Hoe werkt ANWB Energie?
Enthousiast geworden over ANWB Energie en wil je er meer over weten? De ANWB verkoopt geen energie, maar levert tegen de inkoopprijs. Dat noem je een dynamisch energiecontract en is anders dan je energietarief voor één of meerdere jaren vastzetten. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Dynamisch energiecontract: de werkelijke inkoopprijs van energie
De stroomprijs verschilt per uur, die van gas per dag
We zijn in Nederland eigenlijk altijd gewend om ons energiecontract voor één of meerdere jaren af te sluiten en daarbij het tarief voor die periode vast te zetten. Bij ANWB Energie bieden we een dynamisch energiecontract. Dat betekent dat je voor je energie de inkoopprijs betaalt die geldt op het moment van je verbruik. Een flexibel tarief, want de actuele uurtarieven voor gas verschillen namelijk per dag en voor elektriciteit zijn die zelfs per uur anders.
Je betaalt uiteraard btw en belastingen, maar wij rekenen geen winstmarges in je tarief per kWh stroom of kuub (m³) gas. Net als bij vaste of variabele energiecontracten betaal je per maand wel voor de aansluitkosten voor stroom en gas: 'vaste leveringskosten'. Zie het als je abonnementskosten. Bij de ANWB is dat per maand 7 euro voor stroom en 7 euro voor gas. Om volledig transparant te zijn: de inkoopprijs omvat ook een kleine, vaste kostenopslag, bijvoorbeeld voor de transactiekosten die wij moeten betalen om de energie voor jou in te kopen op de energiebeurzen. De zogenoemde ‘inkoopkosten’.
Terugleververgoeding: hetzelfde als het tarief dat je betaalt
Voor elke kWh die je teruglevert, krijg je de stroomprijs in dat uur
Het terugleveren van energie werkt ook op basis van de actuele uurtarieven. De terugleververgoeding is gelijk aan het uurtarief dat je in datzelfde uur voor een kWh zou moeten betalen als je bijvoorbeeld de wasmachine aanzet. Het stroomtarief is elk uur weer anders en iedere dag rond 15:00 uur zijn de uurtarieven voor de volgende dag bekend.
Daarmee kun je ook zo slim mogelijk je eigen opgewekte zonnestroom benutten. Draai je wasje of laad je auto bijvoorbeeld als de tarieven laag liggen en laat je zonnepanelen juist terugleveren als de prijs hoog is. Direct gebruik van zelfopgewekte energie is natuurlijk de groenste en goedkoopste optie.
Meer over terugleveren met ANWB Energie
Wij regelen je overstap
Wij zeggen je oude contract op, jij komt nooit zonder energie te zitten
Als je op hetzelfde adres blijft wonen, is het enige dat je hoeft te doen het doorgeven van de gewenste ingangsdatum. Vervolgens verzorgen wij de gehele overstap naar ANWB Energie. Inclusief het opzeggen van je huidige energiecontract. We vragen niet wie je huidige leverancier is. Door het landelijke energieregister wordt dit automatisch aan je huidige leverancier doorgegeven.
Controleer wel of de gewenste ingangsdatum hetzelfde is als de eventuele einddatum van je huidige energiecontract. Deze kunnen wij vanwege de privacyregels niet meer voor je inzien. Het zou vervelend zijn als je van je huidige leverancier op de valreep nog een boete krijgt voor het voortijdig opzeggen van je contract daar.
Ga je verhuizen? Dan zul je nog wel zelf het energiecontract op je 'oude' adres op moeten zeggen.
Besparen met inzicht in je verbruik per uur
Met de app profiteer je van de uren met goedkope stroom en voorkom je onnodig gasverbruik
Eenmaal gestart met ANWB Energie kan het besparen beginnen, want ook als je energie blijft gebruiken zoals je voorheen deed ben je over het algemeen met een dynamisch tarief goedkoper uit dan met een vast tarief. De afgelopen jaren lag de dynamische prijs namelijk maar liefst 80% van de tijd onder de gemiddelde vaste en variabele prijs van de traditionele energiecontracten.
Maar met zogenoemd slim stroomverbruik kun je zelfs nog veel meer besparen. Denk daarbij aan het opladen van je elektrische auto wanneer het uurtarief het laagst ligt, maar ook aan het bewuster plannen van de (vaat)was en/of droger. Het mooie: als er veel stroom wordt opgewekt met zon of wind, dan ligt de stroomprijs het laagst.
Besparen door je gasverbruik te verschuiven naar andere momenten is helaas lastiger. We stoken nu eenmaal als het koud is en verbruiken gas voor warm water en koken. Maar met het inzicht in je gasverbruik per uur kun je mogelijk wel energie gaan besparen. Zet de verwarming bijvoorbeeld wat lager (in bepaalde kamers) of neem een iets minder hete en kortere douche.
Vast maandelijks voorschotbedrag
Dit sturen we samen bij om verrassingen in je energiekosten te voorkomen
Je betaalt iedere maand hetzelfde vaste bedrag als voorschot. Dat zal betekenen dat je in de winter meer energie verbruikt dan waar je voor betaalt. In de zomer is dat juist andersom. Zo word je in de toch al dure wintermaanden niet geconfronteerd met enorm hoge maandelijkse kosten. Je smeert je energiekosten in een jaar dus uit over twaalf maanden.
Vallen je energiekosten anders uit dan van tevoren ingeschat? In Mijn ANWB Energie of in de ANWB Energie app kun je dit altijd terugvinden bij de tussenstand. Ook kun je daar ieder moment je maandbedrag naar boven of beneden laten bijstellen. Bijvoorbeeld als je veel meer of minder bent gaan verbruiken. Of als de inkoopprijzen zijn gestegen of juist flink zijn gedaald.
Wij zullen dit op onze beurt ook in de gaten houden en melden ons (via e-mail) om de drie maanden om samen te kijken of je nog op het schema ligt van je jaarrekening. Zodat je niets hoeft bij te betalen, maar ook weer niet te véél voorschot betaalt.
Zo doen we er alles aan om te voorkomen, zoals vaak wel het geval als je vaste tarief bij de traditionele energiebedrijven aangepast wordt, dat je in één keer een veel forsere verhoging krijgt voorgesteld. Met ons dynamische tarief gaat dit allemaal veel geleidelijker en ben je over de jaren gemiddeld het voordeligst uit.
Deel deze pagina