Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe werkt een scooter? Veelgestelde vragen en antwoorden

4 x veelgestelde vragen over het gebruik van een scooter

Tijdens je rijlessen bij de ANWB zal de werking en de onderdelen van een scooter uitgebreid aan bod komen. We zetten enkele veelgestelde vragen en antwoorden over het gebuik van scooters op een rij. Van ‘hoe start je een scooter’ tot ‘hoe tank je een scooter’. Bekijk de vragen hieronder.

Hoe start je een scooter of brommer?

Tijdens je rijlessen bij de ANWB is het starten van een scooter een van de eerste zaken die aan bod komt. Het is goed om te weten dat het exacte startproces per scooter verschillend is. De meeste scooters starten op de volgende manier: je steekt eerst de sleutel in het slot en draait deze zodat de scooter ‘aan’ staat. De tellers en verlichting zie je dan al reageren. Knijp vervolgens de rem aan de linkerkant in en druk de startknop aan: de scooter start! Niet alle scooters werken op deze manier, dus er is geen reden voor paniek wanneer deze methode niet lukt. Elektrische scooters bijvoorbeeld start je vaak door middel van een start knop.

Hoe moet je scooter rijden?

Als je niet precies weet hoe je scooter moet rijden maar wel al in het bezit bent van een rijbewijs, adviseren we om eens te informeren naar een praktijkles voor de scooter bij een rijschool in jouw buurt. Tijdens deze les kun je veilig kennis maken met scooterrijden. Je wordt dan ook bijgespijkerd over de verkeersregels die gelden voor bromfietsrijders. 

Heb je interesse in het behalen van je scooterrijbewijs? Dan adviseren we je om eerst het theorie-examen bromfiets af te leggen. Deze kun je aanvragen bij het CBR. Als je geslaagd bent, kun je bij ons je rijopleiding vervolgen met praktijklessen. We vragen je praktijkexamen aan bij het CBR en plannen deze op dezelfde dag als je praktijklessen. Zo haal je in één dag je scooterrijbewijs!

Wat is de functie van een spanningsregelaar op een scooter?

Een spanningsregelaar van een scooter zorgt ervoor dat de spanning constant blijft. Je voorkomt hiermee een overbelasting van de elektrische circuits. Wanneer de spanningsregelaar van een scooter niet goed werkt kan je de volgende zaken tegenkomen:

  • Te felle of te zwakke verlichting
  • Kapotte accu
  • Andere onderdelen van het elektrische systeem die kapot gaan.

Hoe tank je een scooter?

Wanneer je een scooter hebt die op brandstof rijdt, zal het moment er komen dat je moet tanken. We leggen in stappen uit hoe dat werkt. 

  1. Zoek op welke brandstof jouw scooter nodig heeft. Dit staat altijd in het instructieboekje.
  2. Vervolgens is het tijd om de tank te vullen. Zet eerst de motor van de scooter uit en maak de tankdop los. Pak vervolgens de tankslang met jouw soort benzine en druk de hendel voorzichtig in. Je zal de prijs en het aantal liters zien oplopen op de meter. Het tanken stopt vanzelf wanneer de scooter vol is.
  3. Hang vervolgens de slang terug en plaats de tankdop weer op de scooter. Nog even betalen (bij sommige onbemande tankstations doe je dit overigens vooraf) en je bent klaar om de weg op te gaan!