De mooiste bezienswaardigheden van Slowakije
Bezoek de grootste kerk van het land in Košice, bezoek het Danubiana Meulensteen Art Museum op een schiereiland in de Donau en leer meer over de geschiedenis van de hoofdstad Bratislava. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Slowakije.
Wat te doen in Slowakije?
Slowakije, een verscholen parel tussen de Donau en de toppen van het Tatragebergte. Onontdekt door de massa en mede daardoor een van de goedkoopste bestemmingen van Europa. Het land kent een rijke geschiedenis en is in handen geweest van meerdere heersers: van Kelten tot Romeinen en van Habsburgers tot Hongaren. Na de Eerste Wereldoorlog werd de staat Tsjecho-Slowakije gevormd, waar Slowakije zich in 1993 onafhankelijk van verklaarde. Het land verrast reizigers met waanzinnige bergtoppen, authentieke dorpjes en imponerende kastelen. Ga terug naar de tijd van de monniken en ridders in Bardejov en slenter door de ruïnes van het Spišský Hrad-kasteel, het grootste kasteel van Midden-Europa. Bewonder de hoge bergketens in het Nationaal Park Hoge Tatra en de verborgen ondergrondse ijswereld van Demänovská. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Slowakije.
1. De ondergrondse ijswereld van Demänovská
De Demänovská-ijsgrot, gelegen in het noordelijke deel van het Nationaal Park Lage Tatra, is een bijzonder natuurfenomeen. In de onderste delen van de grot vormt ijs zich in een ijsvloer. Het ontstaat doordat de openingen naar de buitenlucht opgevuld worden bij aardverschuivinge en zo de luchtuitwisseling beperkt is. Regenwater komt via kleine gleuven naar binnen en bevriest vervolgens in de koude ondergrondse ruimtes.
De grot is 1975 meter lang, waarvan tijdens de zomermaanden 650 meter open is voor publiek. Sluit je aan bij een 45 minuten durende rondleiding en neem een dikke jas mee, want de temperaturen in de ijsgrot schommelen tussen de 0 en 3 graden. Wandel langs de kalkrijke druipstenen en daal af naar de 40 meter lager gelegen puntige ijsstalactieten. Let op: voordat je de grot binnenstap, is het noodzakelijk de tijd te nemen om te acclimatiseren vanwege het temperatuurverschil met buiten, dat kan oplopen tot 25 à 30 graden.
2. Terug naar de Middeleeuwen in Bardejov
Middeleeuws decor met een 16e-eeuwse stadsmuur, een historische stadskern en kleurrijke huizen: dat is wat Bardejov haar bezoekers voorschotelt. De stad ligt in het oostelijke deel van Slowakije op circa 20 kilometer van de Poolse grens en staat sinds het jaar 2000 op de Unesco-werelderfgoedlijst. In het pittoreske oude centrum lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan.
Om meer zicht te hebben op naderende vijanden werd Bardejov omringd door een muur, versterkt met twaalf torens waarvanaf geschoten kon worden. De Middeleeuwen komen ook terug op het rechthoekige Radničné Námestie-plein, dat is volgebouwd met pastelkleurige burgerhuizen, versierd met schilderingen van onder andere guirlandes. Aan de noordelijke kopse kant van het plein staat de gotische Sint-Egidiusbasiliek, met kenmerkende spitse toren en puntige boogramen en -deuren. Duik af en toe ook een van de zijstraten in, vol koopmanshuizen en oude stadspoorten.
3. De ‘zingende fontein’ van Košice
Košice, de tweede grootste stad van Slowakije, ligt aan de oever van de Hornad-rivier. Wandelend door het middeleeuwse stadshart beland je al gauw op het centrale Hlavné Námestie-plein, geliefde ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Midden op het plein bevindt zich ‘de zingende fontein’. Op elk hele uur vertoont de fontein haar kunsten, waarbij het ritme en de afwisselende bewegingen van het spuitende water in harmonie zijn met de klanken van het bijbehorende carillon.
De 14e-eeuwse gotische Sint-Elisabethkathedraal, de grootste kerk van het land, domineert het plein. Bewonder aan de buitenkant de typerende gotische kenmerken als de puntige boogramen, spitse torentjes en de angstaanjagende monsterfiguurtjes die als waterspuwers fungeren. Reliëfs boven de deuren beelden scènes uit het leven van Jezus uit, waaronder het verraad van Judas. Binnen zie je de sierlijke dubbele wenteltrap: op elke verdieping komen de twee trappen samen, wat de bijnaam ‘de trap van de liefde’ opleverde.
4. Een contrast van kleuren: Nationaal Park Hoge Tatra
Op de grens van Slowakije en Polen vind je het Nationaal Park Hoge Tatra. Het is een Unesco-biosfeerreservaat: een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem beschermd wordt. Het doel is om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen, waarbij duurzaam toerisme hoog in het vaandel staat. Van weelderig begroeide valleien op 700 meter hoogte met paarse bosorchissen, tot aan graslanden op 1600 meter hoogte. Vanaf 2000 meter verandert het landschap langzamerhand naar een rotsige ondergrond met bergmeertjes. Een contrast van kleuren.
