Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië wordt ook wel de Parel van de Balkan genoemd. Gevormd door het bergachtige National Park Pelister, het diepblauwe Meer van Ohrid en historische plekken als het klooster van Sveti Naum. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

Wat te doen in Noord-Macedonië?

Op slechts 2,5 uur vliegafstand van Amsterdam, centraal in de Balkan, ligt een van de laatste stukjes onontdekt Europa. Noord-Macedonië is een land dat gelukkig is ontkomen aan de verwoestingen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië, waarvan het zich in 1991 afscheidde. In 2019 werd het land omgedoopt van Macedonië naar Noord-Macedonië. Een naamsverandering als gevolg van jarenlange ruzie met zuiderbuur Griekenland om de gelijknamige aangrenzende regio. Ondanks dat Noord-Macedonië voor velen nog een onbekende bestemming is, biedt het talloze hoogtepunten voor een heerlijke vakantie. Van het helderblauwe Meer van Ohrid, de grillige Matka-kloof tot het prachtige Klooster van Sveti Naum. Dit zijn de zes mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

1. Vakantie vieren aan het Meer van Ohrid

In het zuiden van Noord-Macedonië, op de grens met Albanië, ligt de stad Ohrid. De meest toeristisch ontwikkelde plek van het land, aan de oevers van het Meer van Ohrid. Het meer is miljoenen jaren oud en is met een diepte van bijna 300 meter het diepste van de Balkan. Omgeven door de bergen Petrino en Galičica, waarvan sommige toppen wel tot 2000 meter hoogte reiken. Omdat Noord-Macedonië niet aan zeekust ligt, is het Meer van Ohrid een populaire bezienswaardigheid en vooral een plek om te genieten van vakantie.

De aantrekkingskracht van het toeristenstadje is overduidelijk. Met keienstraatjes waar overhangende balkons vol kleurrijke bloemen het straatbeeld romantisch vullen. Temperaturen die ’s zomers gemiddeld de 26 graden aantikken, vragen zo af en toe om een verfrissende duik in het kraakheldere water. Lokale specialiteit: de Ohrid-forel, de bekendste vis die in het meer leeft en nergens anders voorkomt.

2. Terug naar de prehistorie in Bay of Bones

Culturele dagtrip vanuit Ohrid: maak een boottocht naar Bay of Bones, aan de zuidelijke kant van het Meer van Ohrid. Dit openluchtmuseum op het water laat zien hoe een prehistorisch paaldorp eruit moet hebben gezien. Een archeologisch onderzoek tussen 1997 en 2005 duidde op een groot aantal vondsten, waaronder zesduizend houten palen op de bodem van het meer. Door de unieke locatie besloot men het dorp na te bouwen: zo authentiek mogelijk, verankerd aan de bodem van het Meer van Ohrid.

De oorspronkelijke prehistorische nederzetting dateert tussen 1200 en 700 v. Chr. en besloeg 8500 vierkante meter. Het gereconstrueerde Bay of Bones telt 24 replica’s van huizen die door middel van een loopbrug zijn verbonden met het vasteland en het dagelijkse leven van de mensen in de gemeenschap vertellen. De baai is tevens een populaire plek om te duiken. Zwem tussen de houten palen door die de stad ondersteunen. Hoewel de meeste overblijfselen van de bodem naar de oppervlakte zijn gebracht, is het meer nog steeds bezaaid met oude relikwieën zoals aardewerk en dierlijke botten. Ook de reden dat het openluchtmuseum de naam Bay of Bones heeft gekregen.

3. Boottocht naar het Klooster van Sveti Naum

Een van de mooiste bezienswaardigheden aan het Meer van Ohrid is het Klooster van Sveti Naum, fotogeniek gelegen op een rotsachtige klif, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Ohrid. Dit oosters-orthodoxe klooster stamt uit de 10e eeuw en werd gesticht door de heilige Naum, een middeleeuwse Bulgaarse schrijver en een van de zeven apostelen van het Eerste Bulgaarse Rijk.

