Gambia

Gambia, het kleinste land in Afrika, strekt zich midden in buurland Senegal uit langs de rivier. Het land staat bekend om zijn natuurreservaten met een rijke variatie aan vogels. De vroegere Britse overheersing van het land is nog te bezichtigen, bijvoorbeeld de forten uit het slavenhandelsverleden in Georgetown. Afrikaanse varianten van Stonehenge kun je hier vinden, zoals Wassu, een ring van stenen waar vroegere koningen werden begraven. Bestel je liever het lokaal gebrouwen Julbrew op een terrasje? Dan is uitgaansstad Bakau jouw bestemming.

Eten en drinken

De toeristische restaurants in (de omgeving van) de grote toeristenhotels serveren gerechten uit de bekende internationale keuken. Voor de lokale Gambiaanse keuken moet je bij chop-shops en afra's zijn. Deze kleine restaurantjes bereiden voor lage prijzen simpele gerechten van rijst of couscous met lokaal geteelde groente, vis of kip, yoghurt, etc. Op straat zijn er talloze voedselstalletjes. Je loopt hier wat meer risico op maagklachten als je dit eten niet gewend bent. Koffie, thee en Gambiaans bier worden overal op straat verkocht.

Kunst en cultuur

Op het grondgebied van het huidige Gambia ontstonden al in de 8e eeuw enkele koninkrijkjes, die in de 12e eeuw opgingen in het grote koninkrijk Mali. Na de ontdekking door Portugezen in de 15e eeuw werd het land in 1765 een Britse kolonie, in 1965 een onafhankelijk lid van het Gemenebest, in 1970 tenslotte een republiek. De grondwet naar Brits model (1970) is opgeschort na een militaire coup in 1994. In 1997 vonden eindelijk opnieuw parlementsverkiezingen plaats.

Natuur

The Gambia zoals de officiële benaming luidt, is een van de kleinste landen van Afrika. Het ligt als een enclave in Senegal.Gambia omvat weinig meer dan een korte kuststrook en de oevers van de Gambia-rivier. Toch vertoont het land, zo klein als het is, twee duidelijke gezichten. Aan de ene kant is Gambia een standaardbestemming uit de brochure van het reisbureau met airconditioned resort-hotels compleet met zwembaden, golfbanen en palmenstrand. Maar Gambia is ook echt Afrika. De straten van de hoofdstad Banjul zijn een permanente kleurrijke markt en stroomopwaarts verandert het landschap van mangrove in savanne en oerwoud waar apen de boomtoppen bevolken en krokodillen en nijlpaarden de rivier. Veel badgasten combineren hun verblijf aan het strand dan ook met een safari in het binnenland.

Winkelen

Gambia staat bekend om de vele ambachten. Je kunt bijvoorbeeld voor een redelijke prijs kleding op maat laten maken. In de hoofdstraten van de steden, aan de kust en bij toeristische attracties zijn winkels waar je kunst en souvenirs kunt kopen. Bij de hotels zijn kleine markten voor toeristen. Op de grote markten van Serrekunda, Bakau, Brikama en Banjul wordt ondermeer handwerk verkocht. Typische souvenirs zijn houtsnijwerk, kunst gemaakt van stro of leer, Afrikaanse muziek, djembé's en schilderijen van zand of batik. Afdingen is sterk aan te raden. De prijs kan daardoor met een kwart of de helft worden verlaagd. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Gambia? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeersregels tot informatie over je reisdocumenten en rijbewijs over de grens.

Bekijk praktische info Gambia