De 10 mooiste cruisebestemmingen in Europa
Voor een onvergetelijke cruise hoef je niet ver te reizen. Deze Europese cruisevakanties hebben alles: adembenemende landschappen, veel zonuren of juist ijzige kou, goed eten en bijzondere architectuur. Van Andalusië en de Almafikust, tot aan de Noordkaap en IJsland: wij selecteerden de 10 mooiste cruises.
1. De Noorse fjorden: de mooiste zeereis op aarde
De vaarroute langs de Noorse westkust wordt ‘de mooiste zeereis op aarde’ genoemd. Al in 1893 pruttelde de vloot van de roemruchte rederij Hurtigruten op en neer om pakketjes af te leveren. Tegenwoordig vervoeren de historische postschepen vooral vakantiegangers door het adembenemende landschap. De klassieke route voert vanuit het kleurrijke Bergen naar Kirkenes – boven de poolcirkel – en weer terug. In 13 dagen en 2500 zeemijlen doe je maar liefst 67 havens aan. Je kunt ook alleen een deel van de route meevaren. En omdat sommige rederijen tegenwoordig gewoon vanuit Amsterdam en Rotterdam vertrekken, hoef je niet eerst in het vliegtuig te stappen.
Geliefde tussenstops zijn het knusse poolstadje Tromsø, waar je ’s winters een goede kans hebt om het noorderlicht te zien, en Alesund met haar jugendstil-architectuur. Maar de ware ster van de show blijven de magistrale fjorden met hun besneeuwde bergtoppen en fonkelmooie watervallen.
2. Tapaseters, zonaanbidders en kunstliefhebbers in Andalusië
Castagnetten! Tapas! Sherry! Als één streek in Spanje synoniem is geworden voor het goede leven, dan is het de zuidelijke provincie Andalusië wel. De hele regio barst van de bars waar je tot diep in de nacht kunt smullen van patatas bravas, gemarineerde knoflookolijven en broeierige flamencovoorstellingen. Voor een cruise langs de Zuid-Spaanse kust leggen de meeste rederijen de start- en finishlijn in Málaga. dat vanwege het immer bruisende uitgaansleven ook wel te boek staat als ‘Barcelona van het zuiden’ . Als geboortestad van Pablo Picasso – inclusief bijbehorend museum – is het echter ook voor kunstliefhebbers een absolute aanrader.
Andere onvergetelijke trekpleisters langs de Costa del Sol zijn de zongebleekte boulevard van Nerja, de Moorse pracht van het Alhambra bij Granada en het Britse buitenbeentje Gibraltar. En de driehonderd zondagen per jaar natuurlijk.
3. Cruise (op je wandelschoenen) naar bloemeneiland Madeira
Mochten ze in Portugal al verlegen zitten om zonuren, dan heeft het land altijd Madeira nog. Op 850 kilometer van de Portugese zuidkust schommelt de temperatuur van dit eiland vrijwel het hele jaar rond de 20 graden. Als cruisebestemming wordt Madeira vaak gecombineerd met de Canarische Eilanden; prima samen te voegen in een vakantie van een week. Maar het Portugese paradijs staat ook in zijn uppie makkelijk z’n mannetje. Vanwege de prachtige, steile rotskust (lees: de afwezigheid van zandstranden) kent Madeira geen massale toestroom van badgasten.
De actieve cruisetoerist op wandelschoenen wordt echter des te meer beloond met een fenomenaal landschap. Madeira heet niet voor niets ‘het bloemeneiland’. Rond de imposante Pico Ruivo – en langs de talloze irrigatiekanalen – wemelt het van de kakelbonte en heerlijk geurende flora. Na de wandeling is het bovendien prima uitpuffen met de lokale Madeirawijn.
4. Het échte Italië van havenstad Napels
Op cruises langs de mediterrane kust – of alleen de Italiaanse laars – is een uitgebreide stop in Napels voor veel rederijen vaste prik. Logisch: in de derde stad van het land ervaar je nog la dolce vita die veel mensen enkel kennen uit reclames voor olijfolie en pastasauzen. Nee, opgepoetst kun je Napels niet noemen. Maar het authentieke rouwrandje van de stad is juist de charme van deze historische havenstad. Vooral in de volkswijk Quartieri Spagnoli kun je kuieren door een doolhof aan slingerstegen, met boven je hoofd een wirwar aan waslijnen. Vulkaan de Vesuvius steekt immer zijn heetgebakerde hoofd boven de horizon uit.
Waar deze brompot toe in staat is, zie je even buiten Napels in Pompeï, de Romeinse stad die in het jaar 79 onder de lava werd bedolven. Ook voor een verdere verkenning van de wonderschone Almafikust is Napels een fijne uitvalsbasis.
5. De Adriatische kust: de magie van Dubrovnik en Split
Een reis naar Dubrovnik en Split staat sinds de populaire fantasyserie Game of Thrones bij veel reizigers op de bucketlist. Tal van scenes zijn opgenomen in en rond deze Kroatische kuststeden. Maar ook als je nog geen draak van een ‘white walker’ kunt onderscheiden, is het geweldig cruisen langs de Adriatische kust. Beide steden staan bol van het culturele erfgoed. In Split betovert bijvoorbeeld het kolossale en rijkelijk versierde paleis van Diocletianus, een sterk staaltje Romeinse bouwkunst. In Dubrovnik is het volledige ommuurde stadshart uit de middeleeuwen één groot openluchtmuseum. Een cruisevakantie is een prima manier om beide steden met elkaar te combineren. Wanneer je niet aan wal cultuur opsnuift, heb je vanaf het dek een vijfsterrenuitzicht op het fonkelschone water van de Adriatische Zee, omlijst door grillige bergpartijen.
