Reisdocumenten Kenia

Heb je een visum nodig voor Kenia? En hoe lang moet je paspoort nog geldig zijn?

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Kenia.
  • Het paspoort moet één lege pagina bevatten.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Een visum met één inreis is elektronisch aan te vragen via evisa.go.ke.
  • Het toeristenvisum met één inreis is 3 maanden geldig voor een verblijf van 90 dagen en kost circa USD 50. Betalen kan alleen met een visa- of mastercard, hiervoor mag andermans kaart gebruikt worden.
  • Verlenging van verblijf, tot maximaal 6 maanden, kan geschieden bij de Immigratiedienst ter plaatse.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Oost-Afrika-toeristenvisum

  • Met dit visum kan rondgereisd worden tussen Kenia, Oeganda en Rwanda. De reis moet starten in het land van uitgifte van het visum.
  • Het visum is aan te vragen bij de ambassade van Kenia in Den Haag.
  • Het visum kost circa € 80 en is 90 dagen geldig vanaf de uitgifte voor een verblijfsduur van maximaal 90 dagen voor meerdere inreizen. De 90 dagen verblijf gaan in vanaf het moment van binnenkomst.
  • Het is verboden werk te zoeken, in welke vorm dan ook, anders vervalt het visum.
  • De vereisten voor dit visum zijn gelijk aan de vereisten voor een toeristenvisum.
  • Het Oost-Afrika-toeristenvisum kan niet verlengd worden. Het verblijf in het laatste land voor het einde van het visum kan wel verlengd worden, echter vervallen dan de mogelijkheden van het Oost-Afrika-toeristenvisum.
  • Aangeraden wordt geen reis te boeken voordat het visum is toegekend.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Kenia: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Kenia:
    • Een retour- of doorreisticket.
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2019. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Keniase ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Kenia. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

  • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Kenia met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Kenia

Adressen en telefoonnummers
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Vervoer