Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

De top bezienswaardigheden van Tallinn

Voor het verlanglijstje

Neem stadsbus A1 naar het stadsstrand, bewonder de bombastische Russische kerken, picknick in het park van tsaar Peter de Grote en let op je woorden in het KGB-museum. Iris Hannema neemt ons meer naar Tallinn!

Tekst Iris Hannema  illustraties Femke den Hertog

1 Cadeautje van de tsaar

De zon spiekt door de bladeren van de bomen en aan de terrastafeltjes van Katharinenthal zitten jonge Estse moeders. Met nette wandelpaden en mooie bloemen is het 23 hectare grote stadspark Kadriorg zeer picknickwaardig. Ga een stukje wandelen en je komt langs het voormalige paleis van de Russische tsaar, Peter de Grote, die dit park in 1720 liet aanleggen voor zijn vrouw.

2 Bling-bling

Prachtig vind ik het, het bombastische goud, de theatrale fresco’s en alle kaarsen;bescheiden kun je de Russische orthodoxe kerkstijl inderdaad niet noemen. De Alexander Nevsky Kathedraal ziet eruit alsof ’ie van marsepein is, met vier tulbandvormige koepels en gouden kruisen erbovenop, als een sprookje uit Duizend-en-een-nacht.Met een beetje geluk ben je er als de priester, gehuld in statig zwart, in het Russisch gebeden reciteert, iets wat een bedwelmend effect op mij had (de wierook trouwens ook).

3 Zonnebrand mee

Stadsbus 1A rijdt je vanaf de binnenstad naar Tallinns populairste stadsstrand Pirita. Het is een brede en lange strook blank zand, ontzettend schoon, het zeewater doorzichtig en er staan omkleedhokjes zodat je niet moeilijk hoeft te doen
met je bijna-afglijdende handdoek. Oh, en er zijn openbare wc’s en een waterkraantje waar je je flesje kunt vullen. Vanaf hier zie je de Baai van Finland, van waaruit de veerboten naar Finlands Helsinki vertrekken.

4 Ze horen alles

Het KGB-museum organiseert een fascinerende tour en niet voor niets moet je er ruim van tevoren reserveren. Hotel Viru was tijdens het Sovjettijdperk het enige luxe hotel in de stad, dus alle buitenlanders logeerden hier. Handig, vooral voor de KGB
die zo iedereen overzichtelijk in de smiezen kon houden. En dat deden ze vanaf de ‘geheime’ drieëntwintigste verdieping. Je leert er over afluisterapparatuur verstopt in asbakken, borden, muren en telefoons.

5 Estland

Tallinn experimenteerde als eerste stad met gratis wifi in het openbaar vervoer en internetbeldienst Skype werd door een groep Estlanders bedacht. Overal in de stad wordt gratis wifi aangeboden en in cafés kun je inloggen zonder wachtwoord.
Kortom, moderne tijden en dus zijn hier: koffiebars met mooie mensen die geconcentreerd achter hun laptops zitten, veganistische restaurants waar je moet reserveren, clubs waar je alleen binnenkomt als je er mensen of ‘de code’ kent.

6 Finse sauna

Estland ligt niet alleen geografisch dicht bij Scandinavië, het voelt ook heel Scandinavisch aan. Het betekent dat men hier, net als ‘aan de overkant’, dol is op sauna’s, wollen truien, minimalistisch maar degelijk design en zalm.Toen ik incheckte bij Nordic Hotel Forum had ik van tevoren niet op de website gekeken en wist dus niet dat zich op de achtste verdieping een binnenzwembad, sauna en stoombad bevonden. De hotellocatie is super: op een steenworp afstand van de betoverende middeleeuwse binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst staat. Nadeel: de hotelkamerramen kunnen niet open.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Estland 
Ploeter met ‘bog-shoes’ door het veenmoeras van Soomaas National Park, bekijk de houten molens van het eiland Saaremaa en bewonder de 30 meter hoge Valaste-waterval.
Alles voor je vakantie naar Estland 
We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Estland.

Welk type reis zoek je?

Steden

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.