Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen met herinneringen

Help mee!

De schuur van de familie Van Elburg uit Assendelft stond vol met fietsen en drie ervan werden niet meer gebruikt. Wat nu?, dachten ze.

‘We konden ze te koop aanbieden. Of naar de oudijzerboer brengen,' vertelt Idsert van Elburg. Het liep anders. Idsert las in de Kampioen over het Kinderfietsenplan, het ANWB-programma waarbij kinderen een fiets krijgen als de ouders zich de aanschaf ervan niet kunnen veroorloven. ‘Zullen we dát doen?’, stelde Idsert voor aan zijn vrouw Angelique. Ook zij vond het een uitstekend idee.

Hun fietsen waren niet zomaar fietsen, hier zaten serieuze herinneringen aan. Twee goede opoefietsen waar onder anderen zoon Ivar en dochter Jasmijn op hadden gefietst totdat ze ouder werden. En dan was er nog een uitstekend onderhouden fiets van de moeder van Angelique die twee jaar geleden is overleden. Oma was klein van stuk; haar fiets zou ook geschikt zijn voor het Kinderfietsenplan. 

En zo gebeurde het. Drie kinderen ergens in Nederland rijden nu trots rond op voor hen nieuwe fietsen. ‘Prachtig toch’, zegt Angelique. ‘Ik heb er een goed gevoel over dat het zo ging, zeker ook wat betreft die fiets van mijn moeder. Als ze het had geweten ... Ze zou het prachtig hebben gevonden.’