Elk kind veilig op de fiets

Elk kind veilig op de fiets

Help je mee om elk kind al jong meters te laten maken? We zoeken 15.000 bruikbare, in redelijke staat verkerende fietsen. Heb je er één over?

Doneer je fiets!

Het ANWB Kinderfietsenplan

Elk kind veilig op de fiets. Daar gaan we voor bij de ANWB. Maar om echt goed te leren fietsen moeten ze meters maken. In het verkeer. En het liefst zo veilig mogelijk. Toch is dit niet voor iedere kind mogelijk. Want voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen fiets door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. 

Doneer je fiets

In duizenden Nederlandse schuurtjes staan ongebruikte fietsen die kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is, goed kunnen gebruiken. Heb jij één of misschien zelfs wel meerdere fietsen over? En zijn deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer ze dan en help een kind meters maken. 

De fietsen die worden gedoneerd, knappen we samen met vrijwilligers op of demonteren we zodat we de onderdelen kunnen hergebruiken. Op deze manier krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.

Wat zoeken we?

Wij zijn op zoek naar jongens- en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8-18 jaar. Oftewel, fietsen met 24, 26 of 28 inch wielmaat. Door op de onderstaande knop te drukken kom je bij het aanmeldformulier. Wanneer je dit invult, ontvang je van ons een e-mail met alle details over het eventueel wegbrengen of ophalen van de fiets.

Meld je fiets aan


Meer informatie

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Om die reden zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met maatschappelijke organisaties als o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en waarvoor het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Sinds de start in 2015:

  • Hebben we meer dan 20.000 fietsen ingezameld.
  • Zijn er 37 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt.
  • Zetten meer dan 200 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.

Met diverse gemeenten zoals Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden en Tilburg, gaan we  samenwerken. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen jouw stad? Bekijk dan het Stappenplan voor gemeenten.

Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie. 

Om zoveel mogelijk Nederlanders te bereiken met onze oproep, moeten we campagne voeren. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Hieronder vind je een poster, flyer en informatiekaartje die je zelf kunt downloaden en afdrukken.

Hang de poster voor je raam en verspreidt de flyers en kaartjes bij jezelf in de buurt. Dit kan door ze op het prikbord van de supermarkt of bibliotheek (als deze open is) te hangen, een foto ervan te delen in je whatsapp-groepen of ze aan geïnteresseerde buren, familie en bekenden te geven of te sturen. Daarnaast hebben we een aantal items voor de promotie via nieuwsbrieven, websites of je sociale media kanalen ontwikkeld. Kijk wat jij kunt gebruiken en help mee!

Poster (pdf)
Flyer (pdf)
Informatiekaartje (pdf)

Nieuwsbrief of websitekst (docx)
Social kanalen (zip)

In april willen we speciale inzameldagen organiseren. We weten alleen nog niet of dit door kan gaan gezien de huidige coronamaatregelen. Toch willen we alvast inventariseren wie er tijd en zin heeft om hierbij te helpen. Tijdens deze inzameldagen heet je de mensen die langskomen welkom en neem je de fietsen in ontvangst. Interesse om mee te helpen? Stuur ons dan een e-mail.

Ben je technisch onderlegd en lijkt het je leuk om fietsen op te knappen? In sommige werkplaatsen hebben we nog extra handen nodig om de fietsen rijklaar te maken. Lijkt jou dit wat en heb je tijd over om je hiervoor in te zetten? Mail ons om te horen of er nog hulp nodig is bij jou in de buurt.