Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alleen op vakantie: praktische tips

Singlereizen met een organisatie? Nee, dat bedoelen we niet. Dit wel: op reis in je uppie. Alleen. Solo dus! Met een Lonely Planet in de hand backpakkend met bus & trein van hostel naar B&B. Maar ook met een (rol)koffer cruisend in een (huur)auto van hotel naar hotel. Lees hier alles over het wat, hoe en waarom van alleen reizen.

Tips als je alleen op vakantie gaat

 1. Kies je bestemming
  Waarheen heb je altijd al willen reizen? Ergens in Europa of gaat je hart sneller kloppen in een ander continent? Kies een bestemming waarbij jij je comfortabel voelt. Twijfels? Ga dan eerst alleen een (lang) weekend weg, als voorproefje.
 2. Maak een planning
  Zoek uit welke plaatsen je wilt bezoeken en wat je daar wilt zien. Maar leg (bijna) niets 100% vast. Ga met de wind mee, want je weet nooit of je onderweg interessante mensen leert kennen. Tegen reis-stress en ‘om er even in te komen’ is het wel verstandig om al wel accommodatie voor de eerste paar nachten te boeken. 
 3. Volg je intuïtie en gebruik je verstand
  Je gaat alleen op vakantie en kent dus niemand. Verwacht ook niet dat iemand je zomaar spontaan helpt. Houd deze gedachte in je achterhoofd en denk goed na over je keuzes.
 4. Maak contact
  Wanneer je alleen op vakantie gaat, maak je vaak vrij gemakkelijk contact met locals of collega-reizigers. Spreken ze jou niet aan? Durf dan zelf de stap te zetten. Glimlach, en babbelen maar, meestal reageren mensen aangenaam verrast.

Wat zeker mee moet op je solovakantie

 1. Een goede backpack of koffer
  Welke van de twee het wordt ligt aan jou, het soort vakantie dat je kiest en je bestemming. Neem een kabelslot of slotjes mee om je bagage op slot te kunnen zetten. Backpacken naar een ver land? Schaf dan ook een flightbag (transporthoes) aan.
 2. Kleding en schoenen
  Praktisch denken, dát moet je doen als je gaat inpakken. Wat ga je doen tijdens de reis? Hoe zijn de weersomstandigheden? Wat heb je écht nodig? Tip: rol je kleding op, dat neemt veel minder ruimte in.
 3. Leesvoer en dagboek
  Neem minimaal 1 boek en 1 dagboekje mee. Vind je een mooi plekje, ga zitten en geniet van je boek. Wachten op bus of vliegtuig? Een reisdagboek mag mee voor je persoonlijke, avontuurlijke aantekeningen, die je liever niet online wilt delen. Ook handig om je uitgaven bij te houden.
 4. Reisdocumenten en geld
  Tip: scan je paspoort, bewaar de scan in je mail en neem ook een kopie van je paspoort mee. Nog een tip: verspreid je geld en pasjes over diverse plekken. Voor vrouwelijke globetrotters: bewaar ook wat geld in je bh. Daar zal vrijwel niemand zoeken.
 5. Handigheidjes zoals...
  Slippers, zakmes, waslijn, naaispulletjes, EHBO-setje, pincet, moneybelt, muskietennet, sneldrogend handdoekje, wekkertje, lakenzak, kussenhoes, slaapzak, wereldstekker, zaklampje en pasfoto’s. En zet in je mail: belangrijke telefoonnummers en de gegevens van de reisverzekering.

Bekijk onze paklijsten voor nog meer inpakhulp.

Tips ter plaatse

Hoe kun je je het best verplaatsen op reis en welke slaapplekken zijn het meest geschikt als je alleen op vakantie bent?

Toch liever een groepsreis?

Ben je liever niet helemààl alleen? ANWB biedt ook single groepsreizen aan. Je bent toch alleen, maar in een groep! Betaalbaar én gezellig.

Meer tips voor jouw vakantie

Alleen op vakantie: dit zijn 10 topbestemmingen 
Wil je alleen op reis? Op deze bestemmingen in en buiten Europa heb je niemand nodig. Bepaal je eigen tempo en trek lekker je eigen plan.
Is een single groepsreis iets voor mij? 
Acht vragen én antwoorden over single groepsreizen. Heb je een eigen slaapkamer en weet je vooraf met wie je reist? Ontdek of een single groepsreis iets voor jou is.
Bekijk onze single groepsreizen 

Vind je reizen heerlijk, maar liever niet in je eentje? Dan zijn single groepsreizen misschien wel de uitkomst. Samen met andere alleengaande reizigers een land ontdekken? Bekijk ons aanbod.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.