3x met de e-bike door Oostenrijk

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Oostenrijk is goed ingesteld op de e-biker. Er zijn overal verhuurders met e-bikes in het aanbod, én er zijn speciale e-bike routes. Vier tips voor waar je als e-biker moet zijn!

Kärnten Rent e-Bike

Hop on hop off in Karinthië 
Een mooi voorbeeld is Kärnten rent e-bike, de flexibele fietshuur met 50 stations in Karinthië en 1.500 fietsen. Je kunt je e-bike huren waar je wilt en weer inleveren waar je wilt. Gebruik hem om langs de schitterende meren te fietsen, (een deel van) de populaire Drauradweg te doen die van de Duitse fietsersbond als eerste in Europa werd bekroond als een vijfsterren e-bike route. Of anders een deel van de Alpe-Adria-Radweg, van de Alpen naar de Adriatische Zee. Wel de fiets voor de grens weer inleveren.

Bijzondere extraatjes maken een fietsvakantie in Karinthië tot een onvergetelijke vakantie. Zoals de bivakhutten aan de Millstättersee - logeren onder de sterrenhemel! -, de Pyramidenkogel aan de kristalheldere Wörthersee - met zijn 100 meter de hoogste houten toren ter wereld – of de gondel op de Gerlitzen, midden in Karinthië, met een hoogte van meer dan 1.900 meter. Wil je een (e-)bike ter in Karinthië huren dan kan dat via fietsen.karnthie.com.

1. Salzburger Saalachtal

Bergfietsen met een e-mountainbike
Er gaat weinig boven fietsen in de bergen met een elektrische mountainbike. Letterlijk en figuurlijk. Een van dé plekken in Oostenrijk om deze sport te beoefenen is het Salzburger Saalachtal. Dat ligt midden in de Pinzgau – tussen Salzburg, Tirol en Duitsland. Het gebied heeft ruige bergen, mooie almen en onstuimig water. Het is ideaal voor het hele gezin – maar ook downhillers en liefhebbers van wat meer adrenaline komen hier aan hun trekken.  Je vindt er 480 km fietspad in de bergen en langs het water. De infrastructuur is erop aangepast. Er zijn e-mountainbikes te huur op 100 verhuurpunten en er zijn 24 oplaadstations.
Geheimtip: ga op cursus. Van 20-22 Juni 2019 is er een E-Bike Camp (v.a. € 229). via lofer.com.

2. Salzkammergut Radweg

Langs dertien (!) meren
Het Salzkammergut is de idyllische streek in midden-Oostenrijk die al geliefd was bij Keizer Franz Joseph en zijn vrouw Sisi. De hoogheden brachten hier graag hun zomers door. Tegenwoordig kom je er vooral natuurmensen tegen. Van heinde en verre komen die naar de meren, weiden en bossen. Om te wandelen, maar steeds vaker ook om te fietsen. Dat komt door de Salzkammergut Radweg. Die is grotendeels vlak, loopt door Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark, én knoopt hoogtepunt op hoogtepunt aan elkaar. De Salzkammergut Radweg is een rondrit met heel veel natuur. De route start in Salzburg-stad. Via St. Gilgen, St. Wolfgang en de keizerlijke stad Bad Ischl fiets je naar Hallstatt en het gelijknamige meer. Het laatste is een Wereldcultuurerfgoed! En zo mooi dat de Chinezen het hele plaatsje kopieerden. Maar dit is dus het origineel.   Er zijn meer extraatjes om voor af te stappen. De Kaiservilla in Bad Ischl bijvoorbeeld. Of het Gustav-Klimt-centrum aan de Attersee. Of de zoutmijnen van Altaussee. Je kunt er een rondleiding doen door mystieke mijngangen. Het grootste deel van de Salzkammergut Fietsroute is geasfalteerd, op enkele bospaden en grindwegen na. Totaal is ie 345 km lang. 

3. Kitzbüheler Alpen

Fietsen met uitzicht 
Het gebied is erop ingericht. Er zijn verhuurders met e-bikes en e-mountainbikes. Maak er gebruik van. Op een e-mountainbike de bergen in is een onvergetelijke belevenis. Je komt op de kleinste paadjes, en voelt je vrij als een vogeltje. Vooral als het gebied spectaculair is en dat zijn de Kitzbüheler Alpen. Je hebt er altijd topuitzichten. Wie gaat fietsen op de 1.000 km fietspad in de het gebied wordt altijd omringd door iets spectaculairs. Je hóeft er zelf niet voor te klimmen, al kan dat wel. Berggeiten doen de Radweg Brixental (fietsroute nr. 21) in Tirol: 37 km en veel hoogtemeters. Een minder zwaar alternatief is de Wilder Kaiser Radweg. Het leuke van een e-mountainbike: dan is alles goed te doen.

Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.