Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alles over kogeldruk van de caravan

Als je graag met de caravan op vakantie gaat, krijg je vanzelf te maken met de term kogeldruk. Maar wat is kogeldruk precies en waarom is die zo belangrijk? Wat zijn de risico's van te hoge en te lage kogeldruk en hoe pas je dat aan?

Wat is kogeldruk?

Kogeldruk is de (naar beneden gerichte) kracht waarmee de caravan, via de koppeling, op de trekhaak van de auto rust. De fabrikant van de caravan, auto en trekhaak geeft de maximale kogeldruk (uitgedrukt in kilogram) ervan aan. Het is belangrijk dat je je aan dit maximum houdt, omdat de kogeldruk bepalend is voor de wegligging van de auto-caravan-combinatie. Je beïnvloedt de kogeldruk door hoe je de caravan belaadt. Zo bepaal je het maximale laadvermogen van je caravan en auto combinatie.

Kogeldruk meten

Je kunt de kogeldruk meten met een gewone personenweegschaal. Zorg er hoe dan ook voor dat de caravan tijdens de meting horizontaal (waterpas) staat. Lees alle informatie om een caravan waterpas te zetten.

Meten met een weegschaal doe je zo:

  • Leg een plank op de weegschaal om de kracht over een groter oppervlak te verdelen.
  • Zet daarna een stuk hout rechtop tussen de koppeling en het plankje en laat de caravan daarop steunen.

Hier leggen we het je uit in een video:

Makkelijker is om de kogeldruk te meten met een speciale kogeldrukmeter. Deze vind je in de webwinkel van ANWB.


 


De ideale kogeldruk

Zowel je auto, trekhaak als caravan hebben elk een maximale kogeldruk. Je vindt deze waarden in het instructieboekje, de bijgeleverde papieren en op de typeplaatjes. Omdat het om drie verschillende waarden gaat (die van auto, trekhaak en caravan), moet je rekening houden met de laagste kogeldruk van die drie: daar mag je niet overheen. In de praktijk ligt de ideale kogeldruk voor de meeste combinaties tussen de 50 en 75 kg.

Praktijkvoorbeeld:

  • Auto: maximale kogeldruk = 75 kg (instructieboekje)
  • Trekhaak: maximale kogeldruk = 100 kg (S-waarde typeplaatje)
  • Caravan: maximale kogeldruk = 150 kg (typeplaatje)

De auto heeft in dit geval de laagste maximale kogeldruk van de drie, dus bij deze auto-caravan-combinatie is de maximale kogeldruk 75 kg.

Te lage kogeldruk?

Als de kogeldruk te laag is, leunt de caravan niet genoeg op de trekhaak van de auto. Dat is niet goed voor de stabiliteit van de combinatie. De caravan kan hierdoor gaan slingeren bij zijwind en inhalende vrachtauto's, en dat is erg gevaarlijk. Lees hier 9 tips tegen het slingeren van de caravan.

Te lage kogeldruk aanpassen

Verhoog de kogeldruk door de bagage in de caravan wat naar voren te verplaatsen. Los dit niet op door het overgewicht achterin te compenseren met meer bagage (in de disselkast) aan de voorkant. Dan heb je misschien wel de juiste kogeldruk, maar omdat er dan veel gewicht ver van het midden van de caravan vandaan ligt, wordt de caravan juist instabieler. Probeer het zwaartepunt van de caravan zoveel mogelijk in het midden te houden, rond de as.

Te hoge kogeldruk?

Als de kogeldruk te hoog is, zakt de achterkant van de auto te ver in en heeft de auto daardoor minder grip aan de voorkant. De slechte wegligging geldt voor zowel auto als caravan. Ook kan de auto bij drempels en hobbels aan de achterkant schade oplopen.

Te hoge kogeldruk aanpassen

Te hoge kogeldruk pas je aan door bagage voorin de caravan meer naar het midden te verplaatsen, naar de as. Is de kogeldruk nog steeds te hoog? Misschien kan het reservewiel van de caravan onder de caravan, of in de auto. Je kunt het gewicht voorin de caravan ook verlagen door te kiezen voor lichtgewicht (kunststof)gasflessen. Verlaag de druk niet door de gasflessen van hun veilige plek te halen. Gebruik de gasflesvergelijkingstabel om de juiste gasfles voor jou te kiezen.

Ook interessant voor caravan kampeerders:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.