Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alles voor je vakantie naar Noord-Macedonië

Al toen Noord-Macedonië nog deel uitmaakte van de federatie Joegoslavië, genoot het een grote bekendheid om dat ene magnifieke hoogtepunt. De stad Ohrid, hoog op de oever van een meer dat wordt gedeeld met buurland Albanië, is een schatkamer van Byzantijnse kunst. Kleine kerken en kloosters zijn rijk versierd met eeuwenoude fresco's en indrukwekkende iconen. Noord-Macedonië is gelukkig ontkomen aan de verwoestingen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië waarvan het zich in 1991 afscheidde. De verwoesting van de hoofdstad Skopje was te wijten aan een zware aardbeving in 1963. De oude marktwijk bleef grotendeels gespaard en heeft zijn oosterse sfeer kunnen behouden.

De mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië 
De Parel van de Balkan: Van het bergachtige National Park Pelister, en het diepblauwe Meer van Ohrid tot een eeuwenoud klooster.
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Kunst en cultuur

Van de 14e-19e eeuw stond het gebied onder Turks bestuur. Het Servische deel van het in 1913 in drieën gesplitste land werd na de stichting van de volksrepubiek Joegoslavië een deelstaat van die federatie. In 1991 verklaarde Noord-Macedonië zich onafhankelijk. In 1996 werd het land ook erkend door de toenmalige bondsrepubliek Joegoslavië.

Natuur

In het grotendeels bergachtige land rijzen boven het weidse bekkenlandschap toppen uit van boven de 2000 m. Het zuiden en de grote Vardar-slenk in het zuidoosten hebben een mediterraan klimaat, elders heerst een continentaal klimaat. Meer dan eenderde van het land is bebost. De middeleeuwse kloosters aan het meer van Ohrid (en de stad zelf), het nationale park bij het Prespameer en de bazar van Skopje zijn de voornaamste toeristencentra.

Winkelen

In Skopje is een winkelcentrum waar onder meer kleding en handwerk wordt verkocht. Er zijn ook markten waar u voor relatief lage prijzen vooral groente, fruit en eigengemaakte (boeren)producten kunt kopen. Typische souvenirs zijn thee, pepers, schoenen en handwerk. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.