Marokko

Een vakantie in Marokko is op veel verschillende manieren te beleven. Wil je lekker luieren aan het strand, dan zijn er in Agadir en andere badplaatsen aan de Atlantische kust veel mogelijkheden. Heb je juist interesse in historische steden, dan moet je in plaatsen als Fes, Meknès en Marrakech zijn. Zoek je liever de schitterende berglandschappen van de Hoge Atlas op of de Sahara met de oases en woestijnkastelen? Houd je meer van pittoreske stadjes? Dan is een bezoek aan Asilah of Chefchaouen iets voor jou. Maar je kunt het natuurlijk ook combineren in een onvergetelijke reis.

Attracties en evenementen

Marokkaans verkeersbureau: visitmorocco.com, Overzicht festivals: moroccofestivals.co.uk.

De soeks (markten) in de oude binnensteden van Marokko zijn een van de grootste attracties. Een aanrader is ook een bezoek aan een traditoneel badhuis of een luxueuze spa. Het Jemaa el-Fna plein in Marrakech is al honderden jaren een topattractie met muzikanten, slangenbezweerders en acrobaten. Verschillende parken en mooi aangelegde tuinen zijn ook een bezoek waard, zoals de Chellah, een mooie tuin in Rabat en het Parc de la Ligue Arabe in Casablanca. In de woestijn, bijvoorbeeld bij er-Rachidia, kun je ook tochten per kameel maken. Ook een leuke activiteit is het volgen van een kookcursus in Marokko.

Bezienswaardigheden

De oude medina's in de vier koningssteden van Marokko, Fes, Marrakech, Meknès en Rabat zijn bezienswaardigheden op zich. Verder zijn er verschillende interessante musea, moskeeën, medressen (islamitische scholen), koubba's of marabouts (graftombes) en prachtige, met mozaïeken en arabesken versierde paleizen. Bijzonder in de medina van Fes zijn ook de vele fonteinen en de leerlooijerijen. De best bewaarde Romeinse stad is Volubilis dicht bij Meknès. Asilah en Essaouira hebben sfeervolle medina's en staan bekend om de vele hedendaagse kunstgaleries. Safi heeft een indrukwekkend Portugees fort en Ouarzazate is de regio van de kashba's, de oude lemen woestijnforten.

Dorpen en steden

De zogenoemde koningssteden, Fes, Marrakech, Meknès en Rabat, hebben sfeervolle middeleeuwse medina's (oude binnensteden), mooie historische gebouwen, kleurrijke markten en pleinen. Rabat (ongeveer 650.000 inw.) is de hoofdstad van Marokko, maar Casablanca is de grootste stad met ruim drie miljoen inwoners. Casablanca, ad-Dar al-Bayda in het Arabisch, is ook het economische centrum en heeft een bruisend uitgaansleven. In enkele noordelijke steden zijn de Andalusische invloeden te zien in de wit en blauw geverfde huizen. Dorpen in de oasen en in de vruchtbare valleien hebben een geheel eigen sfeer met lemen woningen en palmbossen. In het Atlasgebergte zijn mooi gelegen dorpjes te vinden.

Eten en drinken

De grote restaurants, zeker als die aan internationale hotels verbonden zijn, zijn sterk beïnvloed door de Franse keuken. Het bekendste gerecht uit de lokale keuken is couscous (schapenvlees met gierst). Deze wordt door de Marokkanen met de handen gegeten. De westerling krijgt meestal wel bestek uitgereikt. Indien een gerecht in een puntvormige aardewerken pot wordt opgediend wordt het tajine genoemd.

Kamperen toeristisch

Er bestaan een stuk of negentig kampeerterreinen in Marokko. De meeste zijn gelegen in natuurgebieden buiten de stad, bij een strand, in de bergen, in de woestijn of een bosrijke omgeving. Sommige campings bieden bungalows en traditionele tenten te huur aan. Er zijn douches, elektriciteit en meestal een restaurant, een winkeltje en soms een zwembad. Populaire campings zijn onder andere te vinden in Ifrane, Essaouira and Agadir. Wildkamperen is toegestaan als de eigenaar van het terrein toestemming heeft gegeven.

Kunst en cultuur

Op de verovering van Marokko door de Arabieren in de 7e eeuw volgden wisselende islamitische dynastieën tot aan het eind van de 19e eeuw. Na het Franse protectoraat (vanaf 1912) werd Marokko in 1956 onafhankelijk. De koning is politiek en religieus staatshoofd en kan het parlement ontbinden. In 1996 leidde hij een liberaliseringsfase in.

Natuur

Een land met vele gezichten. Vlak bij Europa gelegen, maar toch een andere wereld. Waar in de steden de ommuurde kashba’s een mysterieuze sfeer ademen. Waar koperslagers en leerbewerkers op straat hun oude ambacht uitoefenen en een melange van geuren van kruiden en specerijen over de kleurrijke soeks hangt. Daarnaast heeft Marokko ook stranden en een rijke natuur. De toppen van het ruige Atlasgebergte zijn een groot deel van het jaar met sneeuw bedekt.

Uitgaan

Het nachtleven speelt zich vooral af in Casablanca, Agadir, Marrakech, Tanger en Rabat, in hotelbars en discotheken. Vaak moet er een hoog bedrag aan entree betaald worden en is er een dresscode. Restaurants en cafés in kleine plaatsen sluiten meestal vroeg. De bewoners van Casablanca gaan vooral in het weekend uit in Aïn-Diab, waar veel trendy restaurants en cafés zijn en Marokkaanse, Arabische en westerse muziek gedraaid wordt. Een cabaret oriental is een speciaal voor toeristen georganiseerde buikdansshow. In de bioscopen zijn met name films uit Hollywood, Bollywood en Egypte te zien.

Winkelen

Marokko staat bekend om de producten van leer. In de soeks (bazaars) of op de markten vind je echter vooral goederen van middelmatige kwaliteit. Er zijn weinig winkels waar producten van ontwerpers worden verkocht. Typische souvenirs zijn producten van leer, zeep en cosmetica van Arganolie, tapijten, zilveren sieraden, keramiek, kruiden, lampen en slippers, Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. De verkopers op de markt hebben een speciale techniek om je zaken te laten kopen tegen absurd hoge prijzen. Toon weinig interesse en ding fors af.

Wintersport

Marokko is misschien niet de meest voor de hand liggende skibestemming, maar toch zijn er tussen eind december en februari verschillende mogelijkheden. Er kan ook uitrusting gehuurd worden. De faciliteiten zijn echter vaak wat eenvoudiger dan in de Europese wintersportplaatsen. In de vallei van Aït Bougomez kunnen skitochten gemaakt worden (ski randonné). Oukaïmeden op 70 km ten zuiden van Marrakech is een geliefd skioord. Een andere wintersportplaats is Michlifen vlak bij Ifrane. In de Midden-Atlas ligt echter niet elke winter genoeg sneeuw.

Zon, water en strand

Marokko is gezegend met een gunstig klimaat en een lange kustlijn. De bekendste badplaats is Agadir. Nieuwe toeristische plaatsen aan zee zijn Lixus, Mazagan en Plage Blanche. Hier is een rijk aanbod aan activiteiten en recreatiemogelijkheden. Aan de Middellandse kust zijn vooral beschutte baaien en kliffen; de Atlantische kust is gevarieerd met rotsen in het noorden en vooral in het zuiden brede zandstranden. Het water van de Atlantische Oceaan is kouder dan dat van de Middellandse Zee. Aan de Atlantische Oceaan staat vaak een harde wind en bij sommige stranden zijn gevaarlijke golfstromen. Informeer in Marokko van te voren als je wilt zwemmen.

Vakanties naar Marokko van onze reisdochter

Onze reisdochter FOX verre reizen biedt ook vakanties aan naar Marokko. Bekijk nu het reisaanbod!

FOX verre reizen

  • Een groot vakantieaanbod Marokko
  • Kwaliteit en betrouwbaarheid van de ANWB
  • Veel gegarandeerde vertrekdata

Vakantie Marokko

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Marokko? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Marokko