Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Servië

Maak een rondje met de historische tram 2 in Belgrado, proef het bekende deeggerecht burek in Niš en leer meer over de legende van de bruiloftsgasten in Davolja Varoš. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Servië.

Wat te doen in Servië?

Servië ligt op ongeveer 2 uur vliegen vanuit Nederland, in het kloppende hart van de Balkan. Sinds 5 juni 2006 is het een onafhankelijke staat, met een geschiedenis van 85 jaar als onderdeel van Joegoslavië. Het landschap wordt gevormd door de Donau-rivier die zich een weg baant door het noordelijke vlakke landschap. In tegenstelling tot de 900 meter hoge bergen in het zuiden van Servië. Waar natuur en architectuur elkaar de hand schudden in het Fruška Gora Nationaal Park met ruim dertig stenen orthodoxe kloosters. Dans mee tijdens het moderne EXIT-popmuziekfestival in het 18e-eeuwse fort van Petrovaradin tot de zon opkomt. Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Servië.

1. Bezoek de ‘duivelsstad’ Davolja Varoš

In het zuiden van Servië ligt het bijzondere wereldwonder Davolja Varoš. Een natuurverschijnsel vol met puntige steenformaties, die tussen de 2 en 15 meter hoog zijn. De 202 verschillende torens beginnen met een dikte van gemiddeld 3 meter en worden steeds dunner richting de top. Bovenop balanceert een stenen blok van ruim 100 kilo. Wanneer de zon schijnt, schitteren de oranjekleurige stenen torens boven het zanderige landschap en veranderen de schaduwen waar je bij staat.

De puntige torens zijn gevormd door jarenlange watererosie. Door regendruppels spoelen de losse steenkorrels weg en worden de torens smaller. Het stenen blok bovenop de toren zorgt ervoor dat het gesteente niet volledig wegspoelt. De lokale bevolking denkt nog altijd dat de verandering van de torens een magisch proces is waarbij er sprake is van duivelsekrachten. De stad krijgt hierdoor ook de bijnaam ‘duivelsstad’. Volgens een legende zijn het bruiloftsgasten die versteend zijn door de duivel.

2. Het Fort van Petrovaradin: ‘Gibraltar van de Donau’

Aan de oostelijke oever van rivier de Donau ligt het 18e-eeuwse Fort van Petrovaradin, uitkijkend over de stad Novi Sad. Met een totale omvang van 100 hectare – ongeveer vier keer zo groot als Pinkpop-locatie Megaland in Landgraaf – is deze ‘Gibraltar van de Donau’ een van de grootste Europese vestingwerken. De top stijgt 125 meter boven de zeespiegel uit, maar je vindt er ook 16 kilometer aan ondergrondse tunnels, verdeeld over vier niveaus. Die zijn tussen 1753 en 1776 uitgegraven naar het plan van ingenieur-majoor Albrecht Heinrich Schroeder. De tunnels boden bescherming voor eigen soldaten en werden deels mijnenvelden om indringers te weren.

Het fort is een plek waar het verleden en het heden elkaar omarmen. Sinds 2001 staat het vestingwerk ook bekend als veilige haven voor de ruim 150 duizend festivalgangers van het vierdaagse EXIT-popmuziekfestival. De iconische feestlocatie is bestand tegen de hardste baspartijen die jaarlijks in juli door het fort beuken.

3. Het ‘onverwoestbare’ huis in de Drina-rivier

De Drina-rivier slingert tussen de beboste bergketens door van Servië en Bosnië-Herzegovina. Na 346 kilometer mondt de stromende watermassa uit in een andere rivier: de 940 kilometer lange Sava. Het meest bijzondere is echter een eenzaam huis dat ineens midden in het smaragdgroene water van de Drina staat. Ter hoogte van de plaats Bajina Bašta ligt een rots met daarbovenop een roodkleurig houten huis, waar de natuur letterlijk voor de deur langs stroomt.

De broers Milija en Milan Mandić bouwden het huis in 1968 als rustplaats tijdens het zwemmen in de machtige Drina-rivier. Het inmiddels zeven keer verwoeste huis kreeg in 2011 twee betonnen balken aangemeten voor extra stevigheid. Nog altijd bestaat de kans dat tijdens de strenge winters het huisje deels wegspoelt, maar telkens wordt de iconische bezienswaardigheid opnieuw opgebouwd. Bewonder dit onbewoonde huisje vanaf de oever en hoor het woeste water tegen de rotsen klotsen.

