De mooiste bezienswaardigheden van Botswana
Botswana, ook wel ‘Africa’s shining light’ genoemd door de grote verscheidenheid aan natuur en de vriendelijke bevolking. Het land dat ongeveer zestien keer zo groot is als Nederland en het thuis is van talloze wilde dieren. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Botswana.
Het land dat rood kleurt door de Kalahari-woestijn en verandert in een groene oase door de moerassen van de Okavango Delta. Waar je de eeuwenoude zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pans National Park bewondert en de Big Five met je eigen ogen ziet in Moremi Game Reserve. Maak kennis met de San Hunter en Khoi-volkeren en geniet van een heerlijke ‘braai’, een traditionele barbecue. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Botswana.
1. De grootste binnenlandse delta ter wereld: Okavango Delta
Kijk je wel eens documentaires over Afrika? Dan heb je de Okavango Delta ongetwijfeld voorbij zien komen. Deze delta is met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer de grootste binnenlandse delta ter wereld en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Botswana. Dit moerasgebied wordt gevoed door de Okavango-rivier, die vanuit het hooggebergte van Angola uiteindelijk Botswana binnenstroomt en in plaats van in de zee, uitmondt in de Kalahari-woestijn.
Autowegen zijn er niet, voor een safari ga je te voet of per boot. Vaar met een gids door het moeraslandschap in een traditionele ‘mokoro’, een kano die voortbewogen wordt door een lange stok. Terwijl je muisstil in de mokoro zit, ga je op zoek naar het wild dat leeft tussen het struikgewas. Waterbokken leven hier in overvloed, wat de kans groot maakt dat je er een voorbij ziet stuiven. Met een beetje geluk stopt de waterbok voor verkoeling in het verfrissende water, en bewonder je dit dier van dichtbij.
2. Het rode landschap van de Kalahari-(half)woestijn
Wie denkt aan een woestijn, denkt aan uitgestrekte droge vlaktes en nauwelijks regen. In de Kalahari-woestijn, die maar liefst dertig keer zo groot is als Nederland, valt daarentegen rond de 100 millimeter regen per jaar. Dit is niet veel, maar genoeg om het geen traditionele woestijn te noemen. Met een gemiddelde temperatuur van dertig graden verdampt het meeste water nog steeds. Ondanks de droogte is de Kalahari-woestijn het thuis van een overvloed aan wilde dieren, zoals de Kalahari-leeuw met zijn opvallende zwarte manen.
De Kalahari-woestijn was vermoedelijk de plek waar de allereerste mensen, onze voorouders, zo’n tweehonderdduizend jaar geleden woonden. Hoewel het door de extreme temperaturen haast onmogelijk lijkt om in de woestijn te leven, is het vandaag de dag nog steeds de thuishaven van de San Hunter en Khoi-volkeren. Tijdens een safari, die je van tevoren moet boeken, heb je zomaar de kans op een ontmoeting met deze oorspronkelijke jagers.
3. Het nieuwe wereldwonder: de Victoria Falls
Op de grens van Zambia en Zimbabwe vind je een van de nieuwe wereldwonderen: de Victoria Falls. Maar dit is toch niet Botswana? Dat klopt, maar het is wel heel dichtbij! Vanuit het plaatsje Kasane in Botswana, rijd je al binnen twee uur naar deze waterval. Per minuut valt er meer dan 500 miljoen liter water met geweld naar beneden. Sta aan de rand van deze immense waterval, die 1708 meter breed en 100 meter hoog is, terwijl je het water in de vorm van mist weer naar boven ziet komen.
Een van de beste manieren om de waterval van alle kanten te bewonderen, is met een helikoptervlucht. Je maakt twee achtjes boven de waterval en vliegt dan door naar Batoka-kloof waar je de Zambezi-rivier via de Victoria Falls naar beneden ziet storten. Let op: omdat de Victoria Falls in Zimbabwe liggen, moet je een dagvisum aanschaffen bij de grensoversteek.
4. Ghanzi: de plaats waar modern en traditioneel samenkomen
Botswana is door de vele natuur niet specifiek bekend om zijn steden. Sterker nog: in de meeste steden is niet veel te doen en maken reizigers alleen een tussenstop. Ghanzi daarentegen is een levendige stad, waar het contrast tussen traditioneel en modern duidelijk te zien is. Aan de ene kant heeft Ghanzi winkels, restaurants en hotelketens. Aan de andere kant leven de San-volkeren nog steeds in en om de stad.
In de stad zie je de hotelketens en restaurants afgewisseld worden door Afrikaanse farms waar een deel van de San werkt. Tijdens een bezoek aan een van de farms met een lokale gids maak je de trance-dans mee, een eeuwenoude San-traditie. Terwijl je om een kampvuur heen zit, zie je de San-vrouwen in het licht van het kampvuur dansen en zingen. Door de haast hyperventilerende manier van zingen raken de mannen in trance, beginnen ze met hun armen te zwaaien en maken zij verbinding met hun god.