Colombia

Het thuisland van schrijver Gabriel García Márquez heeft zijn periodes van onrust gekend, maar toeristische gebieden zijn tegenwoordig weer goed begaanbaar. En daarvan heeft Colombia er nogal wat. Het land huist acht Werelderfgoedgebieden, waaronder de oude handelsstad Cartagena, tegenwoordig een bruisende metropool. Daarnaast zijn er de mooiste stranden in het Caribische gebied te vinden - althans, volgens de Colombianen. Wilt u er actief op uit? Of juist zorgeloos genieten van het altijd heerlijke weer? Dan is Colombia de plek voor jou.

Kunst en cultuur

Colombia, dat werd gekoloniseerd door vroege Indiaanse beschavingen, werd na de ontdekking door de Europeanen (1499) midden 16e eeuw een Spaanse kolonie. Nadat in 1819 definitief de onafhankelijkheid bevochten was, kreeg het in 1886 zijn eerste republikeinse grondwet. Burgeroorlogen en onlusten kenmerken de geschiedenis tot 1958. In 1974 vonden de eerste vrije presidentsverkiezingen plaats.

Natuur

De noordelijke uitlopers van de Andes delen het land in een westelijke kustvlakte en een oostelijk laagland dat in het uiterste zuidoosten via de Llanos (weidegebieden) tot aan het Amazone-laagland reikt. Zowel hier als aan de kust van de Grote Oceaan groeit een tropisch regenwoud. Het voornaamste bewoonde gebied zijn de hoogvlakten van de Andes. Het klimaat is gelijkmatig tropisch zonder grote temperatuurschommelingen. De grote toeristencentra zijn de Caribische kust in het noorden (Santa Marta), de pre-Columbiaanse cultuurcentra (San Agustín) en de mooie koloniale steden (Cartagena, Bogotá).

Winkelen

Colombia staat bekend om zeer zuivere edelstenen. De smaragden behoren tot de meest perfecte ter wereld. Bogotá heeft veel grote winkelcentra en winkelgebieden. In de oude centra zijn veel straatmarkten waar van alles wordt aangeboden. Typische souvenirs zijn gouden sieraden, kunst, antiek, leren producten, koffie en textiel. De waarde die aan de smaragden wordt toegekend, kan behoorlijk verschillen. Koop daarom alleen bij een gerenommeerd centrum. In Bogotá vind je goede juweliers in La Candelaria. Op straat worden ook smaragden aangeboden, maar de kans is groot dat je groen plastic koopt. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Colombia? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeersregels tot aan de lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Colombia