4. Tara National Park: ‘de longen van Servië’

Tara National Park is 192 vierkante kilometer groot en daarmee ruim twee keer zo groot als Nationaal Park De Biesbosch. Het nationale park is voor 83,5 procent bebost en wordt daarom ook wel ‘de longen van Servië’ genoemd. Bewandel een van de dertig gemarkeerde wandelpaden in dit natuurgebied variërend in het aantal kilometers en mate van benodigde fysieke conditie. Let wel op, want in het Tara National Park wonen ook ruim vijftig bruine beren. Het is daarom aan te raden om het park te bezoeken met een lokale gids.

Midden in het Tara National Park ligt het blauwgroene Perućac-meer. Door een stuwdam in de Drina-rivier is dit meer van ruim 12 vierkante kilometer ontstaan. Elk jaar wordt hier in juli het vierdaagse evenement Drina Regatta gehouden. Honderden boten nemen deel aan dit recreatieve evenement en dobberen 28 kilometer over het Perućac-meer naar het dorp Rogačica.

5. De stenen orthodoxe kloosters in Fruška Gora

Op 25 kilometer van de stad Novi Sad, ligt het Fruška Gora Nationaal Park. Vol met ongerepte wildernis, is dit het oudste nationale park van Servië, opgericht in 1960 in het gelijknamige laaggebergte. Met een totale omvang van 267 vierkante kilometer is het 2,5 keer zo groot als Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

De voornaamste bezienswaardigheden in het Fruška Gora National Park zijn de ruim dertig stenen orthodoxe kloosters die verspreid staan over de heuvels in het park. De kloosters werden gesticht tussen de 15e en 18e eeuw, een periode van grote oorlogen tegen het Ottomaanse rijk, dat toen de macht had in Servië. Om de Servische cultuur in stand te houden zijn de kloosters gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog zestien te bewonderen voor het publiek, waaronder het witte, 16e-eeuwse Krusedol-klooster. Het vreedzame Krušedol-klooster staat ook afgebeeld op de 5 Dinar-munt van Servië. Vanwege het grote aantal kloosters wordt het laaggebergte Fruška Gora ook wel de heilige Servische Athos genoemd.

6. Niš: op twee na grootste stad van Servië

Niš is opgericht in 279 v. Chr. en is hiermee een van de oudste steden van Europa. Daarnaast is het met ruim 260.000 inwoners de op twee na grootste stad van Servië. Minder bekend dan hoofdstad Belgrado, maar net zo cultureel en culinair aantrekkelijk. Duik het 18e-eeuwse Niška Tvrdjava fort in dat door Ottomanen is gebouwd ter verdediging van de stad.

Maak een culinaire uitstap richting de autovrije klinkerstraat Tinkers Alley. Ook wel bekend onder de naam Kazandzijsko Sokace. Sinds de 18e eeuw staan hier traditionele restaurants zij aan zij met winkeltjes voor kunstenaars en andere ambachtslieden. Strijk neer op een van de vele terrassen voor het traditionele deeggerecht burek. Dit bladerdeeghapje gevuld met kaas, spinazie of vlees is overgebleven vanuit de Ottomaanse geschiedenis. Wanneer de avond valt, wordt de Servische muziek luider gezet en zullen je voeten meetikken op het ritme.

7. Belgrado: waar het heden en het verleden samenkomt

Belgrado is sinds 1918 de hoofdstad van drie verschillende landen geweest: Joegoslavië, Servië-Montenegro en het huidige Servië. Sinds 2006 is Belgrado de hoofdstad van Servië na het onafhankelijk worden van Montenegro. Maak kennis met de stad tijdens een rit met de historische tram 2. De schuddende coupés van de tram rijden een cirkelvormige route langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden in Belgrado.

Spring bij halte Kalemegdan uit de tram en bezoek het strategisch gelegen 1e-eeuwse Kalemegdan-fort, afgeleid van de Turkse naam: Fort van het Slagveld. Tot en met de 18e eeuw werd het onder andere gebruikt als militaire basis van de Romeinen, Turken en Serviërs. Tegenwoordig is het een bezienswaardigheid waar je de geschiedenis binnenstapt door de 15e-eeuwse Zindan Gate. Elke september is het hier heerlijk toeven bij evenementen als het International Documentary Film Festival. Sluit je in de avond aan bij de lokale bevolking op het gazon om van de zonsondergang te genieten met in de verte het centrum van Belgrado.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.