Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewuster energiegebruik door dynamische uurtarieven

26 oktober 2023 - ANWB Energie

Gebruikers van ANWB Energie plannen bewust hun verbruik vanwege dynamische uurprijzen. Dat blijkt uit een analyse onder 100.000 afnemers. Dat leverde een gemiddelde besparing op van ruim 200 euro per jaar. Voor huishoudens met een elektrische auto liep deze zelfs op tot ruim 1.000 euro. Het ontlast bovendien het stroomnet tijdens piekmomenten en zorgt voor een toename van het gebruik van groene stroom.

Door apparaten en voertuigen te gebruiken en op te laden wanneer er minder vraag is naar elektriciteit en meer wordt opgewekt met zon en wind profiteren gebruikers van voordelige tarieven. Het stroomgebruik van afnemers van ANWB Energie ligt tijdens de piekmomenten – ’s ochtends en ‘s avonds – tot 19 procent lager dan bij een gemiddeld huishouden. Door op deze momenten minder stroom te gebruiken, verlagen zij de druk op het elektriciteitsnet.

Groene stroom

Uit de gegevens blijkt dat gebruikers hun stroomverbruik vooral verschuiven naar de middag, hierdoor wordt er meer gebruik gemaakt van groene stroom. Het verbruik ligt 24 procent hoger dan bij andere energieleveranciers. Een kwart van de gebruikers benut zelfs 31 procent meer stroom in de daluren. 

Bijdrage aan betaalbare overstap naar elektrisch rijden

Naar verwachting rijden er in 2030 in Nederland zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s. Dat gaat veel vragen van de elektriciteitsvoorzieningen en vraagt om ander gebruik van energie. Een volle autobatterij is goed voor ruim een week aan energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Wie slim laadt, kan in de toekomst zijn elektrische auto gebruiken als energieopslag. De ANWB wil met ANWB Energie een bijdrage leveren aan een betaalbare overstap naar elektrisch rijden op schone energie.

In de periode van 1 januari 2022 tot 1 juni 2023 was de gemiddelde Nederlander met een vast of variabel tarief op basis van CBS-data € 0,50 kwijt per kWh stroom, terwijl ANWB Energie-gebruikers € 0,36 betaalden.

 Bekijk de analyse - pdf 

Kijk voor meer informatie op:

 ANWB Energie 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!