Tips voor afdingen

Afdingen kun je leren!

Ach, wat kunnen mij die paar euro schelen, denk je wellicht. Maar in veel landen is afdingen een kat-en-muisspel dat bij de verkoop hóórt. Dus zet je schroom opzij en pingel als een pro met deze 7 tips.

Tip 1: Wees een grapjas

Handelen draait grotendeels om gunnen. Grapjes breken het ijs en maken je sympathiek.

Tip 2: Pokerface en losse handjes

Wie al te verliefd kijkt, staat per definitie 1-0 achter. En zet het product neer tijdens het onderhandelen! Met het artikel in je hand geef je namelijk het signaal het sowieso te willen kopen.

Tip 3: Dress down

Wie zich rijk kleedt, heeft centen, is de gangbare gedachte. De ware afdingkoning shopt dan ook in backpackerstenue.

Tip 4: Wacht af

Laat de verkoper als het even kan naar jou toekomen; dit geeft je een psychologisch voordeel. Laat hem ook altijd eerst een prijs noemen.

Tip 5: Hoezo balans?

Houd in je achterhoofd dat het niet ongewoon is toeristen minstens het driedubbele van de waarde te laten betalen. Je hoeft dus zeker niet ‘ergens in het midden’ uit te komen.

Tip 6: Goed afkijken

Spreek een paar woorden over de grens en ken de lokale gebruiken. Onderhandel in Aziatische landen bijvoorbeeld altijd lachend en neem in Arabische landen tijd voor een kop thee. Spiegel het amicale/ingetogen/theatrale gedrag van de verkoper.

Tip 7: Deal=dokken 

Een kwartier onderhandelen, een deal maken en vervolgens je hand opsteken en de winkel uitlopen, is behoorlijk onbeschoft. De verkoper is zijn brood aan het verdienen. Pingel dus alleen als je iets ook echt wilt kopen.

Misschien vind je dit ook interessant: