Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Madagaskar

Madagaskar, ook wel bekend als ‘het Rode Eiland’, heeft zijn bijnaam te danken aan het roodgekleurde zand en is maar liefst veertien keer zo groot als Nederland. Het land van ongerepte regenwouden met plant- en diersoorten die alleen op Madagaskar te vinden zijn. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Madagaskar.

Wat te doen op Madagaskar?

Ontdek wat Madagaskar zo uniek maakt en bezoek een van de 21 indrukwekkende nationale parken. Sta oog in oog met de grootste lemuur (halfaap) ter wereld, wordt omringd door de immense baobab-bomen en leer over de interessante dodencultuur van de bara-stammen. Koop verse groenten en fruit op een van de markten in de hoofdstad Antananarivo of relax op een van de geelgouden stranden. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Madagaskar.

1. Exotische wildernis in het Ranomafana Nationaal Park

In het hooggebergte van Madagaskar ligt een dichtbegroeid regenwoud met plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het Ranomafana Nationaal Park is het thuis van twaalf verschillende en zeldzame soorten lemuren, ook wel maki’s genoemd. Te herkennen aan de grote zwarte ogen en wollige vacht.

Terwijl je met een gids door het regenwoud loopt ga je op zoek naar de maki’s. Door de takken van het dichtbegroeide woud zie je een ringstaartmaki, die bijna net zo groot is als een kat, op twee pootjes voorbij springen. Als je door de bomen omhoog kijkt zie je de felgroene Madagaskar-daggekko op zijn gemak tegen een boomstronk aanplakken. Deze gekko, met minuscule gespleten haartjes onder zijn poten, plakt overal tegenaan. De Madagaskar-daggekko is vooral overdag actief, dus des te meer kans om een van deze kleurrijke beestjes te spotten tijdens je wandeling.

2. Dé trekpleister van Madagaskar: Baobab Allée

Baobab Allée, het roodgekleurde zandpad dat geflankeerd wordt door majestueuze baobab-bomen van maar liefst 25 meter hoog en 34 meter breed. Bijzondere bomen die wel ondersteboven lijken te groeien, door de kale stammen met aan top takken die op wortels lijken. Volgens een legende hebben goden de bomen op aarde teruggegooid, maar kwamen ze verkeerd terecht, waardoor de wortels in de lucht steken en de bovenkant van de boom juist in de grond zit.

Bezoek ook Baobab Amoureux op 7 kilometer afstand van Baobab Allée. Dit zijn twee baobab-bomen die elkaar lijken te omhelzen. Een andere legende gaat dat de twee omhelzende baobab-bomen zijn gecreëerd door God, als een teken van liefde. Twee geliefden uit omliggende dorpen, mochten niet met elkaar trouwen en vroegen uit wanhoop God om hulp. Als antwoord waren daar de voor altijd in elkaar verstrengelde baobab-bomen, als teken van hun eeuwige leven.

3. Honderden pirogues in Ifaty

Vanaf de Tuleor in het zuidwesten van Madagaskar, rijd je in 2 uur naar een ongerept vissersdorpje. Naast enkele duikscholen en strandhutjes langs de kust, vind je in Ifaty alleen parelwitte stranden en lokale vissers. De weg ernaartoe is een waar avontuur bestaande uit onverharde kronkelweggetjes, die je door het slechte wegdek alleen kan berijden met een 4WD.

Net voor zonsopgang zie je vissers in honderden pirogues met volle kracht tegen de golven in peddelen. Deze soort kano’s gemaakt uit holle boomstammen, worden door de vissers zelf gemaakt. Bij terugkomst is het een drukte van jewelste. Met man en macht zie je de vissers de netten vol vis uit de zee trekken. Na het sorteren zie je hoe de vangst, zoals tonijn en sardines meteen vanaf de pirogues tussen de inwoners wordt verhandeld. Geniet zelf ook van de lokale visgerechten in een van de restaurantjes aan het strand, zoals witvis in een citroensausje.

