Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mobiel bellen en internetten op vakantie

Wie zijn mobieltje gebruikt buiten de landsgrenzen kan beter vooraf van de kosten op de hoogte zijn. Bekijk onze checklist voor de smartphone op reis.

Gebruik je in het buitenland je smartphone door te bellen, internetten of sms'en? Dan ben je aan het roamen. Binnen de EU betaal je hiervoor geen extra kosten, dus zijn de kosten hetzelfde als in Nederland ('Roam Like at Home'). Het ontvangen van telefoontjes in de EU is gratis, net als thuis. Bel of sms je in het buitenland naar een EU-nummer in datzelfde land, dan zijn er ook geen extra kosten. NB: Andorra, Gibraltar, IJsland, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen! Ook is er een uitzondering op internetgebied. Voor 'de rest van de wereld' geldt de 'Roam Like at Home' regeling niet.

1. Check je abonnement

Heb je een heel voordelig abonnement? Of juist een onbeperkte databundel? In beide gevallen betaal je soms nog een toeslag of mag je een beperkte hoeveelheid data in het buitenland gebruiken. Lees de voorwaarden dus vooraf goed door.

2. Zet je voicemail uit (buiten de EU)

Buiten de EU op reis? Schakel je voicemail voor vertrek uit. Het ontvangen van een voicemailbericht is gratis, maar je moet wel betalen betalen om je voicemailberichten af te luisteren. Een sms'je ontvangen is altijd gratis.

3. Ken de tarieven (en sluit misschien een buitenlandbundel af)

Er zijn handige overzichten van tarieven voor bellen vanuit het buitenland. Ga je buiten de EU op reis, dan kom je grote verschillen tegen. Misschien is een buitenlandbundel die je afsluit bij je provider voordeliger voor je. Verblijf je langer in het buitenland, dan is een prepaidkaart die je ter plaatse koopt vaak voordeliger.

4. Check je type toestel

Wereldwijd is er een aantal soorten netwerk beschikbaar. Nu is het zo dat niet alle toestellen geschikt zijn voor elk type netwerk. Met een quad band toestel kun je vrijwel overal bellen. Controleer voor vertrek of je je toestel op je reisbestemming kunt gebruiken. Netwerken met afwijkende technieken vind je vooral in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

5. Sms'en is goedkoper

Prijsbewust? Verstuur dan een sms'je als je buiten de EU reist. Dat is veel goedkoper dan bellen. Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis.

Tip! Pas op voor 'spim', reclame-sms'jes die ongevraagd worden verstuurd. Reageer niet op sms'jes van onduidelijke afkomst. Een welkomst-sms'je van de provider openen - als je een grens passeert - kan geen kwaad.

6. Gebeld worden in het buitenland is niet altijd goedkoper

Degene die jou vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Maar let op: jij betaalt vanaf de Nederlandse grens naar waar je je bevindt. Die kosten kunnen dus hoog oplopen, vooral als je buiten de EU bent. 

7. Verzend en deel foto's via wifi

Verzend en deel je foto's op socials via wifi. Doe je dat niet, kan je databundel snel op raken en betaal je vaak hoge kosten voor datagebruik buiten je bundel. Als je foto's verzendt met WhatsApp, wordt het formaat van de foto's verkleint. Via e-mail behouden je foto's de originele grootte. 

8. Apps nodig? Installeer ze thuis

Instaleer/ update die handige taalapp of navigatie-app thuis of ter plaatse via wifi. Als je je mobiele dataverbinding gebruikt, kan de installatie namelijk duur uitvallen. Op Google Maps kun je kaarten van een land/ gebied van te voren al downloaden en die later offline gebruiken. 

9. Zet roaming uit

Schakel je mobiele dataverbinding in het buitenland uit. De tarieven voor internetten in het buitenland liggen een stuk hoger dan in Nederland. Kies voor een internetcafé, wifi of maak gebruik van hotspots, dat is goedkoper. Via de appstores kun je kiezen uit diverse hotspotvinders.

Binnen de EU geldt dat je gratis kunt roamen. Maar dat wil niet zeggen dat het helemaal gratis is! Het verbruik wordt wel afgerekend, uit jouw bundel of tegen dezelfde tarieven als in Nederland. Heb je een heel voordelige of juist een onbeperkte databundel? Dan betaal je soms een toeslag. Of je mag maar een beperkte hoeveelheid data in het buitenland gebruiken.

10. Op cruise of in een vliegtuig: let dan extra op

Als je je op een cruiseschip of ferry bevindt in internationale wateren maakt je telefoon via het schip verbinding met een satelliet. Je betaalt dan de hoofdprijs, soms wel €10 per MB. Dat gebeurt dus ook als je vaart tussen twee landen die tot de EU behoren. Wifi aan boord? Check ook dan de tarieven als je op zee bent, die verschillen per rederij. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden wifi aan. Om hiervan gebruik te maken, kun je vooraf of in het vliegtuig wifi-passes kopen. Die variëren van € 3 tot € 30, afhankelijk van de maatschappij en het type vliegtuig. 

Misschien vind je dit ook interessant

Veilig internetten op vakantie Tips voor surfen zonder risico's
Met deze tips kun je veilig internetten op vakantie. Voorkom dat oplichters en hackers er met je gegevens vandoor gaan.
Tips en informatie over betalen in het buitenland 
Ga je op vakantie naar het buitenland, zorg dan dat je verschillende betaal middelen meeneemt. Bekijk onze tips en informatie over betalen in het buitenland
Paspoort: wel of niet afgeven? 
Als de receptie van je hotel of camping vraagt om je paspoort achter te laten, wat doe je dan in zo'n geval?

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.