Naar artikel

Openbaar vervoer tickets in Londen

Zoveel keuze, je komt er altijd

Als het om openbaar vervoer gaat heeft Londen alles: metro (London Underground), bus, lokale trein (London Overground), tram, riverboat en de Docklands Light Railway (DLR). En natuurlijk de beroemde London cabs.

Openbaar vervoer tickets

Travel Zones

Het openbaar vervoerbedrijf Transport for London heeft de stad opgedeeld in een aantal Travel Zones. Voor alle ritten binnen eenzelfde zone betaal je hetzelfde tarief. Wanneer je een zonegrens overschrijdt wordt de prijs hoger.

Losse kaartjes of OV-kaart?

Je kunt natuurlijk losse kaartjes kopen voor elke rit die je met het openbaar vervoer maakt, maar meestal is het een stuk voordeliger met één van de twee typen OV-kaarten te reizen. Die twee typen OV-kaarten zijn de London Travelcard en de Oyster Card.

Beide typen kaarten zijn in Nederland te koop via visitbritainshop.com. Voordeel van bestellen in Nederland: je hoeft, eenmaal aangekomen in Londen, niet in de (soms lange) rij bij het loket te staan. Nadeel: je betaalt per bestelling € 6 verzendkosten (€ 12 als de kaart/kaarten aangetekend wordt/worden verzonden). Betaling geschiedt via creditcard.

Het best kun je betalen met je contacloze creditcard. Je hoeft geen losse kaartjes of OV-kaart te kopen en betaalt nooit meer te veel. Dit Pay as you Go systeem werkt heel simpel. Je houdt je creditcard tegen de poortjes van de bus, tram, metro of taxi en je rit wordt automatisch afgeschreven van je rekening.

London Travelcard

De London Travelcard is een kartonnen kaart die óf 1 dag óf 7 (aaneensluitende) dagen geldig is. Tussenwegen bestaan niet (meer). De 1 Day Travel card is ook verkrijgbaar in een ‘Off Peak’-versie (= geldig na 09.30 uur), de 7 Day TravelCard niet. Kinderen t/m 10 jaar krijgen korting, maar moeten dan wel in het gezelschap van een volwassene reizen.

De Travelcard is online verkrijgbaar en op metro- en treinstations en je mag er mee reizen in bus, locale trein, metro, tram, riverboat en DLR (de Docklands Light Railway die in oostelijk Londen rijdt). Maar uiteraard alleen in de zones waarvoor je hebt betaald. Voor een toerist betekent dat voornamelijk zone 1&2. Let op: een rit met de DLR vanaf London City Airport bedraagt 3 zones en vanaf Heathrow Airport 6 zones. Je kunt ook kiezen voor een London Sightseeing Pass, hierbij is echter geen Travelcard inbegrepen.

Oyster Card

De Oyster Card is een plastic ‘smartcard’, vergelijkbaar met onze eigen OV-kaart. Je kunt hem op elk metrostation opladen en checkt in en uit bij de toegangspoortjes. De Oyster Card garandeert je altijd het gunstigste tarief. 

Welke kaart?

Dat is een kwestie van rekenen en hangt daarnaast af van je aankomstplaats en je reisplannen. Wie op London City Airport aankomt heeft niets aan een Travelcard, want de afstand van die luchthaven tot het centrum bedraagt 3 zones, en daarvoor bestaat geen Travel Card. Wie op Heathrow aankomt, reist met een 1 Day Travel Card (zones 1-6) van de luchthaven naar het centrum en kan bovendien de rest van de dag door heel Londen reizen.

Wie tot in detail wil uitrekenen welke OV-kaart voor hem/haar het gunstigst is, vindt de tariefstructuur van Underground, DLR en London Overground online.

Soorten openbaar vervoer in Londen

Metro: London Underground

Vanwege zijn overzichtelijkheid en uitgebreide netwerk is de London Underground (tube, metro, we gebruiken de diverse termen net als de Londenaren zelf door elkaar heen) voor de meeste bezoekers de handigste vorm van openbaar vervoer. Veel reisgidsen bevatten een plattegrond met het netwerk van de underground. Ook op metrostations zijn plattegronden verkrijgbaar. En voor je smartphone zijn ze ook te downloaden.

De bus in Londen

De underground heeft het voordeel van snelheid en overzichtelijkheid, maar in de karakteristieke rode dubbeldekkerbussen zie je natuurlijk veel meer – vooral vanaf de bovenverdieping. Daarbij moet je dan wel het dikwijls stapvoetse tempo waarmee ze zich in de drukte voortbewegen voor lief nemen. Veel Londeners nemen de bus dan ook vooral omdat er naar hun bestemming geen underground rijdt. Omdat de meeste voor bezoekers interessante plekken uitstekend met de underground bereikbaar zijn, is de bus voor wie zijn tijd zo efficiënt mogelijk wil besteden als regel niet echt een goed alternatief.

Maar... er is natuurlijk niets mis met af en toe een busrit, gewoon voor de sfeer! Tip: neem bijvoorbeeld bus 24, die tussen Victoria Station en Hampstead Heath rijdt en onder meer langs Leicester Square, Trafalgar Square, The Houses of Parliament/Big Ben en Westminster Abbey voert. Dan heb je een mini-rondtoer voor een fractie van wat je voor een sightseeingtour betaalt.

Trein (London Overground)

Je hebt, binnen de Travel Zones van Transport For London, met je Travelcard of Oyster Card ook toegang tot de trein. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je naar Hampton Court Palace gaat.

Docklands Light Railway (DLR)

Het oostelijk deel van Londen, de Docklands, wordt bediend door bovengrondse, onbemande treinen: de Docklands Light Railway, die via het station Bank aansluit op de underground. Vlieg je op Londen City Airport dan is de DLR een snelle manier om downtown te geraken.

Riverboat Londen

Londen dankt zijn ontstaan aan de Theems, die ook vandaag de dag graag wordt gebruikt bij het vervoer van a naar b: via riverboats.

Tram in Londen

Niet veel bezoekers weten het, maar jawel, Londen heeft ook een (bescheiden) tramnetwerk. Vooral in gebieden die voor de gemiddelde toerist minder interessant zijn overigens, vandaar hun onbekendheid.

Een stedentrip naar Londen boeken

Wil je Londen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Londen

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Nu15%korting

ANWB reisverzekering

Vertrouw op de beste hulp tijdens je vakantie. Als er onverwachts iets gebeurt, staat onze Alarmcentrale dag en nacht voor je klaar.
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.