paar. 
In de nieuwe stad kun je prima shoppen. Het Wenceslasplein en daarbij het winkelwalhalla. Hier wemelt het van de warenhuizen en souvenirshops. Op de grens met Staré Město (Oude Stad) ligt Na Příkopě, de belangrijkste winkelstraat van Praag. 
Nové Město is een gereputeerde uitgaanswijk van Praag. Je treft hier talloze bars, clubs en danspaleizen. Een bekende club is Duplex, gelegen aan het Wenceslasplein. Ook Lucerna Music Bar is een aanrader.

Hoe kom je in Nové Město?

Nové Město is, zoals gezegd, vrij groot, dus tram en metro zijn hier uiterst nuttige vervoermiddelen. De wijk telt talrijke metrostations, gelegen aan alle drie de metrolijnen van Praag (A, B en C). Onder andere de drie overstapstations, Florenc, Muzeum en Můstek, liggen in de nieuwe stad. Ook het Praagse hoofdstation, Station Praha Hlavní nádraží, ligt in Nové Město. Door de grootte van de wijk zal je snel geneigd zijn om de metro of tram te nemen.

Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Praag

Speciaal voor jou geselecteerd