Servië

Servië beschikt - in tegenstelling tot Montenegro - niet over fraaie stranden of hooggebergte. Naast het sfeervolle Belgrado, dat weinig grote bezienswaardigheden heeft, trekt vooral het zuiden van het land veel belangstelling. Daar, in het autonome Kosovo dat grotendeels door Albanezen wordt bewoond, ligt het moederland van de Servisch-orthodoxe cultuur met zijn prachtige kloosters als Gracanica en Decani. In die uithoek ligt ook het enige echte berggebied, dat sterk contrasteert met de vlakke landstreek Vojvodina in het noorden. Naast fraai beschilderde kloosters en pastorale landschappen trekken ook de Servische wijnen en de volksmuziek de aandacht.

Kunst en cultuur

In de 12e eeuw ontstond het eerste Servische rijk, dat later onder Osmaanse heerschappij raakte. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd het koninkrijk Servië onafhankelijk; het verenigde zich na de Eerste Wereldoorlog met Kroatië en Slovenië tot het koninkrijk Joegoslavië. De tot de stichting van de Socialistische Bondsrepubliek Joegoslavië (1946) heersende nationaliteitsconflicten braken met de onafhankelijkheidsverklaringen van Kroatië en Slovenië in 1991 opnieuw uit en leidden tot een bloedige oorlog. Later werden Bosnië-Herzegowina en Macedonië soevereine staten. De in 1999 doorgevoerde verdrijving van de Kosovo-Albanezen leidde tot de Kosovo-oorlog, waarbij Servië het moest afleggen tegen de NAVO.

Winkelen

In de steden zijn volop winkels waar bekende producten tegen iets lagere prijzen te koop zijn. Op de boerenmarkten wordt ook kleding en handwerk verkocht. Typische souvenirs zijn leer, kant, borduurwerk, religieuze artikelen, sieraden, metalen producten en dienbladen.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Servië? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Servië