Guatemala

Geïnteresseerd in de Mayacultuur? Natuurschoon? Schilderachtige oude stadjes? Dan is een bezoek aan Guatemala absoluut de moeite waard. Oude tempels dienen als stille getuigen van Guatemala's geschiedenis als centrum van de Maya-beschaving. Een boottochtje over het Lago de Atitlán brengt je langs bossen, bergen en dorpen, waar je nog de cultuur van de indianen vindt. Breng een bezoek aan het pittoreske Antigua, in de schaduw van drie vulkanen. Of bekijk het dagelijkse leven van de Guatemalteken op de wekelijkse grote markt in Chichicastenango!

Eten en drinken

De traditionele keuken lijkt veel op de Mexicaanse: de hete gerechten bevatten veel kip en geroosterd vlees, tortilla's of rijst, taco's en natuurlijk maïs en bonen. Ze worden in behoorlijk grote porties geserveerd. In een comedor kun je goedkoop eten. Je hebt slecht keuze uit twee of drie gerechten. Een eetzaak die zich restaurant noemt, heeft meestal een wat uitgebreidere menukaart en wat hogere prijzen. Guatemala telt relatief veel Chinese restaurants.

Kunst en cultuur

Het centrum van de oude Maya-cultuur werd in 1524 door de Spanjaarden veroverd en bleef tot de onafhankelijkheid in 1821 een Spaanse kolonie. Het land is sindsdien door wisselende dictaturen geregeerd. Sinds 1986 wordt de regering democratisch gekozen, maar pas in 1997 werd met een vredesakkoord een eind gemaakt aan de guerrilla van de URNG.

Natuur

Guatemala mag dan bescheiden zijn van afmetingen, het biedt wel een rijk palet van de Latijns-Amerikaanse natuur én cultuur. In steden vormen oude in Spaans koloniale stijl opgetrokken gebouwen het decor van een kleurrijk straatleven. Maar het land dat nu Guatemala heet, was voor de komst van de Spanjaarden meer dan duizend jaar lang het centrum van het Mayarijk, en dat heeft zijn sporen nagelaten in de vorm van antieke tempels en heiligdommen. Terwijl tropisch regenwoud het laaggelegen hete noordoosten van het land bedekt, torenen boven de hoogvlaktes in het westen vulkanen uit die zich weliswaar de afgelopen tijd min of meer slapend hebben gehouden maar elk moment weer tot uitbarsting kunnen komen.

Winkelen

In Guatemala Stad zijn veel moderne winkelcentra. In Zone 10 vind je de kwaliteitszaken met luxeproducten. In Zone 1 worden de typische lokale producten verkocht door de inheemse bevolking. Op de markten wordt vooral lokaal handwerk verkocht. Op de Central Market en de Craft Market in de hoofdstad worden zowel traditionele als moderne producten verhandeld. De markt op donderdag en zondag in Chichisastenango is een grote toeristentrekpleister waar ook veel internationale handelaren op af komen. De Maya-markten in de bergdorpen zijn zeker een bezoek waard vanwege de ruime keuze aan kwaliteitstextiel en handwerk. Textiel uit Guatemala is van een uitstekende kwaliteit. De geweven stoffen zijn verkrijgbaar in honderden verschillende kleurenschema's en stijlen. Typische souvenirs zijn kleurrijk textiel, handwerk, beeldjes van jade, producten van leer, keramiek, manden en zilveren sieraden. Cobán zou de beste plaats zijn voor goedkoop zilver. Populair zijn de producten waar de eeuwenoude Mayacultuur in weerspiegeld wordt, zoals tapijten, schilderijen, en geweven of gesponnen doeken/kleding. Afdingen wordt sterk aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Guatemala? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeersregels tot informatie over reisdocumenten en het wegennet.

Bekijk praktische informatie Guatemala