Een fiets als een nieuw begin

Er zijn periodes dat alles lijkt mee te zitten in je leven. Voor de twaalfjarige Senna is dat moment een dik jaar geleden aangebroken. Een fiets van het ANWB Kinderfietsenplan speelde een belangrijke rol in de start van een heel nieuw hoofdstuk voor de tiener. 

Ooit, het lijkt al bijna een vorig leven maar het is nog maar anderhalf jaar terug, moest Senna lopend naar school. De basisschool in de kleine gemeente waar ze woont was een minuut of vijf van huis. Daarom ging ze lopend naar school. Maar op de dagen dat ze gymles hadden was de afstand te groot - dat viel echt niet meer te lopen. Dus moest ze op die dagen iemands fiets lenen of bij iemand achterop. Maar er waren ook dagen dat dat niet ging en dan moest ze achterblijven op school terwijl haar klasgenoten aan het gymen waren.

,,Het is ontzettend heftig als ouder, als je je kind moet vertellen dat ze niet meer naar zo’n activiteit kan omdat er geen geld meer is”

Bij Senna thuis waren ze in de financiële problemen geraakt. Haar vader was zelfstandig ondernemer en werkte in de bouw. Hij werkte voor een opdrachtgever die veel beloofde maar nauwelijks uitbetaalde en uiteindelijk failliet ging. Het geld dat door het gezin voor de belastingdienst opzij was gezet ging op aan boodschappen. Totdat dat niet meer ging en het gezin in de schuldsanering belandde.

Voordat de financiële ellende begon zat Senna samen met haar zusje op paardrijden, dat betaald werd door het Jeugdsportfonds. Op een gegeven moment werd de benzine echter te duur om haar ernaartoe te brengen. ,,Dat is ontzettend heftig als ouder, als je je kind moet vertellen dat ze niet meer naar zo’n activiteit kan omdat er geen geld meer is’’, vertelt de moeder van Senna met een brok in haar keel.

,,Ik vertel gewoon dat ik een nieuwe fiets heb gekregen van het ANWB Kinderfietsenplan omdat we thuis in de schuldsanering zitten. Niemand vindt het gek.’’

Voor Senna persoonlijk begon er iets in positieve zin aan de dynamiek in haar eigen leven te veranderen in 2018, toen ze een fiets van het ANWB Kinderfietsenplan kreeg. Mensen die hun fiets niet meer gebruiken, kunnen die kwijt bij het ANWB Kinderfietsenplan. Daar worden ze opgeknapt en vervolgens doorgegeven aan kinderen die een fiets heel hard nodig hebben. Zoals aan Senna.  

Die was dolblij met haar nieuwe blauwe fiets. Ineens kon ze wel altijd mee naar de gymles, was het lopen naar school voorbij en kon ze het jaar erop naar de middelbare school van haar keuze. Nu reed ze rond op een solide fiets die niet rammelde. Er gebeurde iets bijzonders; het pesten ging ook voorbij. Misschien had dat niet alleen met die fiets te maken, maar speelde de ontwapende openheid van Senna daar ook een rol in. ,,Ik vertel gewoon dat ik een nieuwe fiets heb gekregen van de ANWB omdat we thuis in de schuldsanering zitten. Niemand vindt het gek.’’ Vreemd genoeg ontstond er zelfs een andere dynamiek; de pestkoppen begonnen geleidelijk tegen haar op te kijken.

,,Dan gaat de vlag uit!’’

Misschien heeft Senna haar openheid wel een beetje van haar moeder. Die vertelt in alle eerlijkheid hoe een gewoon Nederlands gezin waar gewerkt wordt door omstandigheden waar je nauwelijks grip op hebt in de schulden kan raken. ,,Heel veel mensen hebben een verkeerd beeld van armoede. Maar het kan echt iedereen overkomen’’, concludeert ze.

Langzaam gaat het nu bergopwaarts met het gezin en lijkt financieel gezien de ergste periode voorbij. Over zes maanden is het schuldsaneringstraject voorbij, is de schuld weggewerkt en krijgt het gezin financieel weer wat meer lucht. ,,Dan gaat de vlag uit!’’, vertelt haar moeder. 

,,Ze woont aan de andere kant van het dorp. En dankzij die fiets kan ik ook gewoon naar haar toe.”

Senna is bovendien, bijna een jaar geleden, overgestapt naar de het voorgezet onderwijs. Ze zit nu op de school waar ze heel graag heen wilde en veel beter op haar plek is. En gelukkig is die blauwe fiets er, want de afstand naar haar nieuwe school was echt te groot om dagelijks naartoe te kunnen lopen. En wat minstens zo leuk is; ze kwam op die nieuwe school al snel een vriendin tegen; Zoë. 

Senna en Zoë zijn onafscheidelijk, praktisch iedere dag zijn ze bij elkaar. ,,Ze woont aan de andere kant van het dorp’’, vertelt Senna. ,,En dankzij die fiets kan ik ook gewoon naar haar toe. Soms zit ze bij mij, soms gaat ik naar haar toe – we zien wel wat we doen.’’ De twee meisjes maken zelfs al gezamenlijke professionele dromen. Ze gaan samen een kapperszaak beginnen. Een naam hebben ze al: ‘SeZo’, de eerste twee letters van hun namen. 

“Gun je kind een fiets, dat betekent zoveel vrijheid.”

De les die de moeder van Senna heeft geleerd uit de moeilijke periode voor haar gezin die nu bijna voorbij is? ,,Zet je schaamte opzij en zorg dat je in contact komt met bijvoorbeeld zo’n programma van de ANWB. Gun je kind een fiets, dat betekent zoveel vrijheid. Het is een stap in het begin om te aanvaarden dat je nauwelijks iets te besteden hebt en hulp nodig hebt. Echt een enorme drempel - maar het is wel het begin van de oplossing.’’

Tekst: Teije Brandsma
Fotografie: Jonathan Andrew