Maak een boottocht vanuit de haven van Ohrid en vaar binnen anderhalf uur naar het Klooster van Sveti Naum. Al vanaf het dek springen de rode dakpannen van het klooster in het oog. Eenmaal aan wal zijn het de pauwen die de aandacht trekken. Macedoniërs geloven dat je de hartslag van St. Naum nog steeds kan horen door je oor tegen zijn stenen kist in de kerk te leggen. Let wel op: het is niet toegestaan om foto’s te maken binnenin het klooster. Geniet buiten van het uitzicht over het Meer van Ohrid, met de Noord-Macedonische bergen aan de ene kant, die van buurland Albanië aan de andere.

4. Klassieke fonteinen en oosterse sferen in Skopje

Skopje is de hoofdstad van Noord-Macedonië en het thuis voor een kwart van de totale bevolking (twee miljoen in 2019). De stad heeft het flink te verduren gehad, te wijten aan een aardbeving in 1963 die 80 procent van de stad verwoestte. Een herontwikkelingsproject van de overheid in 2014 gaf architecten de vrije hand, met als doel om de stad toeristisch aantrekkelijker te maken en een meer klassieke uitstraling te geven. Dit leidde tot een onsamenhangende verzameling van bouwwerken met als resultaat een enorme hoeveelheid monumenten, standbeelden en fonteinen die ’s avonds worden verlicht door felgekleurde lampen.

De stenen Dušanbrug overspant de Vardar-rivier en verbindt het nieuwe gedeelte van Skopje met het tegengestelde Old Bazaar. Onder de Ottomaanse heerschappij was dit de belangrijkste buurt van de stad, vol handel en bedrijvigheid. De wijk heeft de oosterse sfeer goed weten te behouden en is nog steeds een verzamelplaats van theehuizen, goudhandelaren, moskeeën en badhuizen. De Noord-Macedoniërs verwelkomen je met Rakija, de lokale whiskylikeur die je als een shotje naar binnen giet.

5. De Matka-kloof: ontspannen ontsnapping uit de stad

Vraag een local in Skopje waar ze in de weekenden vertoeven en de kans is groot dat de Matka-kloof het antwoord is. Op slechts 20 minuten rijafstand ten westen van Skopje wacht een totaal andere omgeving dan de stad. De Matka-kloof is een natuurgebied dat zich uitstrekt over 5000 hectare en is nog niet door alle toeristen ontdekt. Wanneer de temperaturen in de stad stijgen (’s zomers oplopend tot 40 graden), de ideale plek voor verkoeling.

Ontdek de Matka-kloof via een wandelroute langs de kliffen van de kloof en loop naar een van de vele historische kerken en kloosters, zoals de 14e-eeuwse St. Andrea-kerk. Je kunt je niet overal vasthouden aan een reling langs de rotswanden, bij hoogtevrees doe je er daarom goed aan om de Matka-kloof vanuit een kajak te trotseren. Peddel langs imposante rotsformaties die tot wel 100 meter hoogte reiken en wordt vergezeld door de meer dan zeventig verschillende vlindersoorten die er rondfladderen. Alleen via het water bereikbaar: de Vrelo-grot, waarvan niemand ooit de bodem heeft bereikt en zelfs gespeculeerd wordt dat het de diepste onderwatergrot van Europa is.

6. Avontuur in de bergen van Nationaal Park Pelister

Een van de drie nationale parken van Noord-Macedonië is Nationaal Park Pelister, vlakbij het stadje Bitola in het zuiden van het land. Pelister maakt deel uit van het Baba-bergmassief en beslaat een oppervlakte van 171 vierkante kilometer. Het is het oudste nationaal park van het land (1948) en kent eindeloze mogelijkheden: van wandelpaden voor verschillende niveaus, een tour met een 4WD tot zelfs skiën in de winter.

Nationaal Park Pelister is een wildernis van ruige bergen. Met twee gletsjermeren (ook bekend als Pelister’s Eyes) en her en der een verlaten kerkje. Met bergtoppen die variëren tussen 927 en 2601 meter hoogte en de unieke Molika-dennen, vaak meer dan 200 jaar oud en het hele jaar door groen. De stilte werkt helend, wordt enkel verstoord door voetstappen in de rotsige wandelpaden. Vergeet niet goed om je heen te kijken, misschien spot je wel een lynx, wolf of wild zwijn. Omringd door schone lucht en ongetemde schoonheid: National Park Pelister is onbetwist een van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.