Tips en bezienswaardigheden in Praag

Praag is na de val van het communisme opnieuw tot leven gekomen. De schitterende architectuur, sfeervolle straatjes en historische bezienswaardigheden trekken veel toeristen naar de Gouden Stad. Dit zijn 10 hoogtepunten die je absoluut niet mag overslaan.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Praag

Eigenlijk doen we de stad onrecht door het bij 10 bezienswaardigheden te laten, maar je moet ergens beginnen. Er zit maar één ding op: steeds weer terug blijven komen.

Op dit schitterende plein, met zijn duizend jaar oude geschiedenis, wandel je zo het verleden binnen. Ooit was dit het kruispunt van een aantal belangrijke doorgangswegen, dus logisch dat hier gaandeweg een stadje ontstond. 

Wat een schitterende gebouwen staan hier! Om te beginnen het Raadhuis, met zijn beroemde Astronomische Klok. Daarnaast natuurlijk de gotische Tynkerk, met zijn scherpe puntdaken, en de barokke Sint-Nicolaaskerk.

Het Oude Stadsplein is feest van uiteenlopende bouwstijlen. Ook de rococo is er vertegenwoordigd, via het Golz-Kinskypaleis, waar de grafische kunst van de Nationale Galerie is ondergebracht. Midden op het plein staat het standbeeld van de Tsjechische nationale held Jan Hus. Hus was een kerkhervormer en moest zijn vernieuwingsgezinde opvattingen uiteindelijk bekopen met de brandstapel.

Astronomische Klok in Praag

Voor veel bezoekers vormt de Astronomische Klok van het Raadhuis het hoogtepunt. Elk uur (tussen 9.00 en 21.00 uur) beeldt dit mechaniek een tafereel uit waarbij de Dood een zandloper optilt en vervolgens het doodsklokje luidt. Daarna komen de twaalf apostelen tevoorschijn en kraait de haan. Ten slotte wordt het uur geluid.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog had Adolf Hitler het macabere plan om van Praag een soort museum voor het uitgestorven Joodse volk te maken.

De Joodse bewoners van Josefov – vernoemd naar de eerste monarch die de Joden bepaalde rechten gaf – vielen ten prooi aan de Holocaust, maar de wijk zelf bleef gespaard, zodat hier tot de dag van vandaag vijf synagogen staan. Daarnaast is er de beroemde, buitengewoon sfeervolle Oude Joodse begraafplaats.

Op de Oude Joodse begraafplaats, met zijn dicht op elkaar staande, schots en scheve grafstenen, ligt onder meer rabbi Ben Löw begraven. Deze zestiende-eeuwse geestelijke zou uit klei de zogeheten golem hebben gemaakt: een indrukwekkende, trouwe figuur die elke dag tot leven kwam als de rabbi de sjem (een kaart met daarop een geheime code van God) op zijn voorhoofd plaatste. De golem beschermde de Joden, maar toen Löw op een keer, tijdens de sabbat, vergat de sjem weg te halen, werd hij agressief. Haastig verwijderde de rabbi de kaart, waarna de golem in brokstukken uiteen viel. Het verhaal wil dat de brokstukken nog altijd bewaard worden op de zolder van de Altneuschul, de Oud-Nieuwsynagoge, de oudste van de vijf synagogen van Josefov. Ter herinnering aan dit verhaal, worden er in de wijk nog altijd golembeeldjes verkocht. De synagogen zijn thans ingericht als musea.

De 520 meter lange Karelsbrug, die de Oude Stad en de wijk Malá Strana verbindt, is een van de beroemdste bruggen ter wereld. Dat komt natuurlijk vooral door de fraaie torens aan het begin en eind, én door de 30 heiligenbeelden.

‘Als die beelden konden praten, zouden ze zich beklagen over al die toeristen, kunstenaars en straathandelaren’, zo zeggen de locals grijnzend.

De meeste heiligenbeelden op de brug van tegenwoordig zijn trouwens kopieën. Om ze beter te kunnen beschermen, zijn originelen overgebracht naar het Nationaal Museum. De Karelsbrug werd in 1357 gebouwd in opdracht van Karel IV, naar wie hij gelijk maar is vernoemd. Tot 1741 was het de enige brug die Malá Strana en de Oude Stad met elkaar verbond. Beide torens van de brug kunnen worden beklommen en bevatten uitkijkpunten. Vlakbij de toren aan de kant van de Oude Stad bevindt zich het Karelsbrugmuseum, dat veel interessante informatie over de 650 jaar oude brug geeft. Tip: het uitzicht op de brug is op zijn indrukwekkendst ’s morgens vroeg.

De Praagse Burcht is een soort stad binnen de stad. Het bevat onder meer de regeringsgebouwen, inclusief de residentie van de president, het aartsbisschoppelijk paleis, de nationale kunstgalerij en de gotische pracht van de St. Vituskathedraal.

Al duizend jaar geleden was de Burcht, gebouwd op een heuvel aan de Moldau en gelegen op het kruispunt van belangrijke Midden-Europese verbindingswegen, een bouwwerk van indrukwekkende omvang. Nu kun je er gerust de hele dag rondlopen zonder je te vervelen. In het verleden vonden hier de zogeheten ‘defenestraties’ plaats: een mooi woord voor een twijfelachtige Praagse traditie om lieden die je niet bevallen het uit het raam gooien. In 1618, tijdens de zogeheten Tweede Defenestratie, werden drie katholieke stadhouders uit het raam van het Ludwigpaleis gegooid. Omdat ze op een berg stinkend afval terecht kwamen, overleefden ze hun val, maar de gebeurtenis luidde wel de Dertigjarige Oorlog in.

Gouden Straatje in Praag

Tot de beroemdste plekken in het Burchtcomplex behoort het zogeheten Gouden Straatje, een smal steegje waar ooit goudsmeden en alchemisten naast elkaar woonden. Het was de bedoeling dat die laatste groep de eerste van materiaal zou voorzien, maar helaas is de magische formule om ijzer in goud te veranderen nooit gevonden. Beroemdste bewoners van het Gouden Straatje was Franz Kafka, die op nummer 22 in een paar maanden tijd 18 korte verhalen schreef.

Eigenlijk is het Wenceslasplein niet zozeer een plein als wel een boulevard: van 60 bij 700 meter, om precies te zijn. De boulevard loopt van boven naar beneden, richting de Oude Stad. 

Op het hoogste punt bevinden zich het beeld van koning Wenceslas, in het Tsjechisch Vaklav geheten, en het Nationaal Museum. Ooit bevond zich hier de paardenmarkt en was het een belangrijk sociaal hart, compleet met kroegen en bordelen. Ook werden er executies voltrokken.

Het Wenceslasplein is door de jaren heen steeds het hart gebleven van belangrijke sociale en politieke gebeurtenissen. In 1848 begon hier een opstand tegen het Habsburgse gezag, in 1937 werd hier de hoogstwaarschijnlijk vermoordde president Masaryk ten grave gedragen, in 1968 werd hier in het kader dan de Alexander Dubčeks Praagse Lente tegen de Russen geprotesteerd en in 1989 werd hier, na de Fluwelen Revolutie, de nieuwe president Václav Havel toegejuicht. Vlakbij het beeld van Wenceslas bevindt zich het gedenkteken van Jan Palach, die in het voorjaar van 1969 door middel van zelfverbranding tegen de Russische inval in zijn land protesteerde.

Aan de noordkant van het Wenceslasplein bevinden zich enkele fraaie gebouwen, waaronder Grand Hotel Evropa, met zijn schitterende Jugenstilgevel en -inrichting.

Prachtige neobarokke en Jugenstilgevels, met in de etalages alle chique wereldmerken: dat is Pařížská. 

Hier kun je terecht voor juwelen, cosmetica, Boheems glas en vooral ook heel veel, heel exclusieve mode. De ironie wil overigens dat deze ultieme winkelboulevard dwars door het voormalige getto loopt. Het kan verkeren.

Overigens is het ook voor mensen die geen portefeuille vol gold en platinum cards hebben de moeite om eens door deze fraai, met lindebomen omzoomde boulevard te flaneren. Gewoon om de sfeer te proeven! Hier en daar bevinden zich trouwens ook winkels met een wat lagere financiële drempel. En wie geïnteresseerd is in en oude gravure of historische landkaart, moet beslist even bij het sfeervolle Antikvariát Pařížská naar binnen lopen.

Praag is een populaire en daardoor vaak ook wat hectische stad. Wat is het dan lekker om even de verkeersdrukte te ontvluchten door een wandeling te maken in de paleistuinen, ten noorden van de Burcht. Ze werden in de zestiende eeuw aangelegd in opdracht van koning Ferdinand I.

De paleistuinen zijn stuk voor stuk beroemde voorbeelden van tuinarchitectuur. Ze werden ontworpen door Italiaanse tuinarchitecten en zijn aangelegd in barokstijl. Dat betekent: prieeltjes, oranjerieën, beelden, bogen, trappen – een weldaad voor het oog. Bovendien heb je vanuit de tuinen, die immers op dezelfde heuvel liggen als de burcht, een schitterend uitzicht op de stad.

Jugenstil, Art Nouveau, Sezession (Oostenrijk), Secese (Tsjechië): het zijn allemaal namen voor de rond het begin van de 20ste eeuw zeer populaire stijl die zich zowel in de architectuur en schilderkunst als in de kunstnijverheid manifesteerde. 

Omdat de Jugendstil aan het begin van de 20ste eeuw op zijn hoogtepunt was, treft je hem vooral aan in de Nieuwe Stad, de Nové Mĕsto. Grand Café Evropa aan het Wenceslasplein is een van de beroemdste voorbeelden, maar Praag kent er nog veel meer.

Dit is de top 10:

 1. St.-Vituskathedraal
  Glas-in-lood-raam van Alfons Mucha in de derde kapel op de noordelijke muur. (1931, voorstelling: St. Cyril en St. Methodius (Griekse christelijke missionarissen in Bohemen). Prazsky Hrad (Praagse Burcht).
 2. Obecní dum (Representatiehuis)
  Gebouw uit: 1911. Art nouveau op zijn uitbundigst. Multifunctioneel gebouw met cafés, lobbies, liften, trappenhuizen, restaurants en de Smetana- concertzaal. Tip: net naast het café op de begane grond is een charmante art-nouveau biljartzaal die ook bereikbaar is via een trappenhuis aan de zijkant, vanaf de achteringang in de U Prasne branystraat.. In dit gebouw werd de staat Tsjechoslowakije uitgeroepen (28 oktobter 1918). Interieur is gedecoreerd met artnouveau-bloemmotieven. Námestí Rebubliky 5.
 3. Mucha Museum
  Alfons Mucha (1860-1939). Tip: Mucha’s collectie persoonlijke kiekjes van modellen en beroemde vrienden – inclusief schilder Paul Gaugain die in zijn onderbroek harmonica speelt. Panska 7.
 4. Grand Hotel Evropa
  Uit: 1906. Gevel + restaurant parels van art nouveau. Wenceslasplein 25.
 5. Peterka Huis
  Subtiel ontwerp van Jan Kotera, een leerling van de meester van de Weense Afscheiding, Otto Wagner. Wenceslasplein 12
 6. Hotel Central
  Hotel Central, 1900, Hybernska 10. Zelden zag ik oud en nieuw zo bijzonder gecombineerd als in Hotel Central, een hotel met 130 kamers gesitueerd in een verder weinig spectaculaire straat op kruipafstand van de kruittoren. De gevel is een juweel van Belle Époque, het interieur een sieraad van decadent minimalisme waarbij de ontbijtzaal in de ruimte lijkt te zweven.
 7. Praha House
  Praha House, 1903, Národní triad 7
 8. Hotel Páriz
  Hotel Páriz, een hotel uit 1904 en een absolute aanrader voor Jugendstil-fans. Pal achter het Representatiehuis. U Obecniho Domu 1.
 9. Treinstation (Hlavní nádrazí)
  Treinstation (Hlavní nádrazí), 1901, veel ornamenten in art nouveau, Wilsonova
 10. Jan Husmonument
  Beeldbouwwerk: Jan Husmonument, Staromestské namesti (Old Town Square) Jan Hus (1370-1415) nationale held, tegen corruptie van katholieke kerk.

Praag is de geboortestad van componisten als Dvorak, Janacek en Smetana. Mozart koos de stad uit voor de première van Don Giovanni. Jawel, Praag hééft wat met muziek. 

De stad telt drie beroemde en uitgesproken fraaie muziekzalen die je eigenlijk alleen al voor hun interieur zou bezoeken.

 • Het National Theater stamt uit 1881. Hier worden zowel klassieke muziekwerken uitgevoerd, als hedendaagse. Van de drie genoemde zalen heeft deze de reputatie de allerbeste programmering te bieden. 
 • In het uit 1787 stammende in classicistische bouwstijl opgetrokken Statentheater hebben Gustav Mahler. Clara Schumann en Richard Wagner nog opgestreden. In 1991 was het theater de locatie van een aantal belangrijke scènes van de film Amadeus. 
 • De Staatsopera (1888) is een in sfeervolle in neoroccocostijl gebouwde concertzaal, waar Wagner in Richard Straus nog hebben gedirigeerd. Zoals de naam al aangeeft specialiseert deze kunsttempel zich in opera. 

Torentjes, zuilen, versieringen: bij het woord paleis denk je aan van alles, maar hoogstwaarschijnlijk niet aan een zeer strakke functionalistische gevel van beton en glas. Maar laat je niet afschrikken, in dit strakke pand huisvest de Nationale Galerie: hoogtepunten van 20ste en 21ste Tsjechische en Europese kunst.

Denk daarbij onder meer aan Tsjechische kubisten en Franse impressionisten, alsook werken van groten als Picasso en Klimt. Met name de Franse Collectie is beroemd, met name als Monet, Gauguin, Cézanne, Delacroix en Rodin. Ook Van Gogh en Picasso vind je op deze afdeling. Tip: de geheel uit glas bestaande lift van de Kleine Hal biedt een fraai uitzicht op de tentoongestelde werken in het Atrium. 

Praag-tips van onze cityexperts

Naast de uitgebreide uitleg over bezienswaardigheden hierboven, geven onze cityexperts nog beknopt de top 10 highlights. Als je in Praag bent, dan mag je deze dingen zeker niet missen:

 1. ‘s Winters wandelen over de Karelsbrug om 7 uur ‘s ochtends. Alsof je het verleden binnenwandelt en elk moment Kafka tegen het lijf kan lopen.
 2. Een glaasje absint drinken in de voormalige ontmoetingsplek voor dissidenten: Café Slavia.
 3. Je vergapen aan de Gregorzaal in het Representatiehuis met wandschilderingen van Alfons Mucha.
 4. Het Kafka Museum bezoeken: kafkaësk tot de uitgang.
 5. Naar een optreden van het Tsjechisch Filmharmonisch Orkest in het Rudolfinum. Hier wordt gespeeld op een niveau van wereldformaat.
 6. Koffie drinken in het Grand Café Orient van het Museum voor Kubisme in het Huis van de zwarte Madonna.
 7. Shoppen c.q. windowshoppen in de PC van Praag: Pařísžká Trida (Joodse wijk).
 8. Wakker worden met een vers glas jus d’orange in het hippe PastaCaffé.
 9. Alfons Mucha’s enorme glas-in-loodraam bewonderen in de Sint Vitus-kathedraal (Burcht).
 10. Op een warme zondagmiddag rondhangen in Kampa-park, en een boek lezen in het gras net als de Pragenaars zelf.

