Slowakije

Zelfs George Bush ging ooit een paar maal lelijk in de fout. Ook hij wist af en toe even niet wat nu Slovenia was en wat Slovakia. Voor Nederlanders was dit de reden om Slowakije met een w te spellen en Slovenië met een v (de Duitsers spellen beide namen met een w).

Attracties en evenementen

Slowaaks verkeersbureau: slowaaks-verkeersbureau.nl, Slowaaks verkeersbureau: slovakia.travel, worldtravelguide.net. Grote

Sierlijke eenvoud
Grootschalige moderne pretparken zijn nog niet echt van de grond gekomen. Slowakije heeft wel een handvol fraaie dierentuinen en natuurlijk veel 'los' wild in het land zelf! Hoewel de zee ontbreekt is waterpret voorhanden in bruisende waterparken; bijvoorbeeld in Tatralandia, Poprad en Patince. Ook de natuur biedt attracties zoals de ijsgrot van Belianská of de vrijheidsgrot bij Liptovský. Vanuit Bratislava zijn frequent boottochten op de Donau te maken. De evenementen zijn vaak folkloristisch getint, getuige de grote folklorefestivals van Detva en Košice of het kunstambachtenfestival in Presov.

Bezienswaardigheden

Behalve die kastelen en de openluchtmusea telt Slowakije buiten de genoemde steden niet zo veel bezienswaardigheden. Het is in de eerste plaats een land waar je komt om te genieten van het natuurschoon. Voor musea op cultuurhistorisch gebied moet je toch weer naar de grote stad. Bratislava heeft een museum op elk terrein. Binnen de muren van het kasteel zijn er collecties te zien op het gebied van oudheden, volkskunst en volksmuziek. Interessant zijn ook het klokkenmuseum en het joods museum in de oude binnenstad.

Dorpen en steden

Bratislava is de hoofdstad van Slowakije; dat was al zo vóór de splitsing van Tsjechoslowakije. De stad kan terugzien op een eeuwenlange geschiedenis. In de 900 jaar dat Slowakije bij Hongarije hoorde, is Bratislava onder de naam Pozsony lange tijd de hoofdstad van dat land geweest. Pas toen de Turken uit Hongarije verdreven waren, keerde het hof terug naar Buda(pest). Het hedendaagse Bratislava draagt het stempel van de ongebreidelde 'modernisering' onder het communistische regime. Er is nog wel een mooi oud centrum, onderaan de kasteelheuvel. Als hoofdstad telt Bratislava uiteraard heel wat musea.

Eten en drinken

Slowaken hebben een paar typisch nationale gerechten voor hun gasten klaarstaan. 'Pirohy' is een aardappelgerecht met een vulling van schapenkaas. ' Bryndzové halušky' bestaat uit aardappelbolletjes met daaroverheen schapenkaas en gebakken bacon. Groente wordt betrekkelijk weinig gegeten en een salade is ook geen gebruikelijk voor- of bijgerecht. Na de maaltijd komen de befaamde 'palacinky' op tafel, flensjes met een vulling van chocolade, jam of (alweer) kaas.

Kunst en cultuur

Het sinds de 6e eeuw door Slaven bewoonde gebied kwam rond 908 bij Hongarije en hoorde tot 1526 bij het Habsburgse invloedssfeer. Na de stichting van de republiek Tsjecho-Slowakije in 1918 werd Slowakije in 1938 autonoom. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Tsjechoslowaakse Socialistische Republiek. Het tragische mislukken van de hervormingen van 1968 leidde vanaf 1989 tot een streven naar democratie, dat in 1993 resulteerde in de deling van Tsjechoslowakije en de stichting van de republiek Slowakije. Het land is sinds 2004 lid van de NAVO en de EU.

Natuur

De Slowaakse gebergten behoren tot de westelijke Karpaten. Het land is verdeeld in talrijke, door bergruggen gescheiden bekkens. De laagvlakte langs de Donau vormt de overgang naar de Hongaarse Donauvlakte. Vanwege het landklimaat kent het land koude winters. Populaire toeristenplaatsen zijn de kuuroorden in het westen van Slowakije, de historische steden in het oosten en de bergstreken in het midden van het land.

Uitgaan

De grote steden hebben iets van een nachtleven, maar echt bruisend is het niet. Slowaken nemen liever een hapje of een drankje in kleine kring, bij vrienden of familie, of in een dorpsbuffet. De enige echte uitgaansstad is Bratislava. Theaters, bars, clubs en restaurants zijn bijna allemaal te vinden in het oude centrum. De andere steden, zoals Trnava, Prešov, Banská Bystrica, Košice en Nitra hebben heel beperkte aantallen uitgaansgelegenheden. Ballet, opera en klassieke muziek op het hoogste niveau zijn alleen te bewonderen in Bratislava.

Winkelen

In de grote steden wordt handwerk verkocht in winkels van ÚLUV (Slowaakse folk-cultuur). In de toeristencentra en grote plaatsen zijn ook kleinere winkels. In zaken waar het woord Starozitnosti voorkomt zijn schilderijen en kleine snuisterijen te koop. In veel plaatsen is op zaterdagochtend markt. Modra ligt in de omgeving van Bratislava en is een van de belangrijkste keramiekcentra van het land. Typische souvenirs zijn poppen in folkloristische klederdracht, geborduurde of wollen kleding, glas en kristal, houtsnijwerk, koeienbellen, en beelden van keramiek, stro of hout. Van metaaldraad worden allerlei decoratieve voorwerpen gemaakt.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Slowakije? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Slowakije