Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

7 tips voor Tokyo

Ga midden in de nacht videogamen en bestel een pizza met karamel en pepers. En wat doet dat bronzen hondje bij het treinstation? Iris Hannema neemt ons mee naar excentriek Tokyo.

Wat te doen in Tokyo?

1. Manga

Iedereen leest ze, op elke straathoek in Tokyo kun je ze kopen: manga’s ofwel Japanse stripboekjes. De tekenaars zijn in Japan net zo beroemd als de sumoworstelaars, die een ware rockster-status hebben. Talloze cafés in Tokyo zijn volledig ingericht in deze populaire striptekeningenstijl maar lijken ook verder in niets op cafés zoals wij die kennen. Er wordt geen alcohol geschonken, maar je kunt er vierentwintig uur per dag mangastrips lezen en videogamen (oordopjes mee!). In de bibliotheek van Café Manga Hiroba in de uitgaanswijk Rappongi staan maar liefst 35.000 stripboeken op de plank. 

2. Mindmap

Op mijn eerste dagen in Tokyo stapten we lukraak in metro’s. Een ramp, alles in het Japans, hopende dat we de goede kant op zou rijden. Vaak was dat niet het geval, maar al doende leert men. Steek te allen tijde een metrokaart in het Engels bij je en wil je de weg weten, vraag het dan aan pubermeisjes. Zij durven hun Engels meestal wel op een buitenlander uit te proberen. Na middernacht rijdt de metro niet meer en omdat Tokyo zo ongelooflijk groot is en de taxi’s stinkend duur, ben je daar helemaal niet blij mee.

3. Zzz in zeecontainers

Een fenomeen zijn de love hotels, waar je zonder reservering een paar uur kunt verblijven, maar ook als toerist relatief goedkoop kunt overnachten. Op de ‘Lovehotel Hill’ in de wijk Shibuya kun je ook nog een logeersfeer kiezen, van oosterse tempel, spaghettiwestern tot alles knalroze of een Frans landhuis. Wij logeren liever in de futuristische Nakagin Capsule Tower, een gebouw dat lijkt op kleine gestapelde zeecontainers. Iedere kamer heeft een douche, toilet en wastafel in vliegtuigstijl (klein!) en vanuit je bed kijk je door een rond scheepskajuitraampje uit over de stad. 91 euro per nacht bij airbnb.

4. Woef!

Bij het spectaculair drukke treinstation Shibuya, een must see op zich, staat een bronzen beeld van de hond Hachiko. Iedere dag liep de kleine hond Hachiko (1923-1935) op dezelfde tijd naar het metrostation om zijn baasje van de trein te halen. Toen deze overleed, bleef de hond negen jaar lang, dag in dag uit, naar het station lopen, tot hij stierf. Je kunt op bezoek bij de opgezette Hachiko in het National Museum of Nature and Science.

5. 1q84

De extravagante Japanse metropool is precies zoals we ons die had voorgesteld met dank aan een van onze favoriete schrijvers, Haruki Murakami. Op papier nam hij ons jaren geleden al mee naar een onnavolgbaar, mysterieus, hypermodern en ondoorgrondelijk Tokyo. Dus hadden we het gevoel dat we de meisjesachtige jongens, de winkels met neonreclames), de brandschone stoepen en haastige meisjes met hun gepolijste gezichten al kenden. Ons favoriete boek is Murakami’s fabelachtige trilogie 1q84, een leesmoetje vóór vertrek.

6. Hai hap hap

Qua eten is in Tokyo niets wat het lijkt: ogenschijnlijke chocoladecake in de winkel blijkt van uien gemaakt, ijs op gorgonzolabasis en op je pizza zit geen chorizo maar karamel en hete pepers. Snackbarautomaten verkopen noedels en noedelsoep: je kiest op de machine een gerecht, drukt op de bijbehorende knop, gooit geld in de gleuf en een minuut later overhandigt de kok je eigenhandig je bestelling. Wel met stokjes eten hè (of neem een spork mee, ene kant een vork, andere kant een lepel).

7. Stadstempel

In de volle metrotreinwagon richting de wijk Asakusa is het muisstil. We horen nauwelijks enig menselijk geluid, op het getik van de duimen op de smartphones en het gesnurk van overwerkte zakenmannen na. Weer boven de grond sta ik pal voor Senso-ji, de oudste boeddhistische tempel van Japan uit het jaar 645. In het derde weekend van mei wordt er ter ere van de drie oprichters het Sanja festival gehouden, waar jaarlijks bijna twee miljoen(!) mensen op afkomen.

Misschien vind je dit ook handig om te weten:

Reisvoorbereiding Japan
De mooiste bezienswaardigheden van Japan

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.