Frankrijk heeft inreisbeleid voor reizigers uit Nederland aangescherpt

Het inreisbeleid voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en enkele andere Europese landen is in Frankrijk aangescherpt. Vanaf zondag 18 juli is een negatieve coronatestuitslag nodig die uiterlijk 24 uur eerder is afgenomen (dit was 72 uur). Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland moeten aan deze verscherping voldoen.

Reizigers uit Nederland hebben geen testuitslag nodig als ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

ANWB Reiswijzer

De aanscherping in Frankrijk is niet echt een verrassing voor de ANWB . "Nederland kleurt rood, dus je kunt aanpassingen verwachten", aldus de woordvoerster. De ANWB raadt Nederlandse vakantiegangers aan slim te plannen en goed voorbereid op reis te gaan. De nieuwe aanscherping in Frankrijk is verwerkt op de ANWB Reiswijzer, de internetpagina waar voor populaire vakantielanden informatie over de coronamaatregelen is te vinden.

Pas sanitaire

De Franse regering scherpt het beleid steeds verder aan nu het coronavirus in meerdere landen weer steeds sneller om zich heen lijkt te grijpen. Fransen hebben straks ook een zogeheten gezondheidspas nodig als ze naar openbare gelegenheden gaan. Met zo'n 'pas sanitaire' kunnen ze laten zien dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.

CoronaCheck-app

Franse volwassenen hebben zo'n pas vanaf 21 juli nodig bij bijvoorbeeld grote evenementen, bioscopen en pretparken. In augustus komen ook horecazaken en winkelcentra op die lijst te staan. Nederlanders kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om in Frankrijk aan te tonen dat ze aan de regels voldoen.

Risicogebied

Ook andere landen besloten onlangs tot een strenger beleid voor Nederland. Dat kleurt sinds donderdag 15 juli weer helemaal rood op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM. In België wordt sinds zaterdag geëist dat reizigers vanuit Nederland een negatieve coronatest laten zien als ze niet volledig zijn gevaccineerd. Duitsland bestempelt Nederland vanaf zondag 18 juli weer als risicogebied.

Bron: ANP / ANWB

Eerder verschenen:

Ook interessant: