Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor afdingen

Pingelen kun je leren!

Ach, wat kunnen mij die paar euro schelen, denk je wellicht. Maar in veel landen is afdingen een kat-en-muisspel dat bij de verkoop hóórt. Dus zet je schroom opzij en pingel als een pro met deze 7 tips.

Tip 1: Wees een grapjas

Handelen draait grotendeels om gunnen. Grapjes breken het ijs en maken je sympathiek.

Tip 2: Pokerface en losse handjes

Wie al te verliefd kijkt, staat per definitie 1-0 achter. En zet het product neer tijdens het onderhandelen! Met het artikel in je hand geef je namelijk het signaal het sowieso te willen kopen.

Tip 3: Dress down

Wie zich rijk kleedt, heeft centen, is de gangbare gedachte. De ware afdingkoning shopt dan ook in backpackerstenue.

Tip 4: Wacht af

Laat de verkoper als het even kan naar jou toekomen; dit geeft je een psychologisch voordeel. Laat hem ook altijd eerst een prijs noemen.

Tip 5: Hoezo balans?

Houd in je achterhoofd dat het niet ongewoon is toeristen minstens het driedubbele van de waarde te laten betalen. Je hoeft dus zeker niet ‘ergens in het midden’ uit te komen.

Tip 6: Goed afkijken

Spreek een paar woorden over de grens en ken de lokale gebruiken. Onderhandel in Aziatische landen bijvoorbeeld altijd lachend en neem in Arabische landen tijd voor een kop thee. Spiegel het amicale/ingetogen/theatrale gedrag van de verkoper.

Tip 7: Deal=dokken 

Een kwartier onderhandelen, een deal maken en vervolgens je hand opsteken en de winkel uitlopen, is behoorlijk onbeschoft. De verkoper is zijn brood aan het verdienen. Pingel dus alleen als je iets ook echt wilt kopen.

Ook handig voor jouw vakantie

Tips en informatie over betalen in het buitenland 
Ga je op vakantie naar het buitenland, zorg dan dat je verschillende betaal middelen meeneemt. Bekijk onze tips en informatie over betalen in het buitenland
Tips fooi geven in het buitenland 
Gewoon wat kleingeld op tafel gooien en dan zal het wel goed zitten met die fooi, toch? Nou nee, soms is een extraatje zelfs een belediging! Daarom: 7 tips over tippen in restaurants over de grens.
Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie 
Op vakantie maak je je het liefst zo min mogelijk zorgen. En vooral niet over zoiets belangrijks als geldzaken. Lees hier meer.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.