Hoe overleef ik een jetlag?

Irritant, mensen die net terug zijn van een verre reis en klagen over hun jetlag. Maar het is verre van aanstellerij. We geven je tips om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag.

Klik hier voor een leesbare pdf

Onderzoeken tonen aan dat grote tijdsverschillen heftige effecten kunnen hebben: geheugenverlies, fluctuerende bloeddruk en volumevermindering van bepaalde hersendelen. Een jetlag kan meer dan 50 psychologische en fysiologische ritmes verstoren. Eén gelukje: het is tijdelijk.

  • Op de website www.sleepinginairports.net kun je de beste vliegvelden om te slapen vinden.
  • Zoek stoelen zonder tussenleuning, zo dicht mogelijk bij de gate waar je instapt.
  • Bedek je ogen tegen het licht met bijvoorbeeld een slaapmasker en leg je tas als kussen onder je hoofd.
  • Zie er verzorgd uit, zodat personeel je niet aanziet voor een dakloze en je wegstuurt.

Nachtvluchten

  • Vermijd nachtvluchten, ook wel red-eye flights genoemd, waarbij je ’s ochtends vroeg aankomt, gammel en met rode ogen door gebrek aan slaap.
  • Heb je toch een nachtvlucht? Probeer te slapen! Hoe meer slaap je pakt, hoe beter.
  • De Ostrichpillow is een kussenachtige muts waarmee je je hoofd comfortabel kunt laten rusten tegen een leuning of op een tafel. www.ostrichpillow.com

Hoe laat is het?

Zet als je aan boord stapt je telefoonklok of horloge meteen op de tijd van je bestemming. Zo bereid je je geest vanaf het begin van je vliegreis al voor op de nieuwe tijdzone.

1 uur = 1 dag

Per uur tijdsverschil heeft een mens ongeveer één dag nodig om te herstellen.

Go west

Mensen hebben meer last van een jetlag als ze naar het oosten reizen, dus bijvoorbeeld van Amsterdam naar Singapore. Onze biologische klok past zich makkelijker aan méér dan aan minder uren aan.

Onderweg: lekker loungen

Op sommige vliegvelden hebben airlines lounges waar je tegen een redelijke prijs kunt verblijven. Hier zijn goede indut-stoelen, vaak ook douches en eten en drinken is vaak inbegrepen. Hoe relaxter je vliegt, hoe minder je jetlag.

Ter plekke: doe géén middagdutje

Pas je, om vlug over je jetlag heen te komen, meteen aan het dagnachtritme van je locatie aan. Ga pas na tien uur ’s avonds slapen

De fabeltjes

  • Slaappillen Ze zorgen wel dat je in slaap valt, maar meer niet. Een jetlag verhelpen ze niet, ze maken het juist erger.
  • Business of first class vliegen Je slaapt wel beter, maar je reist door dezelfde tijdzones. Eerste klas helpt dus iets, maar een jetlag voorkomt het niet.
  • Niet eten aan boord Vasten werkt het lichaam juist tegen om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Dus gewoon eten.

Handig om mee te nemen in het vliegtuig


Ook handig wanneer je gaat vliegen:

Sneller inchecken op het vliegveld
Hoe overleef ik een vlucht van tien uur?
Hoe kom je gemakkelijk op het vliegveld