Met 600 kilometer aan uitgezette wandelpaden is de Hoge Tatra een wandelgebied bij uitstek. Populair en een goede introductie van het gebied is de bijna 10 kilometer lange Popradské Pleso-tocht die in het dorp Štrbské Pleso begint. Je loopt eerst door het naaldbos en vervolgens over een rotspad waarbij je getrakteerd wordt op uitzichten op de Solisko-bergen en de Ostrva Peak. Maak een stop bij het diepblauwe Popradské-meer, de naamgever van de wandeling, alvorens je de terugweg aanvaardt.
5. Vlkolínec: traditionele Slowaakse huizen
Ga terug naar de Middeleeuwen in het kleine bergdorp Vlkolínec, dat slechts enkele tientallen bewoners heeft. Het dorp dateert uit de 14e eeuw en is grotendeels in originele staat bewaard gebleven vanwege de geïsoleerde ligging op 718 meter hoogte. Vlkolínec is omringd door groene valleien en de Grote Fatra, een bergketen in de westelijke Karpaten.
De 45 intacte, traditionele Slowaakse huizen zijn een uniek voorbeeld van de Centraal-Europese volksarchitectuur. Ze zijn gebouwd op een stenen fundering met houten muren in pastelkleuren geschilderd. Houten spanen bovenop vormen de puntdaken. Wandel door de hellende hoofdstraat, langs de waterput, de houten klokkentoren en de ranke sculpturen van traditionele figuren in een plantsoen. Stap binnen in een van de opengestelde huizen en bekijk het originele interieur, met olielampen, bont geschilderde kruiken en een spinnewiel.
6. Spišský Hrad-kasteel
Het Spišský Hrad-kasteel ligt in het oosten van Slowakije op een klein uurtje rijden vanaf de stad Košice. Het heeft een oppervlakte van ruim 4 hectare en is daarmee het grootste kastelencomplex van Midden-Europa. Het 12e-eeuwse kasteel is eigendom geweest van verschillende koninklijke families, maar is momenteel in het bezit van de Slowaakse overheid. Het middeleeuwse kasteel is van april tot en met september geopend voor het publiek.
Na een verwoestende brand in 1780 stortte het kasteel grotendeels in en liet een ruïnecomplex achter. Via de 15e-eeuwse gotische toren met poort bereik je de centrale binnenplaats. Klim vervolgens via een steil pad richting de romaanse poort en de op 607 meter hoogte gelegen kasteelruïne. Hier zie je restanten van de drie verdiepingen van het 15e-eeuwse romaanse paleis, waar vooral de buitenmuren en zowel een ronde als een vierkante toren nog deels overeind staan. Geniet van het uitzicht op de stad Spišské Podhradie en het groene berglandschap in de verte.
7. Struikelen over kunst in Bratislava
Bratislava is sinds 1993, na het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije, de hoofdstad van Slowakije en ligt aan de rivier de Donau die hier de grens vormt met Oostenrijk. De sfeer doet dan ook wat Oostenrijks aan. In het oude centrum staan huizen die doen denken aan die in Oostenrijkse bergdorpen naast statige panden die in Wenen niet zouden misstaan.
Verken de stad vanaf het centrale plein Hlavné Námestie, waar je kennismaakt met een bronzen Napoleontische soldaat, leunend op een bankje. Een goed begin van een wandeling langs verschillende standbeelden. Op de hoek van het plein vind je een zilverkleurige clown die z’n hoed afneemt en een hoek verder zie je het bekendste beeld van Bratislava: Čumil (Toeschouwer), een glimlachende man die uit een put opduikt. Hij heeft de bijnaam ‘de gluurder’ gekregen, omdat hij omhoog kijkt onder de rokken. Aangezien veel mensen letterlijk over het beeld struikelden, staat er inmiddels een bord naast met het opschrift ‘Man at Work’.
8. Danubiana Meulensteen Art Museum: ‘een sonate van licht en kleur’
Op een schiereiland in de Donau-rivier waar Slowakije, Hongarije en Oostenrijk samenkomen, staat het Danubiana Meulensteen Art Museum. Het is het geesteskind van de Nederlandse kunstverzamelaar Gerard Meulensteen en is samen met galeriehouder Vincent Polaković gerealiseerd. Wandel bij aankomst door de beeldentuin met zestig sculpturen van internationale kunstenaars. De 11 meter hoge Danube Wings van Peter Pollag, een felgekleurd glazen mozaïek, springt meteen in het oog.
Het witte hoofdgebouw, geopend in het jaar 2000, is ellipsvormig en heeft een hellend dak en veel glas. Het complex is ‘een sonate van licht en kleur’ genoemd. De Donau is vanuit het museum zichtbaar en de kleurrijke moderne kunst, waaronder stukken van Appel, Cristo en Corneille, dringt door de grote raampartijen als het ware naar buiten. Neem ook een kijkje op het dak van het in 2014 toegevoegde langwerpige gebouw. Hier vind je een uitbreiding van de beeldentuin en heb je een fraai uitzicht over het hele complex en de rivier.