Dit moet je (niet) doen in Praag

Superhandige kleine tips die je bezoek aan de stad nog fijner maken:

 • Tram 22 nemen op Spáléna en er te laat achterkomen dat de in alle gidsen aanbevolen tram niet richting de Burcht rijdt maar precies de andere kant op gaat: richting de stoepgrijze arbeidersbuurten van Praag.
 • ’s Middags naar de Oude Joodse Begraafplaats (file bij de kassa). Je kunt er vanaf 9 uur ’s ochtends terecht. Hoe vroeger, des te minder mensen. Let op, zaterdag en op Joodse feestdagen gesloten.
 • Op zaterdag het graf van Franz Kafka willen bezoeken op de Nieuwe Joodse begraafplaats. Dan is de begraafplaats (ver van het centrum gelegen) namelijk gesloten.
 • Je verheugen om de oude bibliotheek van het Strahov klooster te fotograferen. Dit is namelijk verboden.
 • Kafka’s 'geboortehuis' bezoeken: stelt weinig voor. Bovendien is het echte huis waar hij is geboren weg. Je bezoekt dus feitelijk zijn geboorteplek. Veel interessanter is het New Kafka Museum op Kampa eiland.
 • Een kaartje kopen voor een loge in het Stavoské Divadlo, het theater waar Mozarts Don Giovanni in première ging. Niets mis met de akoestiek, maar je zit werkelijk beroerd in zo’n box: het is er veel te warm en je moet ook nog eens vier uur op een soort barkruk zitten. Kaartjes voor de zaal zijn een beter idee.
 • Fietsen door de oude stad: kinderkopjes. Idem: Schoenen met hakken aantrekken.
 • Stappen op het Wenceslasplein, het domein van stomdronken Engelse ‘dirty weekenders’ en trieste stripclubs.

 • Op woensdag The Prague Post kopen met alle films, theatervoorstellingen en andere evenementen van die week.
 • De zeventig meter hoge toren van het Oude Stadhuis (uit 1338) beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Er is ook een lift.
 • Tram 22 nemen richting Burcht, mooie route door de oude stad.
 • Op je spullen letten bij het kijken naar het schouwspel van de 12 apostelen bij de astronomische klok op het Oude Stadhuisplein dat elk heel uur plaatsvindt. Zakkenrollers zijn dol op drommen fotograferende mensen die naar boven kijken. Het schouwspel duurt overigens minder dan een minuut.
 • Voor een prikkie een repetitie bijwonen van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in het Rudolfinum. Kaartjes zijn verkrijgbaar in het kantoortje rechts van het gebouw.
 • Taartjes eten in Kavárna Obecní Dům, een van de spectaculairste cafés van Praag met kroonluchters, grote spiegels, obers in uniform en chroom in overvloed. Elk moment verwacht je dat Alfons Mucha en Sarah Bernardt komen binnenwandelen.
 • Liggen op het gras van het eilandje Strelecky Ostrov: Vondelparkachtig sfeertje.
 • De Televisie Toren bezoeken in Zizkov: bij goed weer tot 100 km zicht.
 • Een voorstelling bijwonen van Laterna Magika: sprookjesachtig.
 • Op een warme dag de Petrin-heuvel bezoeken: autovrij Praag in vogelperspectief.
 • Een tochtje maken over de Moldau met een roeibootje of waterfiets. Vanaf het water is de stad nog betoverender. Bootverhuurders vind je aan de noordkant van het eiland Slovanský ostrov, ten zuiden van de brug Mágnesgv most langs de oever van de Oude Stad en, voor kano’s naast het Smetana-Museum.

TIP: diverse routes, praktische tips en nog meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Praag. Heb je de stad Praag genoeg bekeken? Bekijk de tips om te doen rondom Praag.

Een stedentrip naar Praag boeken

Wil je Praag met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Praag

Speciaal voor jou geselecteerd