6. Het arctische droomdecor van IJsland en Spitsbergen
Verwacht geen lange rits culturele hoogtepunten op je cruise naar IJsland en Spitsbergen. Buiten het bescheiden centrum van Longyearbyen – met amper tweeduizend inwoners de meeste noordelijke ‘stad’ op aarde – en de IJslandse hoofdstad Reykjavik, moet je in het arctische landschap goed zoeken naar enige vorm van bebouwing. En dat is precies de bedoeling op een cruise naar het hoge noorden. Dit is een streek waar de natuur het nog voor het zeggen heeft en de stilte haast oorverdovend is.
In de IJslandse kustwateren kun je vanuit je eigen kajuit bultruggen spotten en vaar je langs torenhoge brokkelkliffen die bespikkeld zijn met papegaaiduikers. Meer landinwaarts wachten bekende natuurwonderen zoals de Blue Lagoon en de Skógafoss waterval. Op Spitsbergen heb je zelfs een uitstekende kans om tussen de tandpastablauwe ijsbergen walrussen, ringelrobben en ijsberen te zien. Vertrek is vanuit Amsterdam, dus de cruisepret begint meteen.
7. De Donau: in elke stad een andere schat
Een riviercruise over de Donau is als een greatest hits-cd op shuffle. Je hebt de ene prachtstad nog nauwelijks gedag gezwaaid of de volgende topper doemt alweer op voor de boeg. De langste rivier binnen de Europese Unie rijgt een mooie rits steden aan elkaar. ‘Usual suspects’ als Boedapest, Bratislava en Wenen nemen de meeste rederijen sowieso in hun schema op.
Maar daarbuiten heb je keus uit tientallen vaarroutes en tussenstops. Het Beierse Passau is met zijn barokke kathedraal en middeleeuwse burchten bijvoorbeeld een gewilde startplaats. Maar ook het slot van het Duitse Linz, de abdij van de Oostenrijkse stad Melk en de trappistenkloosters – en -bieren! – van Engelhartszell staan garant voor fijne uitstapjes aan wal. In een cruise van acht dagen kunnen de meeste rederijen gemakkelijk zes of zeven steden kwijt.
8. Varen langs historische havensteden van de Oostzee
Tussen de oostkust van Denemarken en het meest zuidelijke puntje van Zweden weet de Atlantische Oceaan zich nog net door een kiertje te wurmen. Het water dat oostelijker dan dit punt ook tegen de kust van Duitsland, Polen, Finland en de Baltische Staten kabbelt, wordt de Oostzee genoemd. Op de vaarroutes van deze randzee is het al eeuwenlang een drukte van jewelste. Ooit lieten vijandige Vikingen en handige handelslieden zich hier door de wind heen en weer blazen. Tegenwoordig zijn historische havensteden zoals Kopenhagen, Helsinki en Stockholm ook met een cruiseschip prima te enteren.
Minder platgelopen, maar des te leuker, is de Estlandse hoofdstad Tallinn. Wandelend over de kinderkopjes van het sfeervolle centrum voel je de middeleeuwse sfeer. Maar achter alle historische pracht en praal gaat ook een eigentijdse stad schuil, met bijvoorbeeld het hypermoderne KUMU Art Museum.
9. De ijskoude schoonheid van de Noordkaap
Officieel is de Noordkaap niet het meest noordelijke puntje van het Europese continent, zoals wel vaak wordt beweerd. Deze klif op het Noorse eilandje Magerøya – via een tunnel verbonden met het vasteland – wordt even verderop nog net voorbijgestreefd door een kale landtong. Maar wie maalt erom tijdens een onvergetelijke cruisevakantie richting het Hoge Noorden? Vanuit Amsterdam of Rotterdam vaar je in twee weken heen en weer naar de Noordkaap.
Onderweg word je op dek getrakteerd op een steeds koudere bries, maar ook op een landschap waar zelfs het grootste ijskonijn warm van wordt. Fotogenieke fjorden worden afgewisseld door Noorse plaatsen als Flåm, Trondheim en Stavanger. Eenmaal op ‘De Kaap’ ben je nog slechts 2.080 kilometer van de Noordpool verwijderd. Natuurlijk kun je er op de kiek met het beroemde monument. Ook een bezoek aan de kolonie papegaaiduikers van Gjesvaerstappan is een aanrader.
10. Cork: smullen in de meest Ierse stad van Ierland
Qua naamsbekendheid is Cork niet opgewassen tegen Dublin. Maar als het aankomt op een gemoedelijke sfeer en een flinke lik couleur locale maakt de tweede stad van Ierland gehakt van zijn bekende broer. Cork wordt alom gezien als de meest Ierse stad van Ierland.
Dat betekent niet dat men daar aan de zuidkust verlegen zit om trekpleisters. Integendeel. De neogotische Saint Fin Barre’s Cathedral kan wedijveren met de mooiste kerken van het land. De City Gaol, een voormalige gevangenis, is ook zeker een bezoek waard. En in de overdekte English Market kunnen smulpapen al sinds 1788 hun hart ophalen – en hun buik voleten – aan schier eindeloze rijen kazen, worsten en taartjes. Een cruise is een goede manier om niet alleen de havenstad zelf te ontdekken, maar ook het achterland waar al deze ambachtelijke streekproducten vandaan komen.