Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Mongolië

Mongolië is een van de leegste landen ter wereld. Een bestemming waar je 360 graden kan draaien, en niets anders ziet dan ongekende ruimte. In de Gobiwoestijn, in groene valleien en steppen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Mongolië.

Wat te doen in Mongolië?

Reis naar het gigantische Mongolië, een land dat ligt ingeklemd tussen de noordelijke provincies van China en het Russische Siberische landschap. Met een oppervlakte dat groter is dan Frankrijk, Spanje en Duitsland bij elkaar, met gemiddeld maar twee personen per vierkante kilometer. Mongolië is een geliefde tussenstop op de Trans Mongolië Express, één van de mooiste treinroutes ter wereld. Ook de Mongolen zelf zijn trots op de unieke schoonheid van hun land, van de uitgestrekte steppegebieden in het noorden tot de Gobiwoestijn in het zuiden. Waar het tussen de gerkampen lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Laat je inspireren door de mooiste bezienswaardigheden van Mongolië.

1. Ger-hoppen in Nationaal Park Gorkhi-Terelj

Op slechts 1,5 uur rijden van de hoofdstad Ulaanbaatar, wacht het Nationaal Park Gorkhi-Terelj. Een spectaculaire vallei bezaaid met dennenbomen, rotsformaties en begroeide hellingen die op sommige plekken tot wel 2664 meter hoog reiken. Het park is uitgestrekt en met 2924 vierkante kilometer ongeveer drie keer zo groot als de Veluwe. Een van de imposante rotsformaties in Nationaal Park Gorkhi-Terelj wordt gevormd door de beroemde schildpaddenrots ‘Melhi Had’, die zoals de naam al zegt bijzonder veel op een schildpad lijkt.

Verplaats jezelf in het nomadenleven en overnacht in Nationaal Park Gorkhi-Terelj in een traditioneel gerkamp. Een ger betekent huis in het Mongools en is gemaakt van hout, takken en vilt. Wees je ervan bewust dat door de populariteit van Nationaal Park Gorkhi-Terelj, lang niet alle gerkampen nog even authentiek zijn. De kampen zijn opgezet voor het toerisme, waardoor je vaak niet slaapt bij de nomadenfamilies zelf. Dit biedt echter wel een stukje meer comfort, en alsnog een echte ‘ger-ervaring’!

2. Tussen zingend zand in de Gobiwoestijn

Met een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante kilometer (31 keer zo groot als Nederland!) neemt de Gobiwoestijn bijna de gehele zuidelijke grens van Mongolië in beslag. De omstandigheden zijn extreem: van min 40 graden in de winter tot plus 40 graden in de zomer. Bezoek de Gobiwoestijn in de maanden juni of september, vlak voor of na de extreme hitte. Maak een tour door een woestijn waar zand ondergeschikt is aan de rest van de omgeving. Je treft er rotsachtig steppelandschap, oranje kleurende kliffen en zelfs een permanente ijskloof. Met kamelen, antilopes en woestijnberen als vaste bewoners.

Voor de echte woestijnervaring reis je af naar de zingende duinen van Khongoryn Els. Een ruim 100 kilometer lange strook met zandduinen tot zo’n 300 meter hoog. Wandel over het zand, dat bijna te perfect lijkt om aan te tasten met je schoenen. De wind brengt de duinen weer samen, terug in zachte glooiingen. Geniet van de tomeloze stilte die enkel onderbroken wordt door het ‘zingen’ van de wind en de langs elkaar wrijvende zandkorrels.

3. Waar moderne Mongolen en nomaden elkaar ontmoeten

Van de 3 miljoen inwoners die Mongolië telt, woont bijna de helft in de hoofdstad Ulaanbaatar. Voor velen het begin- en eindpunt van een rondreis en een belangrijk knooppunt op de Transmongolische spoorlijn. Ulaanbaatar maakt een inhaalslag, mede door (jonge) Mongolen die van het platteland naar de stad trekken. Hierdoor heeft de stad een actief uitgaansleven en vind je er gloednieuwe winkelcentra tussen de gerkampen en flatgebouwen in Sovjetstijl. Pak warme kleding in: Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde temperatuur van -1,3 graden.

