Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden in Krakau

Hou je van jazz? Of middeleeuwse kunst? Of ga je liever op zoek naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? De stad Krakau heeft het allemaal.

1. De Rynek Glowny in Krakau

De Rynek Glowny of Grote Markt is het hart van Krakau. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden groot vind je een pronkerige Mariakerk (met twee ongelijke torens), een lakenhal met toeristische bric-à-brac, en koetsjes voor een rondrit. Overdag trekken shopaholics hier met hun tassen sleepsporen over de straatstenen, ’s avonds maken studenten en feestgangers de dienst uit. Dit hart van Krakau klopt 24 uur per dag.

2. De Joodse wijk in Krakau

Achter het klatergoud van de Rynek en de Wawelberg ligt de Joodse wijk van Krakau: Kazimierz. Je hoeft niet in Krakau geweest te zijn om deze buurt te kennen. De film Schindler’s List toonde de getto’s van Krakau aan de wereld. Nog steeds is de wijk een beetje bedeesd en beduimeld, de huizen zijn hier minder vlijtig afgestoft dan die in het middeleeuwse centrum. Je komt veel Joodse toeristen tegen, op zoek naar de fabriek van Oskar Schindler (ver buiten de stad) of naar de synagogen rond het Ul Szeroka plein. Lopen door Kazimierz is als grasduinen op oma’s zolder. Souvenirjagers en prullariaverzamelaars maken lange dagen. In bijna elke straat vind je antiek- en rommelzaakjes. Van pispot tot Leninspeldje.

3. De Wavel

De Wavel, een burcht en een kathedraal  gelegen op een heuvel. Hier zijn koningen gekroond en naar deze plek maakt elke ‘echte’ pool minimaal éénmaal in zijn leven een bedevaart.

4. De wijk Podgórze

De wijk Podgórze ligt op de zuidoever van de Wisla. Hier bevindt zich de fabriek waar Oskar Schindler het leven van veel van zijn Joodse arbeiders wist te redden

5. De rivier Wisla in Krakau

Wandel langs de rivier Wisla en ontdek de ontstaansgeschiedenis van Krakau (en een draak). Het verhaal gaat dat de draak ooit werd verslagen door een schoenmaker met de naam Krak. De bevolking was hem zo dankbaar dat hij tot koning werd gekroond en de stad naar hem vernoemde. In de zomermaanden kun je het hol van de draak bezoeken en een deel van het uitgebreide kalksteenlabyrint bezichtigen. 

6. Auschwitz 

Krakau heeft genoeg te bieden voor een lang weekend. meer tijd? Drie bijzondere excursies in de omgeving. Auschwitz, 60 km ten westen van Krakau. Naast Krakau de meest bezochte plek in Polen. Met bussen vanuit de stad zijn diverse dagtochten naar het voormalige concentratiekamp mogelijk.

7. Zoutmijn Wieliczka, Krakau

Zoutmijn Wieliczka, 15 km van Krakau: reusachtige en indrukwekkende zoutmijn met de wonderlijkste zoutsculpturen die je ooit hebt gezien. Prima idee als het regent en je geen hekel hebt aan traplopen. Deze voormalige zoutmijnen herbergen 300 km aan tunnels, tot een diepte van 327 meter. Hoogtepunt in deze onderaardse wereld is de kapel. Meer informatie: kopalnia.pl.

8. Zakopane/Tatragebergte

Zakopane/Tatragebergte, 110 km ten zuiden van Krakau. Wintersportstad van Polen. In de winter kun je hier skiën of langlaufen, in de zomer prachtig wandelen. Georganiseerde tours vanuit centrum Krakau, maar je kunt ook op eigen gelegenheid met de bus gaan.

Één voor op de verlanglijst?

Het is helaas nog onzeker wanneer er weer een vakantie geboekt kan worden. Mocht je nou wel alvast willen rondkijken welke opties wij straks weer voor je hebben. Bekijk dan de ANWB reis naar Krakau.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.