Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Botswana

Botswana, ook wel ‘Africa’s shining light’ genoemd door de grote verscheidenheid aan natuur en de vriendelijke bevolking. Het land dat ongeveer zestien keer zo groot is als Nederland en het thuis is van talloze wilde dieren. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Botswana.

Wat te doen in Botswana?

Het land dat rood kleurt door de Kalahari-woestijn en verandert in een groene oase door de moerassen van de Okavango Delta. Waar je de eeuwenoude zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai Pans National Park bewondert en de Big Five met je eigen ogen ziet in Moremi Game Reserve. Maak kennis met de San Hunter en Khoi-volkeren en geniet van een heerlijke ‘braai’, een traditionele barbecue. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Botswana.

1. De grootste binnenlandse delta ter wereld: Okavango Delta

Kijk je wel eens documentaires over Afrika? Dan heb je de Okavango Delta ongetwijfeld voorbij zien komen. Deze delta is met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer de grootste binnenlandse delta ter wereld en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Botswana. Dit moerasgebied wordt gevoed door de Okavango-rivier, die vanuit het hooggebergte van Angola uiteindelijk Botswana binnenstroomt en in plaats van in de zee, uitmondt in de Kalahari-woestijn.

Autowegen zijn er niet, voor een safari ga je te voet of per boot. Vaar met een gids door het moeraslandschap in een traditionele ‘mokoro’, een kano die voortbewogen wordt door een lange stok. Terwijl je muisstil in de mokoro zit, ga je op zoek naar het wild dat leeft tussen het struikgewas. Waterbokken leven hier in overvloed, wat de kans groot maakt dat je er een voorbij ziet stuiven. Met een beetje geluk stopt de waterbok voor verkoeling in het verfrissende water, en bewonder je dit dier van dichtbij.

2. Het rode landschap van de Kalahari-(half)woestijn

Wie denkt aan een woestijn, denkt aan uitgestrekte droge vlaktes en nauwelijks regen. In de Kalahari-woestijn, die maar liefst dertig keer zo groot is als Nederland, valt daarentegen rond de 100 millimeter regen per jaar. Dit is niet veel, maar genoeg om het geen traditionele woestijn te noemen. Met een gemiddelde temperatuur van dertig graden verdampt het meeste water nog steeds. Ondanks de droogte is de Kalahari-woestijn het thuis van een overvloed aan wilde dieren, zoals de Kalahari-leeuw met zijn opvallende zwarte manen.

De Kalahari-woestijn was vermoedelijk de plek waar de allereerste mensen, onze voorouders, zo’n tweehonderdduizend jaar geleden woonden. Hoewel het door de extreme temperaturen haast onmogelijk lijkt om in de woestijn te leven, is het vandaag de dag nog steeds de thuishaven van de San Hunter en Khoi-volkeren. Tijdens een safari, die je van tevoren moet boeken, heb je zomaar de kans op een ontmoeting met deze oorspronkelijke jagers.

3. Het nieuwe wereldwonder: de Victoria Falls

Op de grens van Zambia en Zimbabwe vind je een van de nieuwe wereldwonderen: de Victoria Falls. Maar dit is toch niet Botswana? Dat klopt, maar het is wel heel dichtbij! Vanuit het plaatsje Kasane in Botswana, rijd je al binnen twee uur naar deze waterval. Per minuut valt er meer dan 500 miljoen liter water met geweld naar beneden. Sta aan de rand van deze immense waterval, die 1708 meter breed en 100 meter hoog is, terwijl je het water in de vorm van mist weer naar boven ziet komen.

Een van de beste manieren om de waterval van alle kanten te bewonderen, is met een helikoptervlucht. Je maakt twee achtjes boven de waterval en vliegt dan door naar Batoka-kloof waar je de Zambezi-rivier via de Victoria Falls naar beneden ziet storten. Let op: omdat de Victoria Falls in Zimbabwe liggen, moet je een dagvisum aanschaffen bij de grensoversteek.

