Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Openbaar vervoer tickets in Londen

Zoveel keuze, je komt er altijd

De keuze aan openbaar vervoer in Londen is overweldigend. Van de metro (London Underground), bus, lokale trein (London Overground), tram, riverboat en de Docklands Light Railway (DLR). En natuurlijk de beroemde London cabs (taxi’s).

Openbaar vervoer tickets

Travel Zones

Het openbaar vervoerbedrijf Transport for London (TfL) heeft de stad verdeelt in 9 verschillende Travel Zones. Binnen dezelfde zone betaal je hetzelfde tarief. Reis je verder naar een andere zone, dan stijgt de prijs. Reis je bijvoorbeeld vanuit luchthaven Heathrow, dan reis je door 6 zones naar het centrum van Londen. Ben je voornamelijk in het centrum van Londen, dan maak je over het algemeen alleen gebruik van zone 1-2. Hier liggen de meeste toeristische attracties van Londen.

Losse kaartjes of OV-kaart?

Je kan op verschillende manieren het OV betalen in Londen. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden.

Contactloos
De makkelijkste manier is om met je creditcard of bankpas contactloos via het ‘Pay as you go’-systeem te betalen. Houd simpelweg je creditcard of bankpas tegen de toegangspoortjes bij het in- en uitchecken. De rit die je hebt gemaakt, wordt dan automatisch afgeschreven. Check vooraf wel even bij je bank of je met jouw creditcard of bankpas contactloos kunt betalen in Engeland. Niet alle Nederlandse bankpassen werken. Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele extra bankkosten.

London Day Travelcard
De London Day Travelcard is een papieren kaart die 1 dag geldig is. Met deze kaart kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Londen. De Travelcard is onder meer te gebruiken voor de metro, de bus of de lokale trein. Tevens ook voor de tram (in Zuid-Londen) en de Docklands Light Railway (de DLR, die in oostelijk Londen rijdt). Je hebt de keuze uit een Travelcard voor zone 1-4 of een kaart voor zone 1-6.

Er is ook een ‘Off-peak’-versie beschikbaar. Deze kaart is goedkoper, maar kan je van maandag tot vrijdag pas gebruiken na 09.30 uur. Als je de kaart besteld, dan kan je kiezen uit een 1,- 2,- of 3-daagse kaart. Je krijgt dan 1, 2 of 3 individuele dagkaarten thuisgestuurd.

Deze kaart is een voordelig bij een kort verblijf in Londen. Ga je voor een langer verblijf naar Londen, dan kan een Oyster Card voordeliger zijn.

Oyster Card
De Oyster Card is een plastic ‘smartcard’ en vergelijkbaar met onze eigen OV-chipkaart. Je kan de kaart voor bijna alle openbaar vervoersmogelijkheden gebruiken. Je kunt je tegoed op de kaart op elk metrostation opladen (maar ook bij andere winkels met een logo op het raam). De Oyster Card garandeert je altijd het gunstigste tarief. Voor bezoekers is er de Visitor Oyster Card. Met deze kaart krijg je extra korting op de IFS Cloud Cable Car en bij de bus- en riviercruises bij de Theems rivier.  

De London Travel Card en de Visitor Oyster Card kan je beiden via VisitBritainshop.com aanschaffen met een creditcard. Houd hierbij wel rekening met een verzendtijd van 8 tot 10 werkdagen, de verzendkosten en inklaringskosten van de douane die daar nog bovenop komen.

Welke kaart?

Dat is een kwestie van rekenen en hangt daarnaast af van je aankomstplaats, je reisplannen en hoe vaak je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Wie tot in detail wil uitrekenen welk betaalmiddel voor hem/haar het gunstigst is, vind hier een overzicht van alle betaalmogelijkheden in Londen.

Soorten openbaar vervoer in Londen

Metro: London Underground

Vanwege zijn overzichtelijke en uitgebreide netwerk is de London Underground, ook wel de ‘Tube’, voor de meeste bezoekers de handigste vorm van openbaar vervoer. Veel reisgidsen bevatten een plattegrond met het netwerk van de Underground. Ook op metrostations en op de website van Transport for London (TfL) is een plattegrond verkrijgbaar. Je kan contactloos betalen, met de Oyster Card of met een Travel Card.

De bus in Londen

De karakteristieke rode dubbeldekker bussen in Londen zijn niet weg te denken uit Londen. Alleen al voor de sfeer zou je een keertje zo’n busrit moeten maken. Het voordeel van de bus nemen in Londen is dat je veel meer ziet. Zeker vanaf de bovenverdieping. Wat je wel voor lief moet nemen is het vaak stapvoetse tempo waarbij de bus zich voortbeweegt. Wil je je tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken in Londen, dan is de bus niet echt een goed alternatief. Je kan contactloos betalen, met de Oyster Card of met een Travel Card.

De trein in Londen

Je hebt in Londen verschillende treinverbindingen, waaronder de London Overground, de TfL Rail en de DLR (Docklands Light Railway). Ook heb je treinverbindingen die naar buiten Londen gaan en de verbindingen tussen de luchthavens en het centrum van Londen (Airport Express). Binnen Londen kan je over het algemeen betalen met de Oyster Card. Bij de Airport Express treinen moet je even van tevoren checken of je een Oyster Card mag gebruiken. Die is namelijk niet voor elke treinverbinding vanuit een luchthaven naar het centrum van Londen geldig. Als je de trein buiten Londen neemt, kan je beter een los kaartje kopen.

De boot in Londen

Een andere leuke manier om Londen te verkennen is per boot. Met de ‘River Boat’ kan je verschillende stops maken in het centrum van Londen, zoals de London Eye. Op jouw eigen voorwaarden. Je bepaalt zelf waar je in- en uitstapt en wat je wilt zien vanaf het water. Je betaalt met de Oyster Card of contactloos.

De tram in Londen

Niet veel bezoekers weten het, maar jawel, Londen heeft ook een (bescheiden) tramnetwerk: Tramlink. Het tramnetwerk bevindt zich vooral in zuidelijk Londen en zijn voor de gemiddelde toerist minder interessant. Je kan met je Oyster Card, Travel Card of contactloos betalen.

Een stedentrip naar Londen boeken

Wil je Londen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Londen 

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.