Bezoek je Ulaanbaatar in de maand juli? Probeer dan kaartjes te bemachtigen voor het jaarlijkse Naadam-festival, de Olympische Spelen van Mongolië. Het festival draait om paardenraces, worstelen en boogschieten en wordt hierdoor ook wel de ‘drie mannelijke spelen’ genoemd. Het festival is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is van groot belang voor het behoud van de Mongoolse cultuur.

4. Van nomadisch bestaan tot Mongoolse wereldheerser

Ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Ulaanbaatar staat het imposante standbeeld van de wereldberoemde Dzjengis Khan (1162 - 1227). De man die opgroeide onder de naam Temüijn in een gertent op de steppe en geschiedenis schreef door Mongoolse stammen met elkaar te verenigen en daarmee één van de grootste rijken ter wereld te stichten. Dzjengis Khan stelde goede wetten op en verdeelde zijn rijkdom, wat hem populair maakte bij de lokale bevolking. Vandaag de dag hangt er nog steeds een mysterie om zijn persoon. Van de onbekende locatie van zijn graf tot de tellingen dat hij 16 miljoen afstammelingen zou hebben op de wereld.

Breng een bezoek aan het Dzjengis Khan standbeeldcomplex, waar deze 40 meter hoge reus van 250 ton staal een prominente plek heeft bemachtigd. Symbolisch kijkt hij uit in oostelijke richting, met trots over zijn geboortegrond. Klim via een trap naar het hoofd van het paard voor een 360 graden uitzicht op het uitgestrekte landschap. Met niets meer dan een paar grazende kamelen, gertenten en koeien die hun dagen ongestoord in het gebied slijten.

5. Khövsgöl Nuur National Park: blauwe parel van Mongolië

Bij een eerste aanblik op het Khövsgöl Nuur National Park, lijkt het of je in Noorwegen bent beland. In het noorden van Mongolië bevindt zich het grootste en diepste zoetwatermeer van het land, met een lengte van 136 kilometer en 260 meter diepte. Khövsgöl Nuur is felblauw en wordt gevoed door bijna honderd kleine stromen uit omliggende bergen. Naar schatting is het meer zo’n 2 tot 5 miljoen jaar geleden ontstaan, en daarmee een van de oudste meren ter wereld.

Het contrast met de Gobiwoestijn is groot, door de aanwezigheid van gletsjers, naaldbossen en de reflectie van de wolken op het spiegelende water. Uitvalsbasis voor een bezoek aan Khövsgöl Nuur National Park is het plaatsje Khatgal, gelegen aan de zuidelijke rand van het meer. Maak vanuit hier wandeltochten door het nationaal park of stap op een paard, het lokale vervoersmiddel van Mongolië. Lokale specialiteit: probeer eens een glaasje ‘airag’, licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk met een bruisende zurige smaak: je moet er maar zin in hebben. Gelukkig is er altijd nog wodka.

6. Trans Mongolië Express: fascinerende spoorlijn

Eens in je leven: een reis met de Trans Mongolië Express. Een treinreis van circa 8000 kilometer brengt je – zonder tussenstops – binnen 6 dagen van Moskou via Mongolië naar Beijing. Een reis dwars door zeven verschillende tijdzones, door taiga’s en steppen. Langs steden als Novosibirsk (het hart van Siberië), Irkutsk (langs het Baikalmeer) en Ulaanbaatar (Mongolië). Verwar de treinreis niet met de Trans Siberië Express, die tot het Baikalmeer dezelfde route volgt, maar vanaf daar verder Siberië in trekt. Naar steden als Khabarovsk en Vladivostok, in het zuidoosten van Rusland.

Terwijl je overnacht aan boord van de trein, trekt een diversiteit aan landschappen aan je voorbij. Al denderend door de woestijn en nationale parken. Langs bevroren meren met opkruiend ijs en uitgestrekte berkenbossen. De eindeloze lege vlaktes door je raam tonen eenzame ruiters, gerkampen en kuddes grazende jaks. Geen enkele treinreis is zo adembenemend als de Trans Mongolië Express.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.