Restaurants Lissabon

De dag begint en eindigt in Lissabon standaard met een bica, een espresso. Voor de lunch en het avondeten moet je hier zijn: we geven handige tips en de leukste restaurants in Lissabon voor de lekkerste vis, de zoetste taartjes, de fijnste terrassen en het mooiste uitzicht.

Handig om te weten

In bijna elk restaurant in Lissabon krijg je ongevraagd een paar bordjes met verleidelijke kleine hapjes voorgeschoteld: ham, brood, olijven etc. Na afloop kan de rekening flink oplopen als je ervan hebt geproefd. Zo kan een bordje olijven zomaar 6 euro kosten. Wanneer je het bordje onaangeroerd laat, hoef je de rekening niet te betalen.

Kersenlikeur

Kersenlikeur drink je net als de locals midden op straat uit een wit plastic bekertje, de beroemde Portugese ginjinha. In Rua das Portas de Santa Antao vind je meerdere kroegjes die gespecialiseerd zijn in de dagelijkse gewoonte. Onderin het bekertje bevindt zich de kers. Een beetje op sabbelen, schijnt de bedoeling te zijn, en dan uitspugen. Midden op straat en zo ver mogelijk. Heel normaal in Lissabon!

Een greep uit de beste restaurants

1. Pastéis de Belém

Zoals je in Lissabon verplicht een ritje moet maken met tram 28, ben je ook min of meer aan de stad verschuldigd een bezoek te brengen aan Pastéis de Belém. Hier worden sinds 1837 geheel volgens geheim recept namelijk de lekkerste pastéis de natas, gemaakt, de lokale lekkernij van bladerdeeg gevuld met eiercrème, poedersuiker en kaneel. Niet het meest hippe adres, wel het meest authentieke. Zo zijn de muren van het ruime café traditioneel met azulejos versierd, de beroemde Portugese tegels. 

2. Solar dos Presuntos

De Portugese keuken bestaat uit veel visgerechten. Met een kustlijn van 832 kilometer niet geheel vreemd. Het populairst onder de Porugezen is bacalhau. De gedroogde en gezouten kabeljauw laat zich op 365 manieren klaarmaken, wordt gezegd. Eén van de beste visrestaurants van Lissabon is Solar dos Presuntos. Het restaurant is open sinds de revolutie (1974) en overhandigt haar wijnlijst op een iPad. Levendig, leuk en vooral erg lekker. 

3. Chapitô à Mesa

Restaurant Chapitô à Mesa heeft een terras van de Clown’s School. Het is te vinden halverwege de afdaling van het kasteel Sao Jorge naar de ‘benedenstad’. Leuk vanwege het alternatieve publiek en het bijzondere terras met zicht op de stad. 

4. Restaurant Le Chat

Pal achter het Museum de Arte Antiga vind je dit glazen restaurant Le Chat met op het terras oranje ligstoelen met zicht op de Taag. Heerlijk lunchadres. Je hebt uitzicht op de haven en de rivier, luie loungestoelen en een goede keuken met fijne salades. Wetende dat een van de meesterwerken van Hieronymus Bosch in het museum achter het café op nog geen honderd meter hangt, maakt de plek extra bijzonder.

5. Pois Café

Pois Café is een hip & happening café met luie vintage fauteuils, waarin je uren kunt lezen. De boeken in de zaak mag je mee naar huis nemen, mits je er maar een ander voor in de plaats zet. Alles is hier overigens zelf gemaakt, van het gebak tot de drankjes. Tout hip Lissabon komt er en hangt er achteroverleunend de intellectueel uit. Heerlijke keuken, fijn huiskamergevoel en niet onbelangrijk: niet erg toeristisch. Altijd leuk zo'n ik-hoor-bij-de-incrowd-adresje. 

6. Ponto Final

Ponto Final is aan de overkant van de Taag, te bereiken met de veerboot. Bij aankomst in Cacilhas loop je gelijk naar rechts, langs de ietwat shabby kade. Na een wandeling van ongeveer 10 minuten kom je uit bij een geweldig terras met gele parasols en een prachtig uitzicht op Ponte de 25 Arbil. Enige probleem: je wil hier nooit meer weg. Zeker niet bij een 's zomerse zonsondergang.

Een stedentrip naar Lissabon boeken

Wil je Lissabon met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Lissabon