Vakantie Brazilië

Het grootste land van Zuid-Amerika bestaat voor het merendeel uit tropisch regenwoud en hoogvlakten. De diverse nationale parken, zoals Nationaal Park Iguaçu, bieden bijzondere bezienswaardigheden. Hier vind je de grootste waterval van het land, evenals de reuzenmiereneter en meer dan 2700 plantensoorten. Daarnaast staat Brazilië natuurlijk bekend als het land van de Copacabana en Ipanema (de bekendste stranden). En er is uiteraard Rio de Janeiro, thuisstad van het spectaculaire Rio Carnaval, waar het grote standbeeld 'Christus de Verlosser' de wacht houdt.

Eten en drinken

De Braziliaanse keuken kenmerkt zich door veel Afrikaanse en Portugese invloeden. In het noordoosten kun je de Afrikaanse invloeden goed proeven. De meestgebruikte ingrediënten zijn witte rijst, zwarte bonen en cassave. De stoofschotel feijoada is een bekend gerecht. In de lanchonete, een combinatie van café en snackbar, kun je goedkoop eten. Bekende Braziliaanse drankjes zijn allerlei vruchtensappen, kokosmelk, cafezhino (hele sterke koffie met veel suiker) en guaraná, een frisdrank van bessen uit het Amazonegebied. Bier (in diverse soorten) en cachaca, een sterke drank die gemaakt wordt van suikerriet, zijn populaire alcoholische dranken. Cachaca wordt veel gebruikt in cocktails.

Kunst en cultuur

Brazilië werd al in het 8e millennium v.C. bewoond. De Spanjaarden bereikten als eerste Europeanen rond 1500 de kustgebieden, die echter in de 17e eeuw een Portugees vice-koninkrijk werden. In 1825 proclameerde Brazilië zijn onafhankelijkheid. Met de koffie-export begon de economische bloei. In 1961 grepen militairen de macht, tot na de eerste algemene verkiezingen (1982) het land in 1985 een burgerpresident kreeg. De grondwet van 1988 bevestigt het presidiale systeem; het leger heeft nog steeds een grote invloed.

Natuur

De oostgrens van het op vier na grootste land ter wereld wordt gevormd door de Atlantische Oceaan. De smalle kuststrook is dichtbevolkt. In het noorden, in het bergland van Guyana, wordt het landschap bepaald door tropisch regenwoud. Verder naar het zuiden strekt het Amazonegebied, ’s werelds meest uitgestrekte en aaneengesloten tropische regenwoud, zich uit; een leefgebied van ontelbare planten- en diersoorten en een uniek ecosysteem, al staat het helaas erg onder druk door vrijwel ongebreidelde bomenkap. Toeristencentra zijn Rio de Janeiro, het stroomgebied van de Amazone, de kust en de Iguaçú-waterval in het zuidwesten.

Winkelen

De steden hebben grote winkelcentra maar er zijn ook veel leuke kleine winkels. Overal in het land zijn markten waar bijvoorbeeld lokale kunst wordt verkocht. Typische souvenirs zijn (Indiaanse) kunst, schoonheidsproducten, muziek(instrumenten), sieraden, leren producten, T-shirts, katoenen hangmatten, schilderijen en keramiek. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Indien je met creditcard betaalt is de prijs vaak hoger. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie over Brazilië?

Ga je op vakantie naar Brazilië? Bereid je dan goed voor met onze praktische Landeninformatie. Van de regels bij de douane tot aan de lokale munteenheid en wereldstekkers, je vindt het op anwb.nl.

Bekijk praktische informatie Brazilië