4. Terug in de tijd in Rova van Antananarivo

Antananarivo of Tana zoals de meeste inwoners de stad noemen is de hoofdstad van Madagaskar. Hier staat een van de meest opvallende bezienswaardigheden: de Rova van Antananarivo. Een paleiscomplex uit de 17e eeuw, dat een stuk historie van de Franse kolonisatie weergeeft. Het paleis verspreidt zich over de twaalf heuvels waarop de stad is gebouwd en diende als residentie voor het Koninkrijk van Imerina. Bij het paleiscomplex sta je 1456 meter boven de stad en heb je uitzicht over het hartvormige meer Lac Anosy en de omliggende rijstvelden.

Ontdek het stadsleven van Antananarivo en slenter door gezellige wijken met smalle straatjes en lokale markten. De markt Petite Vitesse, is de plek waar de bevolking dagelijks hun vers fruit, vis en vlees koopt. Verse bloemen koop je op de bloemenmarkt vlakbij het Lac Anosy-meer, waar de geur van verse orchideeën je tegemoet komt.

5. Grootste lemuur ter wereld: Andasibe-Mantadia en Perinet

In het oosten van Madagaskar grenzen twee nationale parken aan elkaar, het Andasibe-Mantadia en Perinet. Perfect voor een nachtwandeling, waar je met een gids op zoek gaat naar de nachtdieren van het regenwoud. Terwijl je door het duister loopt, hoor je de geluiden van ontwakende dieren. Als je door de bomen kijkt, zie je de glinsterende ogen van de aye-aye maki reflecteren in het licht van je zaklamp. Een opvallende verschijning met zijn enorme oren, feloranje ogen en lange voortanden die zijn hele leven blijven groeien.

Ga op zoek naar de grootste lemuur ter wereld, te herkennen aan zijn vacht die lijkt op die van een panda. Maar echt op zoek hoef je niet, het enige wat je moet doen is luisteren. Het brandweerachtige geluid van de indri is namelijk op 2 kilometer afstand nog te horen. De indri gebruikt dit geluid om andere lemuren af te schrikken en uit zijn territorium te jagen.

6. Het parfumeiland van Afrika: Nosy Be

Op Nosy Be, het parfumeiland van Afrika, komt de zoete jasmijngeur van de ylangylang-boom je tegemoet. De olie uit de bloemen van de ylangylang-boom wordt gebruikt voor het maken van parfum. Elke ochtend worden de rijpe bloemen geplukt, om te voorkomen dat er later op de dag te veel olie verdampt door de felle zon. De geur wordt daarna uit de bloemen gehaald door middel van stoomdestillatie. Gelukkig groeien de gele bloemen wekelijks weer aan waardoor de schoonheid van de bomen intact blijft.

Vanaf begin juli tot eind september migreren er honderden bultrugwalvissen van het koude Antarctica naar het warme Madagaskar. Ga met een lokale gids op walvissafari en met een beetje geluk zie je dit reusachtige dier niet alleen boven de oppervlakte komen om adem te halen, maar ook sierlijk uit het water springen. Luister wel goed naar de regels van de gids en bewonder ze op gepaste afstand om het proces niet te verstoren.

Bekijk ook: de mooiste stranden ter wereld

Bekijk ze hier 

7. Isalo Nationaal Park: rustplaatsen van de overledenen

Begrafenissen zijn vaak droevige gebeurtenissen, maar voor de Bara-stammen in het Isalo Nationaal Park is dit het tegenovergestelde. Een keer in de zeven jaar, vindt hier het Famadihana festival ‘het omdraaien van de botten’ plaats. Waar voor buitenstaanders een festival om de doden te eren wat luguber en gek klinkt, is het bij de Bara juist een teken van respect.

In de Bara cultuur worden de lichamen eerst begraven in een tijdelijk graf. Tijdens Famadihana worden de overblijfselen uit het graf gehaald en naar het dorp gebracht. Hier vindt een groots feest plaats, waar de overledenen worden geëerd. Als het feest is afgelopen, worden de doden omwikkeld met een doek en teruggebracht naar de graftombe. Klaar voor hun eeuwige rust en herenigd met hun voorouders. Wil je dit ritueel met eigen ogen zien? Dan is het raadzaam om een gids in armen te nemen die de tradities en de cultuur begrijpt en respecteert.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.