Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

9 onvergetelijke treinreizen

Rail je mee?

Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Negen treinreizen om van te dromen. Rail away!

1. Spektakel in de Zwitserse Alpen: Bernina Express

De aanleg van de spoorlijnen door het Zwitserse en Noord-Italiaanse landschap was geen eenvoudige zaak. De noordzuidverbinding tussen Chur en Tirano vergde 196 bruggen en 55 tunnels. Tot de absolute hoogtepunten behoort het Landwasserviaduct (zie afbeelding). Als de trein dit passeert, komt hij uit een kaarsrechte, steile rotswand, rijdt dan in een bocht over het 136 meter lange en 65 meter hoge viaduct en verdwijnt vervolgens weer in een tweehonderd meter lange tunnel.

Ook spectaculair: bij Brusio is een schitterend keerviaduct gemetseld, waardoor het lijkt alsof de trein onder zichzelf doorrijdt. Tip: de treintrajecten Glacier Express en de Golden Line zijn ook zeer de moeite waard.

2. Afdalen naar de Fjorden: Flåmsbana

Omdat de trein 866 meter moet dalen, trapt de machinist vrijwel de hele tijd op de rem. Dat levert een gepiep van jewelste op, maar wie naar buiten kijkt maalt daar niet om. De Flåmsbana voert van het in de bergen gelegen Myrdal, via een ruig en afwisselend landschap van rotsen, riviertjes, bossen en watervallen, naar het Aurlandsfjord, een uitloper van het grootste fjord ter wereld, het Sognefjord. De rit duurt een uur.

3. Kleurenpracht: Cuzco-Machu Picchu

Een lappendeken van gele en groene velden, knalblauwe luchten, al even blauwe meertjes, groene eucalyptusbomen en de altijd in de verte machtige bruine flanken van de wit getopte Andesbergen. De felgekleurde poncho’s van de Peruaanse plattelanders completeren het palet. De drie uur durende treinreis van het sfeervolle koloniale Cuzco naar de legendarische, oude Incastad Machu Picchu in Peru is een fantastisch feest van kleuren.

4. Romantisch langs de Rijn: Mainz-Keulen

Op het treintraject tussen Rüdesheim en Koblenz zijn meer dan dertig kastelen te vinden. Om die reden noemen de Duitsers dit deel de ‘Romantische Rijn’. De Linke Rheinstrecke (die langs de westelijke oever loopt) is het meest pittoresk. Het traject tussen Mainz naar Keulen is 185 km lang. De treinen doen, afhankelijk van het aantal tussenstops (van ruim tien tot wel veertig), 2,5 tot 3,5 uur over de afstand. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

5. Beren op het spoor: Rocky Mountaineer

De luxe Rocky Mountaineer in Canada voert door een van de spectaculairste berglandschappen ter wereld: machtige, deels besneeuwde bergen, geheimzinnige naaldwouden en indrukwekkende wolkenluchten die regelmatig worden gespiegeld door uitgestrekte meren. Met een beetje geluk zie je vanachter je panoramaraam beren lopen. Halverwege, in de plaats Kamloops, wordt er overnacht in een luxe hotel.

6. Harry Potter-decor: North Yorkshire Moors railway

Nergens zijn museumtreinen zo populair als in Groot-Brittannië, de bakermat van het spoor. De populairste is de North Yorkshire Moors Railway. Een van de stations, Goathland, figureerde als Zweinsveld in de Harry Potter-films. Na Goathland gaat het langzaam heuvelafwaarts, richting het historische kuststadje Whitby, waar de geest van graaf Dracula de reiziger opwacht. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

Bekijk ook: stedentrips met de trein

Bekijk ze allemaal: van London tot Milaan 

7. Bella Toscana: Florence-Pisa

Vergeet de rechtstreekse intercity, kies voor de trein tussen deze twee beroemde Italiaanse renaissancesteden en stap onderweg uit in Viareggio, Lucca of Pistoia. Geniet van het gekwetter van je Italiaanse medepassagies en van het beroemde landschap: lieflijk glooiend, begroeid met olijfbomen, cipressen en wijngaarden. Vertraging? In Nederland een bron van ergernis, hier een bonus op je reis. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

8. Sprookjesachtig: Lissabon-Sintra

Bestaat er een station met een mooiere gevel? Vooral de twee hoefijzervormige entreeportalen in neo-manuelstijl zijn uniek (en dat heeft niets met Fawlty Towers te maken). Van het Rossio-station in Lissabon vertrekt de trein naar Sintra, 30 kilometer verderop. Sintra is een historisch kuststadje, op een heuvel, ideaal voor een dagtrip. Met een kasteel, een paleis en andere sprookjesachtige bouwwerken staat het sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst. Tip: deze treinreis is gezien de lengte van de reis (1-3 uur), kind-/gezinsvriendelijk.

9. Dwars door de woestijn: The Ghan

Dwars door het hete en vuurrode hart van Australië voert The Ghan: van Adelaide aan de zuidkust tot Darwin in het tropische noorden. Of andersom natuurlijk. Onderweg staan o.a. Nitmiluk Gorge (zeg maar de Grand Canyon van Down Under) en Uluru (Ayers Rock) op het programma.

Meer inspiratie voor een onvergetelijke reis

De 8 wereldwonderen die je écht wilt zien 
Van het witmarmeren liefdesmonument Taj Mahal in India tot het Colosseum in Rome waar destijds 50.000 toeschouwers vol spanning naar gladiatorengevechten keken.
22 unieke Unesco Werelderfgoedlocaties 
Van de mysterieuze stenen cirkel Stonehenge in Engeland tot de indrukwekkende rotskerken van Lalibela in de hooglanden van Ethiopië.
Alleen op vakantie: dit zijn 10 topbestemmingen 
Wil je alleen op reis? Op deze bestemmingen in en buiten Europa heb je niemand nodig. Bepaal je eigen tempo en trek lekker je eigen plan.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.