Faeröer

Halverwege Noorwegen en IJsland ligt de Deense eilandengroep Faeröer. Sinds 1948 kennen de eilandbewoners zelfbestuur met een eigen parlement en vlag. De eilanden maken deel uit van het Koninkrijk Denemarken, maar niet van de Europese Unie. De archipel bestaat uit achttien eilanden die gezamenlijk 1300 km² groot zijn en liggen op 62° Noorderbreedte. De kustlijn is 1100 km lang en u bent nergens verder dan vijf kilometer van zee. Er wonen 48.400 mensen. De taal van de eilanden is Faeröisch, maar de meeste mensen verstaan Deens en Engels.

Attracties en evenementen

Tradities

Het grootste evenement van de Faeröer is het jaarlijks terugkerende Olavsøka-feest ter ere van de heilige Olav op 28 en 29 juli. De Noorse koning Olav sneuvelde op 29 juli 1030 tijdens de Slag bij Stiklestad, niet ver van het huidige Trondheim in Noorwegen. Hij is de beschermheilige van de Faeröer. Olavsøka wordt werkelijk groots gevierd. Andere belangrijke evenementen zijn het Færøisch Kunstfestival (tweede week van augustus). Het Norðurlandahúsið organiseert veel muziekfestivals en tentoonstellingen met internationale deelnemers.

Walvissen en papegaaiduikers

Als vakantieland zijn de Færøer niet echt op kinderen ingericht. Natuurlijk zullen kinderen zich goed weten te vermaken tijdens buitenactiviteiten, maar pretparken en tropische zwemparadijzen zult u er vergeefs zoeken. In de zwembaden van Tórshavn en Klaksvik kunt u gaan zwemmen met de kinderen. Kinderen zullen ook genieten van walvis- en vogelsafari's die op en rond de eilanden te maken zijn. Vooral papegaaiduikers zullen door uw kinderen worden gewaardeerd.

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheden van de eilanden zijn de indrukwekkende natuur en het imponerende landschap. Interessant is daarom het natuurhistorische museum Føroya Nátturugripasavn in Tórshavn. Kirkjubøur was tot de reformatie het kerkelijke middelpunt van de Færøer. Hier werd vanaf het einde van de dertiende eeuw gebouwd aan de gothische St. Magnus-kathedraal. De kathedraal werd in 1772 door een lawine grotendeels verwoest. De ruïne is te bezichtigen. Op de fundamenten van het bisschoppelijke paleis is de Roykstovan gebouwd van drijfhout. Het geeft een perfect beeld van een traditionele boerderij.

Dorpen en steden

De meeste dorpen liggen direct aan de kust, weggedrukt lijkt wel onder de hoge bergen. Ze zijn klein, maar pittoresk. De hoofdstad Tórshavn is de enige stad van de archipel, maar is met 18.800 inwoners (inclusief die van de omliggende 'voorsteden') ook klein. Dat is nu net de charme van Tórshavn, klein maar compleet. U vindt er werkelijk alles, van boekwinkels en theaters tot autoverhuurders en hotels. Klaksvik op het noordelijke eiland Borðøy is het enige andere dorp met stadse pretenties.

Eten en drinken

Culinair blazen de Faeröer hun partijtje mee. In Tórshavn zijn verschillende toprestaurants waar de koks met lokale waar fantastische gerechten weten klaar te maken. Het zal u niet verbazen dat vis een belangrijke plaats inneemt op het menu. De beste restaurants vindt u in de hotels. Op de andere eilanden heeft u minder keuze, maar zult u even goed kunnen genieten van de heerlijke Faeröische visgerechten. Voor een hamburger of pizza kunt u in Tórshavn terecht. Kroegen zijn er weinig, maar er zijn wel twee brouwerijen van origineel Faeröisch bier.

Kunst en cultuur

Zelfs op de afgelegen Færøer staat het culturele leven niet stil, maar u moet er geen al te hooggespannen verwachtingen van hebben. Er zijn beeldhouwers, schilders en vooral veel kunsthandwerkers, wier werk te koop is in galerieën en ateliers. Het werk van de beroemdste schilder van de Færøer, S.J. Mikines, is te zien in het nationale kunstmuseum Listasavn Føroya in de hoofdstad Tórshavn. Op de eilanden wordt veel muziek gemaakt en gedanst.

Natuur

De FarÖer, gelegen halverwege Schotland en IJsland, vormen een onderdeel van Denemarken, maar kennen zelfbestuur en maken geen deel uit van de EU.Het tijdsverschil bedraagt -1 uur.Er wordt door de 46.700 inwoners vooral FarÖers (Oud-Noors) en Deens gesproken. De landcode is FO.

Uitgaan

Als een echte metropool beschikt de hoofdstad Tórshavn over een relatief groot aantal nachtclubs en discotheken. U kunt zich helemaal uitleven in de subarctische, lange nachten waarin het niet donker wordt. Ook in Klaksvik en zelfs in Tvøroyri zijn nachtclubs. Theaters en concertzalen zijn er nauwelijks, maar in Tórshavn worden wel concerten en voorstellingen gegeven.

Winkelen

Naast de winkelcentra zijn er talloze kleine winkels waar ondermeer lokaal handwerk wordt verkocht. Typische souvenirs zijn geweven en gebreide producten van wol. Indien u een product voor meer dan 300 Deense kronen hebt gekocht in een winkel met een sticker op de deur van Global Refund, dan kunt u het belastingdeel terugkrijgen bij vertrek. De bon en de refundcheque dient u aan de douane-ambtenaar te laten zien.

Zon, water en strand

Voor een zon-zee-strandvakantie liggen de Faeröer uiteraard te noordelijk. Met een gemiddelde zomertemperatuur van 11°C en een watertemperatuur die niet veel hoger of zelfs lager is, zullen alleen de allersportiefsten te water gaan. Verwarmde zwembaden, 'swimjihöllin' in het Faeröisch, zijn er wel: drie in Tórshavn en één in Klaksvik.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Faeröer? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je reisdocumenten.

Bekijk praktische info Faeröer