4. Ghanzi: de plaats waar modern en traditioneel samenkomen

Botswana is door de vele natuur niet specifiek bekend om zijn steden. Sterker nog: in de meeste steden is niet veel te doen en maken reizigers alleen een tussenstop. Ghanzi daarentegen is een levendige stad, waar het contrast tussen traditioneel en modern duidelijk te zien is. Aan de ene kant heeft Ghanzi winkels, restaurants en hotelketens. Aan de andere kant leven de San-volkeren nog steeds in en om de stad.

In de stad zie je de hotelketens en restaurants afgewisseld worden door Afrikaanse farms waar een deel van de San werkt. Tijdens een bezoek aan een van de farms met een lokale gids maak je de trance-dans mee, een eeuwenoude San-traditie. Terwijl je om een kampvuur heen zit, zie je de San-vrouwen in het licht van het kampvuur dansen en zingen. Door de haast hyperventilerende manier van zingen raken de mannen in trance, beginnen ze met hun armen te zwaaien en maken zij verbinding met hun god.

Ontdek meer: reisfilm Botswana

Bekijk de reisfilm 

5. De grootste zoutpannen ter wereld

In het noordwesten van Botswana liggen de grootste zoutpannen ter wereld die samen het Makgadikgadi en Nxai Pans National Park vormen. De zoutpannen, met een oppervlakte van rond de 16.000 vierkante meter, zijn ontstaan doordat het Makgadikgadi-meer duizenden jaren geleden volledig uitdroogde. Bezoek het park in het regenseizoen (november tot en met maart) en zie delen van de zoutpannen veranderen in waterpoelen. Een plek die talloze dieren, zoals zebra’s, pelikanen en flamingo’s aantrekt.

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de parken is Kubu Island, bekend om de 20 meter hoge granieten rots omgeven door de grijswitte zoutpannen. Op de rots groeien immense Baobab-bomen, die wel 25 meter hoog en 34 meter breed kunnen worden. Vanaf de rots kijk je uit op het maanachtige landschap omringd door Baobab-bomen en zie hoe de zon, die reflecteert op het zout van de pannen, voor een bijzonder uitzicht zorgt.

6. Spot de Big Five in Moremi Game Reserve

In Moremi Game Reserve haal je als dierenliefhebber je hart op. In het park kom je meer dan 400 verschillende vogelsoorten tegen, zoals de karmijnrode bijeneter, te herkennen aan de rode borst en vleugels. Het park staat ook bekend om het grote wild en is dé plek om de Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en de Kaapse buffel) te spotten. Maak met een gids of op eigen gelegenheid een safari door het park. Op eigen gelegenheid bepaal je zelf welke wegen je volgt, terwijl je met een gids vaak meer ziet omdat zij weten waar ze moeten zoeken.

Krijg het echte safari-gevoel en kampeer in het park. Het geeft niet dezelfde luxe als een lodge, maar wel een onvergetelijke ervaring midden in de wildernis onder een flonkerende sterrenhemel. ’s Nachts blijft het kampvuur de gehele nacht aan, om wilde dieren op afstand te houden.

7. Witte neushoorns in het Mokolodi Nature Reserve

Mokolodi Nature reserve is een natuurpark dat wordt beschermd en gerund door een non-profit organisatie. Deze organisatie wil de kinderen van Botswana leren over de natuur en het behouden hiervan. Bezoek het onderzoek- en broedcentrum, waar je leert over het project dat gaat om het beschermen en behouden van de witte neushoorn. Door het succesvolle fokprogramma is Mokolodi Nature Reserve nu een van de weinige plekken in Botswana waar je de witte neushoorns kan spotten.

Tijdens een tour met gids leer je alles over het ontstaan van het reservaat en ga je op zoek naar de neushoorns. Deze majestueuze dieren verschuilen zich vooral tussen de struiken. De kunst is dus om zo stil mogelijk te blijven en op het geritsel van het struikgewas af te gaan. ’s Avonds geniet je van een traditionele barbecue, in het Afrikaans ‘braai’, waar je lokale specialiteiten zoals springbok en struisvogel proeft.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.