Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een single groepsreis iets voor mij?

Je wilt graag zelf op reis, maar liever niet alleen. Misschien biedt een single groepsreis dan wel de uitkomst. Samen met gelijkgestemden een prachtige bestemming ontdekken. Benieuwd of het wat voor jou is? Bekijk hier de acht meest gestelde vragen en antwoorden over single groepsreizen.

1. Wat is een single groepsreis?

Tijdens een single groepsreis ontdek je een stukje van de wereld samen met andere alleengaande reizigers, die allemaal dezelfde passie voor reizen delen. Samen met een deskundige reisleider ga je op pad en wordt alles voor je geregeld. Je ervaart het gemak en de gezelligheid van een groepsreis, mét (de nodige) individuele vrijheid.  

2. Wie nemen deel aan een single groepsreis?

Een single groepsreis is dé oplossing als er niemand met je mee kan. Het reisgezelschap bestaat uit alleenstaande én alleengaande reizigers, zowel vrijgezellen als mensen met een partner. Ook kun je samen met een vriend of vriendin deelnemen aan een single groepsreis. Hoewel de term het misschien doet vermoeden, single groepsreizen zijn geen datingreizen. Ze zijn bedoeld voor solo reizigers die graag nieuwe vrienden maken en in groepsverband een toffe bestemming willen ontdekken. 

3. Ga je met zo’n reis altijd ver weg?

Nee, de reizen gaan niet altijd ver weg. Onder de single groepsreizen van de ANWB vallen zowel reizen in Europa, als verre bestemmingen buiten Europa. Denk aan zonnige bestemmingen zoals Andalusië of Thailand tot avontuurlijke bestemmingen zoals IJsland of Costa Rica. 

4. Zijn single groepsreizen actieve reizen?

De ene reis is vrij actief, de andere biedt meer cultuur. Maar waar de reis ook heen gaat, je ziet en doet altijd veel. Zelf ben je geen tijd kwijt aan het regelen van de nodige zaken, zoals hoe je ergens komt of het kopen van tickets. Dat wordt allemaal voor je gedaan. Het reisprogramma is vrij intensief, maar voel je niet verplicht om aan alles mee te doen. Wie wil kan een activiteit overslaan en er is altijd genoeg tijd om optionele excursies te doen of om er zelf op uit te gaan. De reisleider geeft desgewenst tips, zodat je nog meer uit je reis haalt.

5. Weet je van tevoren met wie je op reis gaat?

Waarschijnlijk ben je nieuwsgierig naar de samenstelling van de groep. Je kunt bij al onze reizen daarom vooraf al zien hoeveel reizigers er mee gaan op de reis, hoeveel mannen en vrouwen dat zijn en wat de leeftijdscategorie van de groep is. De maximale groepsgrootte is bij de meeste reizen 25 personen. 

6. Heb ik een eigen slaapkamer tot mijn beschikking?

Je verblijft tijdens de meeste reizen standaard in een tweepersoonskamer (altijd met twee aparte bedden) op indeling. Deze indeling is willekeurig en wordt gebaseerd op geslacht. Je hebt echter de keuze om tegen een meerprijs een kamer voor alleengebruik te boeken. 

Wij kiezen bewust voor comfortabele accommodaties, meestal drie- en viersterrenhotels, met goede kamers meestal voorzien van een eigen badkamer en airco. Omdat we de hotels persoonlijk contracteren, kiezen we veelal voor een mooie ligging of juist voor een bijzondere sfeer. De meeste hotels hebben een zwembad.

7. Waarom zou ik niet liever helemaal alleen op reis gaan?

Wanneer je solo op pad gaat, ben je meer tijd kwijt aan alles regelen voor je vakantie. Voor en tijdens een single groepsreis regelen de ANWB en de reisleider alles voor je. Zo hoef je je nergens zorgen over te maken en kun je volop genieten van de reis. Je wordt tijdens je single groepsreis begeleid door een Nederlandssprekende reisleider, soms woonachtig in het gebied, die je alles van het land vertelt en je de leukste plekjes laat zien. Hierdoor maak je al snel kennis met de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Daarnaast kan alleen op reis gaan best spannend zijn en voel je je misschien meer comfortabel in een groep. 

Maar los hiervan is het reizen in groepsverband gewoon ontzettend gezellig. Tijdens een single groepsreis reist iedereen alleen, dus je maakt heel snel contact. Iedereen staat open voor vriendschappen tijdens de reis en je leert elkaar goed kennen. Mocht je een goede vriend(in) of vriendengroep aan de reis overhouden, dan ben je zeker niet de eerste. 
 

8. Waarom zou ik niet kiezen voor een ‘gewone’ groepsreis?

Reguliere groepsreizen bestaan voor het merendeel uit mensen die samen met een geliefde(n) reizen (gemiddeld 80% stellen). Een solo-reiziger voelt zich misschien wat prettiger bij reizigers die ook alleen deelnemen aan zo’n soort vakantie. Bij een single groepsreis trekken de deelnemers juist met elkaar op, ook tijdens vrije momenten. Bijvoorbeeld door met elkaar ’s avonds te eten of samen zelfstandig iets te doen wanneer een gezamenlijke excursie wat minder aanspreekt.

Is het iets voor jou?

Enthousiast geworden over single groepsreizen? De ANWB heeft al jaren ervaring met het organiseren van single groepsreizen. Bekijk via onderstaande button ons reisaanbod. Er worden steeds meer single groepsreizen aan het aanbod toegevoegd, dus houd de pagina goed in de gaten.

Meer tips voor jouw vakantie

Vakantie tips en inspiratie 
Op zoek naar inspiratie voor je volgende vakantie? Van de mooiste autoroutes tot tips voor dit seizoen. Hier vind je ze.
Bekijk alle vakantiebestemmingen 
Op zoek naar vakantie inspiratie of praktische informatie per land? Bekijk hier alle vakantiebestemmingen.
Slim inpakken doe je zó 
Van autovakantie tot vliegvakantie. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt!

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.