Tanken en laden in Spanje
In Spanje kan je vrij gemakkelijk tanken. Toch zijn er een aantal dingen handig om van tevoren door te nemen.
Brandstofprijzen Spanje
Bekijk hier een actueel overzicht van de brandstofprijzen in Spanje.
Benzine
E5 - E10
- Euro 95 E5 (SP 95 E5, Gasolina Sin Plomo 95 E5, Eurosuper plus 95 E5) is in Spanje nog goed verkrijgbaar maar het is voor Spaanse tankstations niet meer verplicht om 95 E5 aan te bieden.
- Superplus 98 E5 (SP 98, Gasolina Sin Plomo 98 E5, Super plus 98 E5), benzine met maximaal 5% bio-ethanol, is ook goed verkrijgbaar. Deze benzine is ook met octaangetal 100 verkrijgbaar.
- E10 (SP 95/98 E10) is in Spanje beperkt verkrijgbaar.
- Let op: E10-benzine kan zowel octaangetal 95 als 98 hebben (in Nederland en veel andere Europese landen is E10 benzine met octaangetal 95). Is je auto niet geschikt voor E10, let dan goed op het E-label van de brandstof die je wilt tanken en tank E5. Ga naar anwb.nl/auto/brandstof/benzine-e10-e5 voor meer informatie.
- Voor oudere auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat eventueel aan de benzine kan worden toegevoegd.
- Let op: De Spaanse namen van benzine en diesel lijken erg op elkaar: gasolina is benzine en gasóleo is diesel.
E85
- E85 (Superetanol) is een biobrandstofmix van 15% benzine en 85% bio-ethanol die uitsluitend is bedoeld voor speciale flexifuelauto's en is in Spanje verkrijgbaar bij een zeer beperkt aantal tankstations.
- Let op: E85 is niet geschikt voor gewone benzineauto's. Tank je per ongeluk E85, rijd dan beslist niet verder en laat de brandstof verwijderen om schade te voorkomen.
Diesel
B7
- Diesel (Gasóleo (A), Diesel, Aceite Diesel, Gasóleo (A) habitual) is goed verkrijgbaar. Er zijn ook premium-dieselvarianten verkrijgbaar onder de namen Nuevo gasóleo (A), Diesel Premium en Diesel +.
- Bij sommige tankstations is een speciale diesel voor de landbouw en industrie Gasóleo B en/of een diesel voor verwarmingsdoeleinden Gasóleo C verkrijgbaar. Het is verboden deze dieselsoorten te gebruiken in personenauto's.
- Let op: De Spaanse namen van benzine en diesel lijken erg op elkaar: gasolina is benzine en gasóleo is diesel. Net als in Nederland is de zwarte slang voor diesel.
Gas
LPG
- Lpg (GLP (Gas Licuado de Petróleo), Autogas, Gasauto) is verspreid over het land verkrijgbaar bij bijna 900 tankstations (bron: mylpg.eu, november 2022). Raadpleeg het overzicht op mylpg.eu.
- In Spanje heb je een lpg-vulnippel Spanje (Euronozzle) nodig als verloopstuk voor een lpg-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Bij enkele tankstations wordt mogelijk nog gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting en is geen verloopstuk nodig.
- In onder andere België en Duitsland is een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig en in Frankrijk een lpg-vulnippel Italië (dish).
- Lpg-vulnippels zijn onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
- Op de Balearen en de Canarische Eilanden is lpg bij een redelijk aantal tankstations verkrijgbaar.
CNG
- Aardgas (GNC (Gas Natural Comprimido)) is beperkt verkrijgbaar. Er zijn meer dan 120 aardgasvulstations in Spanje (bron: ngva.eu, november 2022). Kijk voor een actueel overzicht van alle locaties op cngeurope.com.
Elektriciteit
- Spanje heeft ongeveer 9000 laadpunten (estaciónes de carga eléctrical, ectrolineras), de meeste in en rond de grote steden. Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 100.000. (Bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, november 2022).
- Het netwerk van openbare laadpunten is nog niet dekkend en het reizen met een elektrische auto door Spanje vergt enige planning en voorbereiding.
- Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van laadpunten onder andere op chargemap.com, openchargemap.org en oplaadpalen.nl of zoek naar laadpunten via bijvoorbeeld de app Chargemap (IOS en Android).
Tankstations
- Let op: Alle elektrische en elektromagnetische apparaten, zoals de autolampen, een autoradio of een mobiele telefoon, moeten tijdens het tanken worden uitgeschakeld.
Openingstijden
- De meeste tankstations langs de (tol)snelwegen zijn ofwel dag en nacht ofwel van 6-24 uur geopend.
- Langs de autowegen en in de grote steden zijn de tankstations doorgaans in elk geval geopend van 7-22 uur.
Actuele brandstofprijzen
- Een overzicht van actuele brandstofprijzen vind je op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Betalen
- Bij tankstations kan contant worden betaald.
- Ook worden bij vrijwel alle tankstations bankpassen en creditcards aan de kassa geaccepteerd.
Tankautomaten
- Bij tankautomaten kan worden betaald met een bankpas of creditcard (met pincode). Houd er rekening mee dat Nederlandse bankpassen en creditcards soms niet worden geaccepteerd.
- Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Goedkoper tanken
- In Spanje kan over het algemeen het goedkoopst worden getankt bij de tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten, bij tankstations op industrieterreinen en op het platteland bij tankstations van coöperaties.
- Brandstof is het duurst bij tankstations langs auto(snel)wegen en in de grotere steden.
- Op de website van de Spaanse overheid geoportalgasolineras.es/geoportal-instalaciones/Inicio (Spaans) kun je zoeken naar de goedkoopste tankstations in de buurt.
Reservebrandstof
- Er mag maximaal 10 liter brandstof in een reservetankje worden ingevoerd.