Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Alarmcentrale: wintersport terug op niveau pre-corona

7 maart 2022

De ANWB Alarmcentrale ontving 955 meldingen van onfortuinlijke wintersporters met letsel tussen december 2021 en maart 2022. Nederlanders zijn weer massaal op vakantie naar de wintersportgebieden. Bijna 9000 Nederlanders hebben zich bij de ANWB Alarmcentrale gemeld met autopech. Het aantal meldingen van Nederlanders uit de wintersportlanden is daarmee weer terug op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de ANWB Alarmcentrale.

De meest voorkomende wintersportletsels 

De voorjaarsvakantie was een drukke periode voor de ANWB Alarmcentrale met veel meldingen van Nederlandse wintersporters. Op dit moment zijn de coronamaatregelen in veel wintersportlanden versoepeld waardoor veel Nederlanders ongehinderd naar wintersportgebieden kunnen reizen. De condities waren dit jaar uitstekend met zonnig weer en een dik sneeuwdek in de Alpen. Maar liefst 141 wintersporters met ernstig letsel kwamen dankzij de hulp van de alarmcentrale met ambulance of ligtaxi terug naar huis. De meest voorkomende wintersportletsels 2021-2022:

  1. Armletsel 
  2. Onderbeenfractuur 
  3. Rugletsel

De meeste meldingen van letsel bij de ANWB Alarmcentrale kwamen uit Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Oostenrijk is nog steeds de populairste wintersportbestemming voor Nederlanders. Frankrijk is ook steeds vaker een favoriete bestemming. Dat was vooral in het begin van het wintersportseizoen. In die periode waren Duitsland en Oostenrijk nog beperkt toegankelijk, terwijl Frankrijk en Zwitserland grotendeels toegankelijk waren.

De meest voorkomende autopech

Bijna 9000 Nederlandse wintersporters schakelden de hulp in van de ANWB Alarmcentrale vanwege autopech. Dit aantal ligt op hetzelfde niveau als het wintersportseizoen van 2019-2020. De meest voorkomende autopech:

  • Auto start niet 
  • Verlies van vermogen 
  • Lekke band 
  • Controlelampjes/meldingen in het dashboard
  • Kapotte accu

Dit vind je misschien ook interessant: